Reuters
StoryEditor

Čína pomocou aplikácie vykráda turistom z mobilov dáta. Má tak o nich prehľad

06.07.2019, 00:00
Autor:
dttdtt
Pohraničná stráž turistom odoberie telefóny, do ktorých tajne nainštaluje aplikáciu sťahujúce emaily, kontakty a ďalšie cenné informácie.

Čínska hraničná polícia v západnej provincii Sin-ťiang potajomky inštaluje do mobilných telefónov turistov monitorovaciu aplikáciu, ktorá sťahuje ich osobné údaje a prehľadáva všetky textové dokumenty.

Vláda už v regióne obmedzila slobodu miestnych moslimov, a to keď nainštalovala do mešít aj ulíc kamery, ktoré vedia rozpoznať tvár.

Vyšetrovanie denníkov The Guardian, The New York Times a Süddeutsche Zeitung však odhalilo, že sa Čína zameriava aj na turistov prichádzajúce zo susedného Kirgizska.

Pohraničná stráž im totiž odoberie telefóny, do ktorých tajne nainštaluje aplikáciu sťahujúce emaily, kontakty a ďalšie cenné informácie.

Zistenia sú alarmujúce

Turisti vypovedali, že im úrady vopred neoznámili, čo bude softvér v ich telefóne hľadať, alebo či bude získané informácie zo zariadení sťahovať. Vyšetrovanie preukázalo, že čínski pohraničníci úplne bežne kontrolujú telefóny turistov na hraničnom priechode Irkeštam.

Podľa Edina Omanoviča z ľudskoprávnej organizácie Privacy International sú nové zistenia alarmujúce, pretože v Číne môžete podľa neho skončiť kvôli nevhodnému novinovému článku alebo aplikácii v telefóne vo väznici.

"Moderné extrakčné systémy vytvárajú podrobný, ale chybný obraz života ľudí. Aplikácie, platformy a zariadenia generujú obrovské množstvo dát, o ktorých ľudia pravdepodobne ani nevedia, alebo si myslia, že ich zmazali. Stále je však možné ich nájsť v ich zariadení," opisuje Omanovič.

Aplikácia hľadá problematický obsah

Podľa Omanoviča je dohľad v Sin-ťiangu zo strany úradov nezákonný, všadeprítomný a drakonický. Čína sa zatiaľ k odhaleniam oficiálne nevyjadrila.

Aplikáciu podľa The Guardianu navrhla čínska spoločnosť a má za úlohu prehľadávať telefóny so softvérom Android, v ktorých sa snažia objaviť obsah považovaný štátnymi orgánmi za problematický. To zahŕňa napríklad množstvo termínov spojených s islamom, návody na obsluhu zbraní, rôzne literárne diela, texty od od dalajlámu alebo japonskú metalovú hudbu.

Podľa oficiálnych údajov navštívi región Sin-ťiang ročne približne 100 miliónov ľudí, medzi ktorými sú domáce aj zahraniční turisti.

Telefóny podrobne prehľadajú

Prechod Irkeštam je najzápadnejším hraničným prechodom Číny. Všetci cestujúci musia pri jeho prechode odomknúť svoje telefóny a spoločne s ďalšími elektronickými zariadeniami je odovzdať strážcom, ktorí ich odnesú do oddelenej miestnosti a majiteľom ich vrátia až neskôr.

Kým telefóny iPhone kontrolóri zapoja do čítačky, ktorá ich podrobne prehľadá, do telefónov so softvérom Android nainštalujú aplikáciu, ktorá urobí to isté. Hoci vo väčšine prípadov pohraničníci aplikáciu z telefónu odstraňujú ešte pred jeho vrátením, niektorí cestujúci ju vo svojom mobile objavili.

Podľa The Guardianu zatiaľ nie je jasné, kam získané informácie putujú alebo na ako dlho sa archivujú. Hoci neexistujú dôkazy o tom, že by sa dáta používali pri sledovaní ľudí na ich ceste po Číne, podľa expertov by zhromaždené údaje spoločne s lokalizáciou telefónu umožnili úradom nájsť konkrétneho človeka.

01 - Modified: 2024-01-21 17:27:23 - Feat.: - Title: Google investuje v Británii miliardu dolárov do výstavby dátového centra 02 - Modified: 2023-12-01 10:20:00 - Feat.: - Title: Výber farby auta nemusí byť bezpredmentný. Ktoré odtiene majú nehodu najčastejšie? 03 - Modified: 2023-11-11 20:00:00 - Feat.: - Title: Na internete chceme čoraz viac "upadnúť do zabudnutia". Počet žiadostí o vymazanie stúpa 04 - Modified: 2023-06-20 10:30:10 - Feat.: - Title: Vlády chcú od matky Facebooku státisíce údajov o používateľoch. Tá má svoje zásady 05 - Modified: 2023-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: GDPR vás nemusí strašiť. V dátach sa už nestratíte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:59