Reuters
StoryEditor

OPEC sa rozširovať nebude. Rusi sa obávajú sankciám zo strany USA

27.12.2018, 14:35
Autor:
ČTKČTK
Rusi budú s ostatnými ťažiarmi spolupracovať vrámci formátu OPEC+.

Nadviazanie užšej spolupráce medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšími producentmi ropy nie je pravdepodobné. Povedal to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak. Dôvodom je podľa neho ďalšia byrokracia, ktorú by si takýto krok vyžiadal, rovnako ako riziko sankcií zo strany Spojených štátov.

OPEC a ďalší poprední producenti ropy na čele s Ruskom urobili na konci roka 2016 nebývalé rozhodnutie o koordinovanom znížení ťažby, aby podporili ceny ropy. Odvtedy spolupracujú pri rozhodovaní o ťažbe. OPEC a Rusko sa na celosvetovej produkcii ropy podieľajú viac ako 40 percentami.

Ruské ministerstvo energetiky uviedlo, že Rusko a Saudská Arábia dospeli k všeobecnej zhode, že súčasný formát OPEC + by mal byť ustanovený ako inštitúcia a predĺžený do roku 2019 i dlhšie.

Cieľom by bolo sledovať trh a prijať spoločné kroky, ak to bude potrebné. Novak však takú myšlienku zavrhol. Saudská Arábia je najväčším producentom ropy v rámci OPEC, formát OPEC + potom zahŕňa aj ďalšie ťažobné krajiny mimo OPEC.

"Existuje zhoda, že takáto organizácia nebude," povedal ruský minister novinárom. Dôvodom je, že by to prinieslo dodatočné komplikácie v oblasti financovania, v rámci kartelu aj vo vzťahu s americkou stranou. "Myslím si, že (krajiny) mimo OPEC nebudú súhlasiť, pretože nechcú byť zasiahnuté sankciami."

V USA sa už dlho hovorí o zákone nazývanom NOPEC, ktorý by umožnil Spojeným štátom žalovať kartel OPEC za manipuláciu s cenami ropy. Návrh je však už dlho nedotknutý a predchádzajúce prezidenti naznačili, že by takýto zákon v prípade schválenia vetovali.

Súčasný prezident Donald Trump je ale hlasným kritikom OPECu, obviňuje ho z vysokých cien ropy a tlačí na neho, aby zvýšil ťažbu, upozornila agentúra Reuters.

K budúcej spolupráci s kartelom OPEC Novak dodal, že to nebude organizácia, ale len určitý mechanizmus spolupráce, v rámci ktorého sa krajiny zídu, budú konať a prijímať určité spoločné rozhodnutia.

Novak tiež uviedol, že k veľkej premenlivosti cien ropy v posledných dvoch rokoch prispieva rastúce ochranárstvo v obchode, obchodné vojny a nepredvídateľnosť krokov americkej vojny. V tomto štvrťroku ceny ropy klesli o viac ako tretinu, čiastočne kvôli rastu ťažby v USA.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:27