Vodca Kim Čong-un pózuje pred sirotincom.REUTERS
StoryEditor

Vodopády či plávajúci hotel. Kim láka turistov na dovolenku snov, o hladomore a popravách mlčí

19.07.2019, 18:00
Autor:
dttdtt
Severná Kórea sa snaží presvedčiť turistov, aby začali znovu objavovať krásy krajiny.

Severná Kórea chce prilákať zahraničných turistov, preto začala tento týždeň v štátnych médiách publikovať reklamu, ktorá má cudzincov navnadiť na dovolenku snov.

Krajina spolieha na svoje prírodné krásy, o hladomore a popravách radšej mlčí. Dúfa, že sa jej podarí presvedčiť aj USA, aby svojim občanom po dvoch rokoch opäť dovolili do KĽDR vycestovať.

Severokórejská štátna spravodajská stanica DPRK v pondelok zverejnila článok, v ktorom ponúka potenciálnym turistom štvordňový zájazd, v rámci ktorého sa môžu pozrieť do Diamantových hôr pri hraniciach s Južnou Kóreou.

KĽDR chce zájazdy ponúkať od konca júla do novembra.

Útesy, vodopády a plávajúci hotel

Pohorie ležiace na východnom pobreží krajiny podľa článku ponúka návštevníkom napríklad 1 698 metrov vysoký vrchol Pirobon, okrem pešej turistiky si však môžu užiť aj historické pamiatky, rybárčenie alebo horské kúpele určené na liečbu srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku či artritídy.

Hoci je miesto preslávené prírodnými krásami, ako sú útesy Manmulsang, vodopády Kuryong alebo plávajúcim hotelom Haegumgang, do pamäti obyvateľov kórejského polostrova sa Diamantové hory zapísali predovšetkým ako miesto ležiace len kilometre od opevnenej a nebezpečnej hranice oddeľujúcej obe Kórey.

Ešte pred niekoľkými rokmi slúžili Diamantové hory na rekeáciu aj Juhokórejčanom. Soul však v roku 2008 spoločný program ukončil po tom, čo severokórejská pohraničná stráž zastrelila juhokórejského turistu, ktorý sa podľa nej vydal do priestoru, kde nemal čo hľadať.

Hoci septembrové mierové rozhovory medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a prezidentom Južnej Kórey Mun Če-inom zavládla nádej na znovuobnovenie vnútro kórejskej turistiky, od tej doby k žiadnej výraznejšej zmene nedošlo. A to ani po poslednom stretnutí severokórejského diktátora s prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom.

Trump sa síce minulý mesiac stal prvou hlavou USA, ktorá kedy vstúpila na územie KĽDR, od roku 2017 to však nemôže urobiť žiadny iný americký občan. USA sa vtedy rozhodli zakázať svojim občanom cesty do KĽDR kvôli prípadu študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel krátko po prepustení zo severokórejského zajatia, kde ho pravdepodobne brutálne mučili.

"Najbezpečnejšia krajina na svete"

Severná Kórea sa teraz snaží presvedčiť USA, aby zákaz zrušili a umožnili Američanom znovu objavovať krásy KĽDR. Prilákať by chcela tiež viac turistov zo susednej Číny. "Severnú Kóreu možno považovať za najbezpečnejšiu krajinu na svete, ak máte zdravý sedliacky rozum a rešpekt ku kultúre a viere iných národov," znie sebavedomé vyhlásenie krajiny.

KĽDR investuje do cestovného ruchu už od deväťdesiatych rokov. Kim by si teraz podľa denníka Newsweek prial vylepšiť medzinárodnú povesť svojej vlasti, ktorá v očiach cudzincov porušuje ľudské práva a bezdôvodne vraždí ľudí.

Faktom však zostáva, že milióny Severokórejčanov nemajú čo jesť a naliehavú potravinovú pomoc potrebuje približne 10 miliónov ľudí, teda 40 percent miestnej populácie.

Kim však túži po zahraničnom kapitáli tak veľmi, že štátne médiá chrlia jednu reklamu za druhou. V ďalšom článku vychvaľujú množstvo nádherných turistických destinácií. Medzi inými napríklad oblasť okolo mesta Kesong, ktoré v minulosti 500 rokov slúžilo ako hlavné mesto celej Kórey.

Niektoré z kesongských stavieb sú od roku 2013 na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V jeho okolí sa nachádzajú vodopády Pakyon alebo horské vrcholy Singak a Mount Janam. Nové propagačné materiály odporúčajú turistom tiež vulkán Mount Paektu, množstvo sôch severokórejských štátnikov alebo aquapark Munsu, ktorý sa nachádza v Pchjongjangu.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 03 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 09:11