Reuters
StoryEditor

Korupcia v Mexiku potápa symbol národnej hrdosti. Ropný koncern teraz čaká záchrana

18.02.2019, 13:03
Autor:
tbatbaTASRTASR
Dlh firmy vzrástol a v súčasnosti dosahuje najvyššiu hodnotu spomedzi všetkých štátnych firiem v krajinách Latinskej Ameriky.

Mexická vláda sa rozhodla zachrániť symbol ich národnej hrdosti. Ropnému koncernu Pemex poskytne finančnú injekciu v hodnote takmer štyri miliardy dolárov.

Uviedlo to koncom minulého týždňa mexické ministerstvo financií s tým, že podpora by mala zlepšiť finančnú pozíciu spoločnosti a zabrániť ďalšiemu poklesu ratingu firmy. Niektorí analytici sa ale obávajú, že je to len krátkodobé riešenie.

Klesajúca produkcia ropy, korupcia a vysoké pracovné náklady spôsobili, že sa firmy začala prudko zhoršovať. Dlh firmy vzrástol a v súčasnosti dosahuje najvyššiu hodnotu spomedzi všetkých štátnych firiem v krajinách Latinskej Ameriky.

Prezident chce firmu premeniť

"Pemex čaká obrodenie," uviedol prezident Andrés Manuel López Obrador na svojej tlačovej konferencii, na ktorej boli oznámené dodatočné opatrenia. Povedal, že spoločnosť bola zničená korupciou a dodal, že prijíma výzvu, aby firmu premenil, informuje portál Financial Times

Vláda plánuje Pemexu poskytnúť pomoc v hodnote 3,9 miliardy dolárov (3,46 miliardy eur). Podľa agentúry Fitch ale podpora pravdepodobne nezabráni "neustálemu zhoršovaniu" úverovej kvality spoločnosti.

Obrovské dlhy firmy

Dlh ropnej firmy dosahuje približne 106 miliárd dolárov, pričom v najbližších troch rokoch musí splatiť viac než 27 miliárd dolárov. Ako Fitch, tak aj ďalšia ratingová agentúra Moody's stanovili firme rating už len jeden stupeň nad neinvestičným pásmom. 

"Opatrenia nevyriešia dlhodobé problémy Pemexu a na stabilizáciu produkcie ropy nebudú stačiť," povedal ekonóm zo spoločnosti Capital Economics pre Latinskú Ameriku Edward Glossop.

V prípade, že ceny ropy a produkcia Pemexu budú klesať, Glossop odhaduje, že výnosy na jeho dlhopisoch by sa tento rok mohli zvýšiť približne o jedno percento.

01 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 02 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 03 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:22