Reuters
StoryEditor

Vyhliadky ekonomiky eurozóny sa zhoršujú, upozorňuje Draghi

25.07.2019, 16:28
Autor:
TASRTASR
Kurz eura padol na 2-ročné minimum.

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Signalizovala však ďalšie uvoľňovanie. Šéf ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov načrtol pochmúrne vyhliadky ekonomiky eurozóny. Kurz eura padol na 2-ročné minimum.

Draghi ako hlavné riziká ohrozujúce rast ekonomiky eurozóny uviedol tvrdý brexit a obchodné konflikty. Keďže sa zhoršujú aj inflačné vyhliadky, ECB signalizovala, že je pripravená prijať nový balík stimulov na podporu ekonomiky.

"Inflačné tlaky zostávajú utlmené a indikátory inflačných očakávaní sa znížili. Preto sú naďalej potrebné výrazné monetárne stimuly," povedal Draghi.

Vyhliadky sa zhoršujú

"Vyhliadky výrobného sektora sa čoraz viac zhoršujú a čoraz viac sa zhoršujú vyhliadky krajín, kde je výrobný sektor veľmi dôležitý," uviedol Draghi. Dodal, že z dôvodu prepojenosti prostredníctvom hodnotových reťazcov sa zhoršujú vyhliadky celej eurozóny.

Dôvodom zhoršovania nálady vo výrobnom sektore je podľa guvernéra ECB rastúce nebezpečenstvo protekcionizmu a zraniteľnosť rozvíjajúcich sa trhov. Medzi ďalšie veľké riziká patria geopolitické napätie rovnako ako možnosť tvrdého brexitu.

Draghi upozornil, že menová politika má limity pri podpore ekonomiky a že v prípade ďalšieho zhoršenia situácie budú musieť konať aj vlády, ktoré by mali prijať fiškálne stimuly.

Úrokové sadzby zatiaľ ponechajú

Rada guvernérov na svojom štvrtkovom zasadnutí ponechala kľúčový úrok na rekordnom minime 0 percent. Sadzba na jednodňové refinančné operácie zostáva na 0,25 percenta a depozitná sadzba na -0,40 percenta.

Rada vo svojom vyhlásení uviedla, že sadzby zostanú na aktuálnej úrovni minimálne do konca 1. polroka 2020, v každom prípade dovtedy, kým to bude potrebné na zabezpečenie pokračovania trvalého smerovania tempa rastu spotrebiteľských cien k inflačnému cieľu ECB.

ECB sa snaží dosiahnuť v strednodobom horizonte medziročnú mieru inflácie tesne pod dvoma percentami.

ECB bude chcieť utlmiť negatívny vplyv

Rada guvernérov takisto zdôraznila potrebu zachovať dlhší čas vysoký stupeň akomodácie v nastavení menovej politiky, keďže aktuálna aj očakávaná inflácia zostáva pod inflačným cieľom ECB.

Rada uviedla, že bude konať, ak strednodobé inflačné vyhliadky budú naďalej zaostávať za jej cieľom, a že je pripravená zmeniť nastavenie všetkých svojich nástrojov tak, aby zabezpečila trvalý vývoj tempa rastu spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu banky.

ECB tiež uviedla, že sa bude snažiť nájsť spôsob, ako utlmiť vplyv negatívnych úrokových sadzieb na banky.

Kurz eura po rozhodnutí ECB a zverejnení vyhlásenia Rady guvernérov, ktorá zmenila smerovanie očakávaní, padol na 2-ročné minimum 1,1103 USD/EUR. Výnosy 30-ročných nemeckých vládnych dlhopisov klesli na rekordné minimum 0,167 percenta. Euro neskôr zmazalo časť strát a výnosy opäť stúpli po tom, čo Draghi na tlačovej konferencii signalizoval, že nie všetci predstavitelia ECB súhlasia so všetkými aspektmi nového stimulačného balíka.

01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 04 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 05 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:13