StockExpert
StoryEditor

Grécko predčasne splatí menovému fondu časť dlhu

29.10.2019, 14:26
Autor:
TASRTASR
Predčasné splatenie časti dlhu je vnímané ako jeden z najsilnejších znakov zotavenia krajiny z finančnej krízy.

Investori vítajú plán Grécka na predčasné splatenie časti dlhu Medzinárodnému menovému fondu (MMF) vo výške 2,7 miliardy eur ako jeden z najsilnejších znakov jeho zotavenia sa z finančnej krízy.

Očakáva sa, že grécky minister financií Christos Staikouras požiada na najbližšom zasadaní svojich kolegov z eurozóny, aby sa vzdali práva na splatenie pomernej časti dlhu, ak Grécko vráti časť pôžičky od MMF pred termínom splatnosti.

Premiér Kyriakos Mitsotakis odhaduje, že tento krok ušetrí Grécku približne 75 miliónov eur ročne. Niektoré z úverov, ktoré fond poskytol krajine počas krízy, majú totiž úrokové sadzby vyššie ako päť percent.

Nové alternatívy k drahým úverom

Nová vláda v Aténach by sa chcela teraz sústrediť na podporu podnikania a lacnejšie alternatívy drahých úverov. Pomáha jej aj širší kontext bezprecedentnej globálnej výmeny dlhopisov, vďaka ktorej sa aj Aténam podarilo nedávno predať na trhu pokladničné poukážky so záporným výnosom.

Negatívne výnosy sa stali globálnym trendom. Hodnota cenných papierov s takýmto úrokom je už vyššia ako 17 biliónov dolárov (15,33 bilióna eur). Európska centrálna banka (ECB) pritom koncom týždňa plánuje obnoviť nákup dlhopisov z eurozóny.

Už predchádzajúci balík stimulov pomohol začiatkom tohto roka stlačiť výnos z desaťročných dlhopisov Grécka pod úroveň USA. A hoci výnosy z gréckych dlhopisov ďalej dosahujú rekordné minimá, stále sú vyššie výnosy ako iných krajín eurozóny.

Kontrola kapitálu v Grécku je už minulosťou a prieskum ukázal, že hodnota indexu manažérov z gréckeho výrobného sektora bola v októbri najvyššia v rámci euroregiónu.

Veritelia žiadajú 3,5 percenta HDP

Grécka vláda, ktorá sa ujala moci v júli, bude čeliť zásadnej skúške koncom tohto mesiaca, keďže veritelia prídu do Atén skontrolovať, či krajina plní podmienky záchranného programu.

Premiér Mitsotakis vyhlásil, že jeho prioritou je znížiť príliš vysoký cieľ primárnych rozpočtových prebytkov, aby si zabezpečil určitý priestor na zníženie daní.

Zatiaľ čo veritelia požadujú od Grécka, aby do roku 2022 vykazovalo každý rok primárny prebytok v výške 3,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), premiér by chcel znížiť od roku 2021 tento cieľ na približne dve percentá HDP. Aj nastupujúca prezidentka ECB Christine Lagardová vyhlásila, že primárne rozpočtové ciele sú neprimerané a vyvíjajú príliš veľký tlak na grécke hospodárstvo.

Európska komisia by mala v novembri aktualizovať svoju analýzu udržateľnosti gréckeho dlhu a zahrnie do nej aj nové údaje o nákladoch na úvery. Predchádzajúca prognóza bola založená na nákladoch na refinancovanie dlhu vo výške približne 4,5 percenta.

Ale v súčasnosti sú tieto náklady bližšie k 1,5 percenta. Grécko by tak mohlo mať rovnakú "trajektóriu dlhu" aj pri nižších primárnych prebytkoch.

Rekordy v obchodovaní s dlhopismi

Komisia a grécka vláda pred analýzou zvažujú aj scenáre, ktoré by mohli ponúknuť určitý priestor Aténam. Napríklad povolenie "odchýlky v talianskom štýle" môže pomôcť gréckym bankám znížiť zlyhané pôžičky. Veritelia by sa tak mohli zbaviť až 20 miliárd eur z hromady nevymožiteľného dlhu vo výške 80 miliárd eur.

Grécka vláda medzitým napreduje s privatizačnými projektmi vrátane Hellinikonu, zastavenej ťažobnej investície Eldorado Gold a predaja 30-percentný podielu na letisku v Aténach. Ďalšie plány privatizácie v odvetviach, ako je energetika, sa očakávajú v nasledujúcich týždňoch alebo mesiacoch.

Obchodovanie s gréckymi dlhopismi pritom dosahuje rekordy, pričom výnos z desaťročných bondov klesol na 1,509 percenta, prvýkrát od zasadania ECB minulý štvrtok.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na augustovej tlačovej konferencii s Mitsotakisom uznala, že „súčasný grécky program reforiem uľahčí krajine plnenie záväzkov". Investori teraz budú čakať na zlepšenie ratingu Grécka, ktorý je ešte stále v neinvestičnom pásme.

01 - Modified: 2019-09-24 09:48:36 - Feat.: 0 - Title: Krach cestovky Thomas Cook je pre Grécko najtvrdšou ranou od finančnej krízy 02 - Modified: 2019-10-08 18:10:36 - Feat.: 0 - Title: O grécke dlhopisy bol veľký záujem. Emisia pritiahla ponuky až na 7,6 miliardy eur 03 - Modified: 2019-10-09 12:25:32 - Feat.: 0 - Title: Grécko prvýkrát v histórii predalo pokladničné poukážky s negatívnym výnosom
01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 03 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 04 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 05 - Modified: 2024-04-10 18:47:45 - Feat.: - Title: "Nevyhnutný krok." Nemecko a Grécko označili schválenie reformy azylového systému Únie za historické
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:36