V roku 2019 môžeme byť svedkami neudržateľného nárastu verejného dlhu, populistickej revolty, rastu úrokových sadzieb, zníženia likvidity, utesňovania menovej politiky, či postupného otvorenia európskej diskusie o tom, ako postupovať v prípade novej krízy. Nákaza plynúca z Talianska môže ochromiť európske banky, ako aj celú EÚ, ktorá sa kvôli tomu môže dostať do recesie. ECB v reakcii môže spustiť program TLTRO (cielené dlhodobé refinančné operácie) s cieľom predísť veľkým škodám, avšak ani to nemusí stačiť. Nákaza sa môže rozšíriť do Francúzska a politici si uvedomia, že EÚ stojí nad priepasťou. Nemecko a zvyšok jadra Európy odmietajú rozdelenie EÚ a preto nebudú mať inú možnosť ako sa vrátiť späť k výkupu dlhopisov. Hospodárska a menová únia rozšíri mandát ECB na krytie dlhu nad zadlženie nad 50 percent HDP tlačou peňazí, či výkupom dlhopisov. Zvyšok bude garantovať emisiou eurodlhopisov. EÚ zároveň zruší kontroverzné ciele Paktu rastu a stability. Nové fiškálne pravidlá umožnia deficit do troch percent HDP preniesť na ostatné krajiny eurozóny. Dlh nad týmto prahom bude pod priamou kontrolou Európskej komisie.Reuters
StoryEditor

ECB svoje kľúčové úroky nezmenila, zostávajú na rekordných minimách

06.06.2019, 14:28
Autor:
TASRTASR
Rada už po predchádzajúcich zasadaniach uviedla, že kľúčové úroky ECB zostanú na súčasnej úrovni minimálne do konca roka 2019.

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok podľa očakávania kľúčové úrokové sadzby nezmenila. Strážcovia európskej meny však čelia rastúcemu tlaku zo strany investorov a ekonómov, aby signalizovali nový balík stimulov na podporu spomaľujúcej ekonomiky eurozóny.

Obchodné napätie a obavy z globálnej recesie tento týždeň spôsobili, že trhy s nádejou vyčkávajú, či prezident ECB Mario Draghi vyšle signál o finančnej podpore pred koncom svojho mandátu v októbri 2019.

Rada guvernérov na svojom štvrtkovom zasadnutí v litovskom Vilniuse ponechala kľúčový úrok na rekordnom minime nula percent. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostáva na úrovni 0,25 percenta a depozitná sadzba na úrovni -0,40 percenta.

Rada už po predchádzajúcich zasadaniach uviedla, že kľúčové úroky ECB zostanú na súčasnej úrovni minimálne do konca roka 2019, a v každom prípade dovtedy, kým sa tempo rastu spotrebiteľských cien natrvalo nepriblíži k inflačnému cieľu ECB, teda tesne k hranici dve percentá.

Politickí činitelia ECB sa tento týždeň stretli vo Vilniuse v Litve, aby preskúmali aktualizované prognózy a očakávania inflácie.
Investori teraz vyčkávajú na tlačovú konferenciu šéfa banky Draghiho.

ECB v marci ohlásila lacné dlhodobé úvery pre komerčné banky. Séria operácií v rámci programu TLTRO-III by mala trvať od septembra 2019 do marca 2021.

V rámci programu bude ECB poskytovať bankám dvojročné úvery, ktoré majú zachovať priaznivé úverové podmienky v eurozóne. Tieto úvery by mali v podstate prispieť k tomu, aby banky eurozóny požičali viac peňazí reálnej ekonomike.

Draghi v apríli povedal, že predstavitelia ECB pri stanovení podmienok pre TLTRO preskúmajú, ako funguje menová politika.

01 - Modified: 2024-09-20 17:30:54 - Feat.: - Title: Aký vplyv bude mať konsolidačné tornádo na hypotéky? Banky s expertmi majú jasno, no hovoria o podmienke 02 - Modified: 2024-09-20 10:32:32 - Feat.: - Title: ECB bude vedieť viac v decembri, ale sadzby môžu klesnúť aj v októbri, tvrdí jej viceprezident 03 - Modified: 2024-09-19 12:17:39 - Feat.: - Title: Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v júli výrazne klesol 04 - Modified: 2024-09-19 12:08:41 - Feat.: - Title: Britská centrálna banka ponechala základný úrok na piatich percentách 05 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Inflácia služieb robí vrásky ECB
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 02:53