Reuters
StoryEditor

Brusel chce odporučiť do čela MMF guvernéra britskej centrálnej banky

05.07.2019, 21:56
Autor:
ČTKČTK
O tom, koho nominujú, by ministri financií krajín EÚ mali rokovať na zasadnutí, ktoré začne budúci týždeň.

Zástupcovia krajín Európskej únie rokujú o možnosti, že by sa novým šéfom Medzinárodného menového fondu mohol stať guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney.

Ten sa narodil v Kanade, má však aj britský a írsky pas, takže jeho výber by technicky splnil sedem desaťročí trvajúcu praktiku, podľa ktorej MMF vedie Európan a Svetovú banku Američan. S odvolaním sa na informovaný zdroj to uviedla agentúra Bloomberg

Posledných 11 výkonných riaditeľov MMF bolo z Európy, vrátane poslednej šéfky, Francúzsky Christine Lagardeovej.

Tá by však mala odstúpiť, pretože tento týždeň bola vybraná, aby sa stala prezidentkou Európskej centrálnej banky a ponuku neodmietla. Vo funkcii by nahradila Maria Dragiho, ktorému sa funkčné obdobie končí 31. októbra.

Avšak stále sa môžu objaviť súperi Carneyho. O tom, koho nominujú, by ministri financií krajín EÚ podľa zdroja Bloombergu mali rokovať na zasadnutí, ktoré začne budúci týždeň.

Carney je jednoznačne kvalifikovaným kandidátom, sú tu však ešte aj iné možnosti. O svojho zástupcu by mohli usilovať aj rozvíjajúce sa krajiny, vzhľadom na ich rastúcu váhu vo svetovej ekonomike.

Avšak Carneyho bude ťažké poraziť. Riadil centrálne banky Británie a Kanady, pomohol nastaviť regulácie globálnych financií, pracoval pre kanadskú vládu, získal doktorát z ekonómie na Oxfordskej univerzite a strávil viac ako desať rokov v spoločnosti Goldman Sachs Group.

Takéto skúsenosti sú dôležité vzhľadom na to, že vedenie MMF sa bude meniť v čase, keď je svetová ekonomika najslabšia za posledných desať rokov a stále viac ohrozená obchodnou vojnou medzi USA a Čínou. Tento týždeň Carney varoval pred rizikami rozsiahleho spomalenie hospodárskeho rastu, ktoré by si mohlo vyžiadať zásadnú politickú reakciu.

Možný presun Carneyho do čela MMF by však mohol sklamať bývalého britského ministra financií Georgea Osborna, ktorý nominoval Carneyho do čela britskej centrálnej banky a sám podľa zdrojov uvažuje o kandidatúre do čela MMF.

Medzi možnými kandidátmi sú aj francúzsky minister financií Bruno Le Maire a člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeur, aj keď u tých môže byť problematické, že sú Francúzi, rovnako ako Lagardeová a jej predchodca Dominique Strauss-Kahn.

Hovorí sa tiež o Bulharke Kristaline Georgievovej, výkonnej riaditeľke SB, alebo o bývalom holandskom ministrovi financií Jeroenovi Dijsselbloemovi.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 02 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 03 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Amerika porastie rýchlejšie, no úroky zlacnie ako prvý niekto iný 04 - Modified: 2024-03-15 14:55:50 - Feat.: - Title: Inflácia v rozvíjajúcich sa európskych ekonomikách podľa Medzinárodného menového fondu zostáva vysoká 05 - Modified: 2024-03-12 09:51:57 - Feat.: - Title: Vlna krachov podnietila veľké obavy. Americké banky má zachrániť Bazilej III
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:17