Šéfka agrorezortu Gabriela Matečná vysvetľovala eurodotácie týždeň po vražde Jána KuciakaTASR
StoryEditor

New York Times píše, že oligarchovia doja z Únie milióny eur v dotáciách. Ukazuje aj na Slovensko

03.11.2019, 17:00
Autor:
ČTKČTK
V Bulharsku a na Slovensku stoja poľnohospodárske dotácie za preberaním pôdy mafiánskym štýlom, píše New York Times.

Vo väčšine krajín strednej a východnej Európy si únijné poľnohospodárske dotácie v nepriehľadnom prostredí rozdeľuje hŕstka mocných, ktorí majú styky, napísal dnes v rozsiahlej reportáži americký denník The New York Times (NYT).

Podrobne v nej najmä rozoberá, ako systém poľnohospodárskych dotácií podľa neho zneužíva maďarský premiér Viktor Orbán. Denník ďalej uvádza, že najväčším príjemcom poľnohospodárskych dotácií v Česku je premiér Andrej Babiš.

Oligarchia či mafiánsky štýl

V Bulharsku a na Slovensku stoja poľnohospodárske dotácie za preberaním pôdy mafiánskym štýlom. New York Times viedol viedol investigatívu v deviatich krajinách po väčšinu tohto roka. Denník odhalil postupne "zámerne nepriehľadný dotačný systém deformovaný korupciou, ktorý podkopáva environmentálne ciele Európskej únie".

Spoločnú poľnohospodársku politiku, ktorá hrala dôležitú úlohu pri formovaní Únie, teraz podľa amerického denníka zneužívajú tie isté protidemokratické sily, ktoré dvadsaťosmičku ohrozujú zvnútra.

Reportáž dochádza k záveru, že Orbán, "ikona európskej krajnej pravice a zarputilý kritik Bruselu, berie peniaze od Európskej únie rád". Únijné dotácie podľa amerického denníka používa ako systém patronáže, z ktorého ťažia jeho priatelia a rodina, chráni vďaka nim svoje politické záujmy a pomáhajú mu trestať jeho súpera.

Spoločnosti Andreja Babiša (Agrofert vlastnil do predminulého februára, následne ho vložil do zverenských fondov - pozn. ČTK) vlani podľa New York Times pobrali najmenej 42 miliónov dolárov únijných dotácií.

Denník píše, že český premiér čelí dvom auditom kvôli konfliktu záujmov a že česká vláda v posledných rokoch presadila pravidlá, ktoré uľahčujú veľkým spoločnostiam získať viac dotácií.

Bulharská akadémia vied zistila, že 75 percent hlavných únijných poľnohospodárskych dotácií určených Sofii končí v rukách približne sto subjektov. Záťahy úradov tento rok na jar rozkryli korupciu medzi predstaviteľmi vlády a veľkopodnikateľmi v oblasti poľnohospodárstva.

Ukazujú aj na Slovensko

Jeden z najväčších producentov múky v krajine bol v súvislosti s dotáciami obvinený z podvodu a čaká ho súd. Na Slovensku generálny prokurátor priznal, že v krajine funguje "poľnohospodárska mafie". Drobní poľnohospodári polícii hlásia, že kvôli pôde, na ktorú možno poberať dotácie, boli vystavení bitiu a vydieraniu.

Zavraždený novinár Ján Kuciak písal o talianskej mafii, ktorá sa infiltrovala do poľnohospodárstva, z dotácií ťažila a vybudovala si kontakty v politike.

Zo správy z mája 2015, ktorú zadala Európska komisia, vyplýva, že bohatí majitelia pozemkov s politickými kontaktmi disponujú mocou zaberať pôdu.

V Bulharsku napríklad presadili veľkí majitelia pôdy zákon, ktorý im umožňuje zaberať menšie hospodárstva. Hromadenie tisícov hektárov pôdy vedie k poznaniu, ktorý NYT nazýva moderný feudalizmus. Denník pripomína, že v roku 2015 Orbánova vláda predala stovky tisíc hektárov štátnej pôdy, pričom väčšina z nej skončila v rukách politických spojencov maďarského premiéra.

"Je to druh moderného feudalizmu, kde malí poľnohospodári žijú v tieni obrovských, politicky mocných záujmov a Európska únia to pomáha financovať," napísal NYT.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-07 05:39:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom 03 - Modified: 2024-03-01 20:29:15 - Feat.: - Title: Ruskí boháči sa klepú. Oligarchov vystrieda vojnová elita, ohlásil Putin 04 - Modified: 2024-02-16 09:00:15 - Feat.: - Title: Banská Štiavnica v New York Times. Známe americké noviny ospevujú obľúbenú atrakciu: Absolútna šupa, reaguje zakladateľ 05 - Modified: 2023-12-30 10:19:24 - Feat.: - Title: Izraelská armáda nemala žiadny plán obrany proti útoku Hamasu zo 7. októbra, píše The New York Times
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:29