StoryEditor

Svetový odborník na energetiku pre HN: Západ sa pri jadre dopustil chyby

06.09.2019, 00:00
Odchod firiem z krajiny pre drahé emisie sú len vyhrážky, tvrdí pre HN Tim Yeo, riaditeľ londýnskeho inštitútu New Nuclear Watch.

Ľudia a firmy v súčasnosti často používajú argument, že podporujú zelenú energiu, ale nemôžu si ju dovoliť. Ako na to reagujete?
To je pochopiteľné. Každá zelená energia je z krátkodobého hľadiska o niečo drahšia ako energia z fosílnych palív. Preto sa musíme snažiť nájsť spôsoby, ako pomôcť priamo podnikom aj ľuďom, ktorí trpia energetickou chudobou.

Môžete uviesť príklad? Existuje v Spojenom kráľovstve nejaký stimul v oblasti energetiky?
Máme spôsob, ako pomáhať priamo chudobným. Napríklad seniorom. Ľudia starší ako 65 rokov dostanú na Vianoce malý „energetický bonus“, okolo sto libier, čo nie je veľa, no je to gesto, že štát chce ľuďom pomôcť s účtami za energie. A existujú aj iné spôsoby, ako to urobiť. Štát môže poskytnúť dotácie pre niektoré udržateľné technológie, solárne panely, veterné farmy. A to môže urýchliť ich začlenenie do energetického mixu. Myslím si, že sa to týka aj Slovenska, že riešením je systém obchodovania s emisiami Európskej únie. Ak sa na energiu z fosílnych palív vzťahujú emisné povolenky, automaticky je drahšia a ostatné lacnejšie. Najmä v posledných dvoch rokoch sa ceny emisií zvýšili štvornásobne, na úroveň, ktorá začína mať zmysel. A bude rásť aj naďalej. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa veľakrát vyjadril, že Francúzsko chce, aby sa ceny emisií zvýšili, a Nemecko by to určite potešilo tiež. To všetko má vplyv na rozhodnutia ľudí o voľbe svojich zdrojov energie. Nie sme ďaleko od momentu, aspoň v európskych krajinách, kde tento cenový mechanizmus vyrieši problém – jednoducho, používanie fosílnych palív bude drahšie ako čistá energia.


Tieto druhy opatrení však narážajú na nesúhlas veľkých priemyselných podnikov v našom regióne, ktoré tvrdia, že ako veľkí spotreb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:27