Reuters
StoryEditor

Neberte ho vážne, tvrdia o Muskovi jeho právnici. Žiadajú stiahnutie žaloby

05.01.2019, 23:00
Autor:
mtmmtm
Muskovi právnici argumentujú, že vyhlásenia na sociálnych sieťach sú chránené slobodou prejavu a nemožno ich brať doslovne.

Právnici miliardára Elona Muska žiadajú, aby súd zamietol žalobu, ktorú na neho v septembri minulého roka podal britský potápač Vernon Unsworth.

Musk ho na Twitteri označil za pedofila, za čo Brit žiada odškodnenie 75 tisíc dolárov. Muskovi právnici argumentujú, že vyhlásenia na sociálnych sieťach sú chránené slobodou prejavu a nemožno ich brať doslovne.

Britský potápač Vernon Unsworth sa v júli minulého roka zúčastnil podujatia organizovanom s cieľom zachrániť mladých futbalistov a ich trénera, ktorí zostali uväznení v thajskej jaskyni Tham Luang.

Pomoc vtedy ponúkal aj Elon Musk, keď sľúbil, že do jaskyne pošle miniponorku svojej technologickej spoločnosti SpaceX. Unsworth to však v rozhovore pre stanicu CNN označil za obyčajnú snahu o zviditeľnenie.

Odškodné vo výške 75 tisíc dolárov

Musk na potápača následne zaútočil na Twitteri, kde ho označil termínom "pedo-guy", ktorý možno voľne preložiť ako "pedofil". Unsworth kvôli tomu podal vlani v septembri na Muska žalobu, v ktorej žiada okrem iného odškodné vo výške 75 tisíc dolárov.

Muskovi právnici teraz na kalifornskom súde podali žiadosť o zamietnutie obvinenia, ktorú zverejnili mnohé médiá. Návrh tohto typu sa podáva v prípade, keď jedna zo strán sporu verí, že žaloba nemá právny základ. V americkom právnom systéme ju spravidla na začiatku prípadu podáva žalovaná strana.

Podľa dokumentu sa Elon Musk svojimi útokmi snažil iba chrániť seba a svoju spoločnosť a urážlivé tweety nakoniec zmazal. "Musk sa cez spor preniesol a rozhodol sa slovnú prestrelku ukončiť. Svoje predchádzajúce vyjadrenie o Unsworthim zmazal a verejne sa ospravedlnil," píše sa v návrhu. Podľa neho miliardár uznal, že jeho výroky boli "impulzívne a vyrieknuté v hneve".

Výroky na internete chráni sloboda prejavu, tvrdí právnici

Právnici argumentujú tým, že "rozumný čitateľ" debát na internete chápe, prečo sú strany vo vzájomnom spore náchylné k užívaniu nepodložených obvinení. Rovnako sa podľa nich pri konflikte tohto typu predpokladá, že sa obe strany "hrajú s faktami".

Hlavným dôvodom zamietnutia žaloby je však podľa právnych zástupcov Elona Muska skutočnosť, že vyjadrenie na nemoderovaných internetových fórach sa považujú len za osobné názory, a sú teda chránené prvým dodatkom americkej ústavy, ktorý zaručuje slobodu prejavu.

Unsworthov právny zástupca však túto interpretáciu odmieta. "Úplne odmietam tvrdenie, že všetky vyjadrenia na Twitteri či iných sociálnych sieťach podliehajú tejto ochrane. Verím, že tento názor odmietne aj súd, pretože by to bránilo jednotlivcom žiadať nápravu za všetky falošné a urážlivé útoky na reputáciu zverejnenej na internete," uviedol L. Lin Wood pre portál americkej stanice CNBC.

Nie je to prvýkrát, čo majú Muskove výlevy na Twitteri právnu dohru. Za jeho tweet zo začiatku vlaňajšieho augusta, v ktorom napísal, že uvažuje o stiahnutí svojej automobilky Tesla z burzy za 420 dolárov za akciu, ho potrestala americká Komisia pre cenné papiere SEC.

Musk za neho dostal pokutu 20 miliónov dolárov a musel odstúpiť z postu predsedu správnej rady spoločnosti Tesla.

01 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 02 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre 03 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 04 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch 05 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:10