Reuters
StoryEditor

Budúcnosť Číne patriť nebude. Jej investície sú neudržateľne vysoké, myslí si ekonóm

04.01.2019, 23:00
Autor:
redred
Dnes medzi sebou na ekonomickom poli súperia najmä Čína a Spojené štáty.

Ekonóm Martin Wolf na stránkach Financial Times varuje pred jednoduchou extrapoláciou nedávneho ekonomického rastu čínskej ekonomiky do budúcnosti.

Táto krajina má síce za sebou niekoľko obdivuhodných desaťročí ekonomického rozvoja, ale podľa Wolfa sa nedá očakávať, že "autokratická Čína sa v nasledujúcich desaťročiach stane dominantnou veľmocou".

"V osemdesiatych rokoch sa všeobecne predpokladalo, že Japonsko sa stane svetovou jednotkou, ale išlo o hrubú chybu," pripomína Wolf. A rovnako tak sa ukázali chybné optimistické predpovede týkajúce sa ďalšieho rozvoja Sovietskeho zväzu, pri ktorom sa "nadhodnocoval prínosy centralizovaného hospodárenia a podceňoval sa vplyv konkurencie v ekonomike aj v politike".

Dnes medzi sebou na ekonomickom poli súperia najmä Čína a Spojené štáty a očakáva sa, že v roku 2040 bude prvá ekonomika oveľa väčšia.

Napríklad spoločnosť Capital Economics ale tvrdí, že obdobie prudkého rozvoja čínskej ekonomiky už bude čoskoro na konci. Proti podobnému pohľadu síce hovorí história a tiež stále veľká medzera medzi čínskou produktivitou a produktivitou bežnou vo vyspelých krajinách.

Avšak Capital Economics poukazuje na to, že politika veľmi vysokých investícií a akumulácie obrovských dlhov zvyšuje zraniteľnosť krajiny podobne, ako k tomu došlo v Japonsku.

Čínske investície dosahujú asi 44 percent hrubého domáceho produktu a sú "neudržateľne vysoké". Zásoba kapitálu v krajine sa s ohľadom na príjmy na hlavu nachádza už oveľa vyššie než v Japonsku.

Rast ťahaný investíciami

Do miest sa sťahuje menej ľudí, teda spomaľuje aj výstavba nových domov. Návratnosť investícií podľa Wolfa kolabuje a "rast ťahaný investíciami musí už čoskoro skončiť".

K tomu sa znižuje populácia v produktívnom veku a prudko sa zvyšujú dlhy. Vývoj dopytu bude závisieť na tom, či sa vytvorí "masívny spotrebiteľský trh",  ponuková strana ekonomiky bude závisieť od vývoja celkovej produktivity faktorov.

V roku 2017 ale tvorila súkromná spotreba len 39 percent hrubého domáceho produktu, a ak by sa to malo zmeniť, museli by prudko klesnúť úspory a naopak rásť príjmy.

Posun k autokratickejšiemu systému

Najväčším problémom je ale podľa ekonóma vývoj produktivity, ktorú brzdí posun k autokratickejšiemu systému. Ten vedie okrem iného k zlej alokácii zdrojov a brzdí inovácie a technologický pokrok. Pre Čínu tak bude oveľa ťažšie udržiavať vysoký rast tak, ako sa to v minulosti podarilo niektorým iným ázijským ekonomikám.

Capital Economics tiež tvrdí, že oživenie produktivity, ktorá je ťahaná robotikou a umelou inteligenciou by mohlo pomôcť k opätovnému zdvihnutiu tempa rastu vyspelých ekonomík.

A optimista by mohol dokonca tvrdiť, že ľudia budú nakoniec tak znechutení politikou Donalda Trumpa, že dôjde aj k pozitívnym zmenám v politickej oblasti.

Liberáli by nemali prepadať zúfalstvu

Európa je však podľa Wolfa "odsúdená k pomalému relatívnemu úpadku", avšak pozitíve ekonóm naopak vníma Indiu. A na záver povzbudzuje, že liberáli zo Západu by nemali prepadať zúfalstvu.

Svet síce nebude tak jednofarebný, ako sa predtým domnievali, ale "triumf despotizmu nie je ani zďaleka istou vecou". Avšak demokracia sa tiež musí poučiť zo svojich chýb.

Tento článok bol uverejnený na stránke Patria.cz

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:31