StoryEditor

Čína má v Argentíne prísne strážené vesmírne laboratórium. Nikto nevie, čo sa deje vo vnútri

02.02.2019, 16:48
Výstavba základne bola tajne vyjednaná v roku 2012.

V Patagónii vznikla nová vesmírna základňa, ktorú Čína vybudovala na základe tajnej dohody s Argentínou.

Jej stavba je zahalená tajomstvom, obklopuje ju rada konšpiračných teórií a otázky vyvoláva predovšetkým jej skutočný zámer. Podľa expertov sa vo vesmírnom laboratóriu môžu nachádzať aj špionážne prijímače.

Výstavba základne bola tajne vyjednaná v roku 2012, kedy Argentína nutne potrebovala investovať. Oblasť uprostred púšte teda prenajala Pekingu bezplatne na päťdesiat rokov.

Google Maps

Cieľom stanice má byť predovšetkým pozorovanie a prieskum vesmíru. Podľa čínskych médií hrala stanice napríklad kľúčovú úlohu pri januárovom pristátí čínskej sondy Čchang-e 4 na odvrátenej strane Mesiaca. Čo sa však vo vnútri stanice skutočne deje, nikto nevie.

Zariadenia na špionáž

Základňa nemá byť podľa argentínskej vlády využívaná pre akékoľvek vojenské účely. Bývalá ministerka zahraničia Susana Malcorraová však uviedla, že Argentína nemá nad jej prevádzkou žiadny dohľad.

Sama Malcorraová síce v roku 2016 pripravovala zmluvy, podľa ktorých mala byť stanica iba pre civilné použitie, experti z bezpečnostných oblastí ale varujú, že zariadenia, ktoré na základni sú, môžu byť využívané aj ku špionáži.

Aj podľa argentínskeho právnika Juana Uriburua to, čo je uvedené v zmluvách, nie je príliš podstatné: "Na tom naozaj nezáleží. Ako môžu úrady overiť, či Čína skutočne hrá podľa pravidiel?"

Základňa spadá pod správu Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády. Tá však využitie vesmírneho laboratória odmieta komentovať. Peking trvá na tom, že jeho vesmírny program slúži na mierové účely.

Podľa expertov môžu byť antény a satelity, ktorými je zariadenie vybavené, špionážne prijímače, prostredníctvom ktorých by mohla Čína získavať rôzne signály, tajné dáta alebo informácie.

Rádiové emisie zo stanice boli síce monitorované, podľa odborníkov na rádioastronómiu je však neľahké určiť, či Čína naozaj tajné dáta získava. Podľa riaditeľa amerického Národného observatória pre rádiovú astronómiu Tonyho Beasleyho by stanice teoreticky mohla "načúvať družiciam ostatných krajín a získavať citlivé údaje."

Americké spravodajské služby aj pracovníci Pentagonu už dlhšiu dobu sa znepokojením sledujú čínsky pokrok v oblasti rušiacich i deštruktívnych satelitov.

Argentínske úrady však čínsku stanicu bránia. Uvádzajú, že dohody, ktoré má Argentína s Čínou uzavreté, sú rovnaké, ako tie, ktoré má uzavreté s Európskou vesmírnou agentúrou, ktorá má svoju laboratórium v susednej provincii.

Pre verejnosť vstup zakázaný

Pri stavbe laboratória Číňania sľubovali, že sa v nej bude nachádzať návštevnícke centrum, ktoré bude voľne prístupné ako verejnosti, tak i médiám. Celú stanicu však obklopuje 2,5 metra vysoký ostnatý drôt a vstup verejnosti do objektu je prísne zakázaný.

Podľa agentúry Reuters bol vstup umožnený len skupinke tamojších novinárov. Všetci vesmírnu základňu navštívili v rovnaký deň, 14 mesiacov predtým, ako v apríli 2018 oficiálne začala svoju prevádzku. Verejnosti bolo umožnené nahliadnuť iba do jedálne alebo herne.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:21