Reuters
StoryEditor

Dohoda USA a Číny je len dočasným prímerím, upozorňujú analytici

14.10.2019, 14:00
Autor:
ČTKČTK
Úplná dohoda by mala byť podľa Trumpa spísaná v najbližších troch týždňoch.

Obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou trvá viac ako rok a po 13. kole obchodných rokovaní americký prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil, že obe krajiny dosiahli prvú fázu dohody.

Túto fázu označil zároveň za veľmi významnú. Úplná dohoda by mala byť podľa prezidenta spísaná v najbližších troch týždňoch.

Analytici sa však obávajú, že oznámená dohoda je skôr len dočasným prímerím, než reálnou dohodou, píše server CNBC.

Spojené štáty tiež kvôli dohode súhlasili, že zvýšenie ciel z 25 na 30 percent na tovar z Číny v ročnej hodnote 250 miliárd dolárov odloží. Začať platiť mali od utorka. Ostatné clá zatiaľ zostávajú v platnosti a o clách, ktoré majú byť uvedené v decembri, sa zatiaľ nerozhodlo.

Dočasné prímerie 

Analytici však upozorňujú, že prvá fáza dohody sa dostatočne nedotýka háklivých problémov, ktoré trápia obe strany. Varujú, že rokovania by mohli znovu skrachovať, ešte skôr ako sa pripraví návrh prvej fázy dohody.

Ekonóm investičnej spoločnosti Allianz Global Investors Christiaan Tuntono povedal, že Trumpova dohoda s Čínou vyzerá skôr ako prímerie, než ako skutočná dohoda.

Rovnaký názor majú tiež ekonómovia spoločnosti Macquarie Capital, ktorí ju označili za "dočasné prímerie".

Šéf pre ekonomiku a stratégiu v banke Mizuho Višnu Varthan CNBC povedal, že v otázke skutočných pálčivých problémov sa nič nevyjasnilo.

Nákup produktov

Trump uviedol, že v rámci dohody Čína kúpi americké poľnohospodárske produkty za 40 až 50 miliárd dolárov. Bude sa tiež zaoberať otázkami duševného vlastníctva a finančných služieb.

Varathan však poukázal na to, že Čína tak či tak chce viac poľnohospodárskych produktov. Dohoda podľa neho nevyzerá ako veľký posun a Čína zrejme nezmenila svoj tvrdší postoj. Citlivé oblasti obchodnej vojny zatiaľ vyriešené neboli.

Obchodný spor medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta sa rozšíril aj do ďalších oblastí, ako sú technológie a mena.

Krajiny doteraz neboli schopné vyriešiť tie najpálčivejšie problémy, ako sú napríklad krádeže duševného vlastníctva a technologické transfery.

Dohoda nerieši citlivé oblasti 

Táto čiastočná dohoda tiež nerieši mnoho ďalších citlivejších oblastí, napríklad kybernetickú bezpečnosť, čínsku technologickú firmu Huawei a budúcnosť takzvanej čiernej listiny čínskych firiem, upozornil Tuntono. Americké spoločnosti nesmú s čínskymi firmami z čiernej listiny obchodovať.

"Aj keď sa táto prvá fáza dohody nazýva dohodou, neodstraňuje súčasné colné zaťaženie obchodu medzi USA a Čínou, ani neznižuje neistotu v budúcich vzťahoch medzi USA a Čínou, s ktorou sa stretávajú podnikatelia," povedal Tuntono.

Analytici tiež upozorňujú, že stále existuje riziko, že ďalšia fáza rokovaní bude náhle ukončená, rovnako ako sa to už raz tento rok stalo.

"Po prvé, vypracovanie dohody môže byť zložitý proces. Náhly kolaps rokovaní z apríla a mája je dobrým príkladom takého rizika," uviedli vo svojej správe ekonómovia spoločnosti ANZ Research. Upozornili aj na pojednávaní z tohto roku, kedy strany tvrdili, že sa blížia k dohode.

Rokovania sa ale nakoniec zrútili, pretože Čína sa údajne nechcela zaviazať k zmenám zákonov, ktorými by pomohla zmierniť obavy Washingtonu ohľadom krádeží duševného vlastníctva, nútených transferov technológií a manipulácie s menou.

01 - Modified: 2019-10-11 19:11:35 - Feat.: 0 - Title: USA a Čína dosiahli čiastočnú dohodu, mala by zaručiť prímerie v obchodnej vojne 02 - Modified: 2019-10-12 11:48:28 - Feat.: 0 - Title: Burza Wall Street posilnila. Pomohlo uvoľnenie v obchodnom spore USA s Čínou 03 - Modified: 2019-10-14 06:23:27 - Feat.: 0 - Title: Ceny ropy klesli. Investorom chýbajú detaily o obchodnej dohode medzi USA a Čínou
01 - Modified: 2019-11-05 13:26:34 - Feat.: - Title: Čína viac otvorí svoju ekonomiku, sľúbil v prejave prezident 02 - Modified: 2019-11-05 10:29:10 - Feat.: - Title: USA a Čína zvažujú zrušenie niektorých ciel. Dohodu môžu uzavrieť už tento mesiac 03 - Modified: 2019-10-25 11:48:19 - Feat.: - Title: Čína bude kupovať viac amerických agroproduktov. Na oplátku od USA žiada zrušenie ciel 04 - Modified: 2019-10-14 12:19:42 - Feat.: - Title: Ďalšie rokovania s USA chce Čína koncom októbra 05 - Modified: 2019-10-10 08:48:16 - Feat.: - Title: Vyjednávači USA a Číny dnes budú rokovať, prvýkrát od konca júla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:31