Pascal Renet/Pexels
StoryEditor

Z New Yorku do Sydney bez medzipristátia, Qantas v piatok prelomí rekord

16.10.2019, 15:45
Autor:
ČTKČTK
Takmer 20-hodinový let bude zatiaľ iba testovací a s obmedzeným počtom cestujúcich.

Austrálske aerolinky Qantas v piatok uskutočnia celosvetovo prvý let medzi New Yorkom a Sydney bez medzipristátia. Takmer 20-hodinový let bude zatiaľ iba testovací a s obmedzeným počtom cestujúcich. Bude mu ale zrejme patriť svetový rekord, čo sa dĺžky letu týka, upozornil server Simple Flying.

Okrem pilotov a palubného personálu poletí len niekoľko desiatok pozvaných cestujúcich tvorených prevažne zamestnancami Qantas. Všetci poslúžia pre účely testovania, vedci na nich chcú sledovať emočný a fyzický dopad dlhých letov na organizmus.

Qantas počas troch mesiacov plánuje tri podobné diaľkové lety novými lietadlami Boeing 787-9, aby si otestoval svoj plán nazývaný projekt Sunrise. V jeho rámci chce zriadiť pravidelné priame komerčné lety z východného pobrežia Austrálie do Londýna a New Yorku.

Projekt Sunrise

Ďalšie dva testovacie lety sa uskutočnia v novembri a decembri. Pre tieto lety sa používajú novo dodávaná lietadlá, ktoré by inak leteli z amerického Seattlu do Austrálie prázdne. Takto budú simulovať trasu projektu Sunrise.

Na dlhých letoch je veľkým problémom takzvaný jet lag, nazývaný pásmová choroba, teda únava, ospalosť a niekedy aj zmätenosť po dlhej ceste lietadlom cez niekoľko časových pásiem. Testovacie lety majú pomôcť zistiť, ako jet lag čo najviac zmierniť.

Vedci a lekári preto premenia lietadlo na laboratórium. Všetci cestujúci, vrátane posádky, budú vybavení nositeľnými technológiami. Tie budú sledovať ostražitosť pilotov pri tak dlhej ceste, ďalej jedlo, spánok a aktivitu cestujúcich, ale tiež napríklad osvetlenie, a ich vplyv na zdravie a pohodu.

Všetko je navrhnuté tak, aby sa zistilo, ako si ľudia dokážu poradiť s dlhým letom a ako to ovplyvňuje rytmus ich tela.

Trh s liekmi na jet lag

Záťaž na organizmus pri dlhom lete vytvára trh pre prostriedky, ktoré by mohli zmierniť negatívne dopady. Ako upozornila agentúra Bloomberg, patria medzi ne napríklad tablety melatonínu, či špeciálne okuliare.

Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu (IATA) odhaduje, že tento rok sa vydá na cestu lietadlom 4,6 miliardy ľudí a že do roku 2037 sa ich počet zvýši na 8,2 miliardy ročne.

Dopyt po prostriedkoch proti jet lagu podľa analytickej spoločnosti BIS Healthcare rastie asi šesťpercentným tempom ročne a do roku 2023 by mala hodnota tohto trhu predstavovať 732 miliónov dolárov (665 miliónov eur).

Hodnota širšieho trhu s liekmi na poruchy spánku, ktorému dominujú tablety, predstavuje 1,5 miliardy dolárov a do roku 2023 sa má zvýšiť na 1,7 miliardy dolárov. V klinickej fáze vývoja už je viac ako 80 liekov zameraných na poruchy spánku.

01 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí 02 - Modified: 2024-02-27 09:30:00 - Feat.: - Title: Zlá správa pre slovenských turistov. Ryanair chce zdražiť letenky až o 10 percent, hrozí aj obmedzenie letných spojov 03 - Modified: 2024-02-03 10:30:00 - Feat.: - Title: S týmito aerolinkami nemusíš pred cestou stresovať. Prinášame zoznam najbezpečnejších letov na svete 04 - Modified: 2023-12-18 11:31:43 - Feat.: - Title: Namiesto garáže hangár a namiesto hlavnej cesty ranvej. Takto vyzerá mestská štvrť pre pilotov 05 - Modified: 2023-12-14 23:05:00 - Feat.: - Title: Keď svitol vek lietajúcich strojov. Pri prvom úspešnom pokuse sa aeroplán bratov Wrightovcov vznášal 12 sekúnd
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:49