Reuters
StoryEditor

Chceme vyššie dane. Najbohatší Američania v liste žiadajú väčšie zdanenie ich majetku

25.06.2019, 11:03
Autor:
ČTKČTK
Miliardár Warren Buffett už skôr upozornil, že podľa súčasných pravidiel je zdanený menej ako jeho sekretárka.

Skupina najbohatších ľudí v Spojených štátoch vyzvala kandidátov pre nadchádzajúce prezidentské voľby, aby podporili daň z bohatstva pre veľmi bohatých jednotlivcov.

Chcú tak zmierniť nerovnosť a zároveň lepšie bojovať s klimatickými zmenami. Skupina 18-tich miliardárov tvrdí, že sú bez politickej príslušnosti a nepodporujú žiadneho kandidáta. Uviedol to dnes server BBC.

"Amerika má morálnu, etickú a ekonomickú zodpovednosť, aby viac zdanila naše bohatstvo," uvádza sa v liste. Daň by podľa nich mohla pomôcť vyriešiť klimatickú krízu, zlepšiť ekonomiku, zdravie, spravodlivo vytvoriť príležitosti a posilniť demokratickú slobodu. "Zavedenie dane z bohatstva je v záujme našej republiky," píše sa v liste.

Návrh podpísal aj Soros

Medzi signatármi sú George Soros, spoluzakladateľ Facebooku Chris Hughes, dcéra miliardára Charlieho Mungera Molly Mungerová, potomok Walta Disneyho či majitelia hotelového reťazca Hyatt. List tiež poukazuje na to, že kolega miliardár Warren Buffett už skôr upozornil, že podľa súčasných pravidiel je zdanený menej ako jeho sekretárka.

Skupina síce nepodporila žiadneho kandidáta, pochválila však návrh možnej demokratickej kandidátky na prezidentku, senátorky Elizabeth Warrenovej.

Tá by chcela zvýšiť dane pre tých, ktorí majú viac ako 50 miliónov dolárov, čo by malo vplyv na 75-tisíc najbohatších rodín. Odhaduje, že by tak štát získal za desať rokov 2,75 bilióna dolárov. V liste sú aj narážky na to, že demokratickí kandidáti na prezidenta podporujú vyššie dane pre superbohatých.

Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) patrí Spojeným štátom šiesta priečka v rebríčku 40 krajín s najväčšou koncentráciou bohatých. Podľa listu by zdanenie superbohatých spomalilo rastúcu koncentráciu bohatstva, ktorá podkopáva stabilitu a integritu krajiny.

Trumpov návrh nevyšiel 

​Súčasný americký prezident Donald Trump navrhol v roku 1999 mimoriadnu daň pre bohatých kvôli zníženiu štátneho dlhu. Súčasťou jeho predvolebnej kampane sa však daň pre bohatých nestala.

V Európe sú snahy o zdanenie bohatých rôzne. Z 15 krajín podľa OECD dania bohatých len štyria - Švajčiarsko, Belgicko, Nórsko a Španielsko. Francúzsko, Švédsko a Nemecko od dane ustúpili kvôli problémom s jej zavádzaním.

01 - Modified: 2024-03-11 13:17:55 - Feat.: - Title: Superbohatí Belgičania: Približne 70 rodín má majetok v hodnote 23 miliárd eur 02 - Modified: 2024-01-05 14:47:44 - Feat.: - Title: Indický podnikateľ Gautam Adani je opäť najbohatším človekom v Ázii 03 - Modified: 2023-11-20 15:06:20 - Feat.: - Title: Analýza: Najbohatšia stotina zodpovedá za taký objem emisií, ako najchudobnejšie dve tretiny ľudstva 04 - Modified: 2023-08-24 15:00:00 - Feat.: - Title: Bývajú bohaté a úspešné: Tieto znamenia sú doslova magnetom na peniaze 05 - Modified: 2023-05-28 12:58:41 - Feat.: - Title: Indický chrám ukrýva poklad za bilión dolárov. Údajne ho chráni kliatba a ak sa otvorí siedma komora, svet postihne katastrofa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:18