"Hlavne aby tam bolo teplé more a studené pivo!" Znie heslo mnohých tunajších dovolenkárov. Je im úplne jedno, či to nájdu v Tunisku, Egypte, Thajsku, alebo v Chorvátsku. Cudzie krajiny sú pre nich len kulisa dovolenkového odpočinku, nič viac. Lenže to najkrajšie na cestách je predsa hlad po niečom novom. Cesta je podnet k tomu, aby človek celú noc googlil, pátral v knihách, vypytoval sa. Každá z viac ako dvoch stoviek krajín sveta má fascinujúce dejiny, v každej sa odohrávajú bizarné politické ťahanice, sú tam geografické zaujímavosti, pamiatky chránené organizáciou UNESCO. Tisíce podnetov k štúdiu, premýšľaniu a diskusiám. Kto tento rozmer cestovania ignoruje, okráda sám seba. Prečo Thajsko ako jedna z mála ázijských krajín nikdy nebola obsadená európskymi kolonistami? Prečo majú na Islande taký dokonale zmapovaný rodokmeň väčšiny obyvateľov? Aké boli dôvody občianskej vojny medzi Tamilcami a Sinhálcami na Srí Lanke? Vyrážať do sveta bez zvedavosti je rozhodne jedným z najväčších hriechov pod slnkom.Pixabay
StoryEditor

Planéta v pohybe. Globálny cestovný ruch rastie rýchlejšie, než sa čakalo

31.08.2019, 11:50
Európa je najvyhľadávanejším cieľom turistov a cestovanie jej prináša najvyššie príjmy, celkovo 570 miliárd dolárov.

Dôležitosť turizmu pre svetovú ekonomiku je obrovská a navyše rastie rýchlejšie, než sa predpokladalo. V pohybe bolo vlani 1,4 miliardy ľudí.

V najbližších rokoch pribudnú ďalšie stovky miliónov dovolenkárov. Dôvodov je niekoľko: bohatnutie obyvateľov, dostupnejšie lietanie aj víza, ale aj lepšie technológie.

"Rok 2018 bol deviatym rokom nepretržitého rastu. Cestovný ruch teraz predstavuje sedem percent celosvetového vývozu a v posledných siedmich rokoch rastie rýchlejšie ako vývoz tovaru," píše sa v správe Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO), publikovanej vo štvrtok.

V obehu sú miliardy dolárov denne

Turizmus vlani generoval výnosy 1,7 bilióna dolárov, čiže päť miliárd dolárov denne. Ešte predvlani bol denný prínos sektora o jednu miliardu nižší.

Celosvetovo cestovný ruch zodpovedá zhruba desiatim percentám hrubého domáceho produktu.

Podľa magazínu Českého štatistického úradu Štatistika & My bola globálna méta 1,4 miliardy turistov dosiahnutá o dva roky skôr, než predpokladala prognóza UNWTO z roku 2010. Do roku 2030 by počet turistov mohol stúpnuť na 1,8 miliardy.

"Výsledky potiahla priaznivá ekonomická klíma, rastúca stredná trieda v rozvojových ekonomikách, technologický pokrok, nové obchodné modely, rastúca kapacita dopravcov, cenovo dostupnejšie lietanie a zjednodušenie vízového režimu," vysvetlil generálny tajomník UNWTO Zurab Pololikashvili. Vlaňajší rok podľa neho ukázal na silu a veľký potenciál cestovného ruchu.

Kraľuje Európa

Francúzsko naďalej dominuje štatistike počtu príjazdov turistov. Spojené štáty vedú v inej disciplíne, najviac z jednotlivých krajín finančne profitujú z medzinárodného cestovného ruchu: vlani získali 334 miliardy dolárov. Sú treťou najnavštevovanejšou krajinou po Francúzsku a Španielsku.

Kým severná Európa v počte turistov stagnovala (menej sa cestuje najmä do Veľkej Británie), tak Európa ako celok medziročne rástla o 5 percent na 710 miliónov turistov.

Európa je tak stále najvyhľadávanejším cieľom turistov a cestovanie jej prináša najvyššie príjmy, celkovo 570 miliárd dolárov. Viac sa cestovalo predovšetkým do oblasti Stredomoria a juhoeurópskych štátov.

Zvyšuje sa záujem o nové regióny

Najprogresívnejší vývoj však nezažíva Európa, ale región Ázie a Tichomoria. Počet turistov tam vlani narástol o 7 percent na 348 miliónov.

Popularita oblasti rastie najrýchlejšie spolu s Afrikou, ktorá zaznamenala nárast počtu príjazdov na 67 miliónov. Najpomalšie stúpa atraktivita USA, v počte ľudí o dve percentá, pričom tržby stagnovali.

Cestovný ruch zahŕňa sektor ubytovania, stravovanie, dopravu, činnosti cestovných kancelárií a agentúr, kultúrne, športové a rekreačné služby a ďalšie odbory.

Najviac míňajú Číňania

V útratách dlhodobo už od roku 2012 vedie Čína. Výdavky Číňanov boli vlani bezmála dvojnásobné oproti obyvateľom USA, ktorí utratili druhú najvyššiu sumu.

"Jej náskok sa z roka na rok zvyšuje. Porazila oboch bývalých dlhodobých lídrov výdavkových tabuliek - Nemecko a USA. Nie je bez zaujímavosti, že výdavky čínskych turistov rástli v posledných pätnástich rokoch najrýchlejšie zo všetkých," uviedol Zdeněk Lejsek z oddelenia štatistiky cestovného ruchu ČSÚ.

Šesť z desiatich ľudí (presnejšie 58 percent) vycestovalo lietadlom. V roku 2000 bol podiel leteckej dopravy v cestovnom ruchu 46 percent.

Autom sa vlani prepravilo na dovolenku či služobnú cestu 37 percent ľudí. Námorná preprava (4 percentá) je obľúbenejšia než vlaková, ktorá predstavuje dve percentá.

01 - Modified: 2023-08-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf dalmátskeho turizmu pre HN: Slováci k nám už nechodia iba ležať na pláž, objavujú aj našu históriu 02 - Modified: 2023-08-09 09:25:20 - Feat.: - Title: Štajerský hejtman pre HN: Čím sme výnimoční? U nás zažijete jódlovanie aj Robbieho Williamsa 03 - Modified: 2023-07-20 09:43:08 - Feat.: - Title: Šimko pred odvolaním stihol dovolenku pri mori. Ako sú na tom ďalší členovia Ódorovho kabinetu? 04 - Modified: 2023-07-18 08:00:00 - Feat.: - Title: Stane sa zo Slovenska top destinácia? Extrémne horúčavy by v budúcnosti mohli zmeniť návyky dovolenkárov 05 - Modified: 2023-06-26 08:36:21 - Feat.: - Title: Inflácia ovplyvnila aj dovolenkové plány Slovákov, každý tretí nepôjde. Mnohí sa chcú zmestiť do 800 eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:00