TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Brusel chystá pre uhoľné a priemyslové regióny Európy 100 miliárd eur

13.01.2020, 15:31
Autor:
ČTKČTK
Mechanizmus nebude slúžiť na financovanie projektov spojených s jadrom a až na výnimky ani s plynom.

Európska komisia chce v najbližších siedmich rokoch podporiť regióny závislé od fosílnych zdrojov až 100 miliardami eur, aby zvládli prechod ku klimaticky zodpovednému hospodáreniu. Fond, ktorý má presvedčiť Poľsko a ďalšie priemyselné a na uhlí závislé krajiny na podporu klimatických cieľov EÚ, bude slúžiť regiónom z celej únie. 

Poľsko sa v decembri ako jediná členská krajina odmietlo pridať k záväzku dosiahnuť takzvanú uhlíkovú neutralitu do polovice storočia, kedy by EÚ mala čo najviac redukovať emisie skleníkových plynov a tie zostávajúce vyvážiť napríklad výsadbou stromov. Varšava chcela najprv vedieť, akou sumou Brusel podporí prechod pre krajinu kľúčových uhoľných oblastí na čistú prevádzku. Význam fondu zdôrazňujú aj ďalšie krajiny závislé od fosílnych zdrojov.

​EK sa chystá oficiálne predstaviť systém podpory označovaný ako Just Transition Mechanism (JTM) v utorok, jeho základné obrysy sú však jasné už dnes. Slúžiť nebude len oblastiam závislým na uhlí, o čom sa hovorilo skôr, ale aj ďalším priemyselným regiónom z celej Európy. Financovať sa z neho budú dať rôznorodé projekty od infraštruktúry po rekvalifikáciu zamestnancov.

Komisia chce v budúcom viacročnom rozpočte na obdobie 2021 až 2027 nájsť 7,5 miliardy eur, ktoré budú tvoriť základ jedného z troch pilierov JTM. K nim by členské štáty, ktorých regióny budú spĺňať kritériá pre podporu, mali pridať časť národných peňazí z fondov na kohéznu politiku.

Cieľom druhého piliera JTM je pre príslušné regióny nájsť súkromné ​​investície až za 45 miliárd eur s využitím podpory necelých dvoch miliárd eur z rozpočtu Únie. K vytúženej stovke miliárd má JTM pomôcť aj zapojenie Európskej investičnej banky (EIB).

Mechanizmus nebude podľa zdrojov z EK slúžiť na financovanie projektov spojených s jadrom a až na výnimky ani s plynom. O ich priamej podpore Brusel rovnako ako doteraz neuvažuje. Krajinám spoliehajúcim sa na jadrovú energetiku sa v decembri podarilo dosiahnuť to, že jadro nebolo označené za klimaticky škodlivý zdroj, čo môže v budúcnosti viesť napríklad k uvoľneniu pravidiel pre štátnu pomoc.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ďalší bruselskí činitelia dlhodobo opakujú, že navrhovaný systém má zmierniť sociálne dopady na regióny najviac zasiahnuté prechodom na udržateľné hospodárstvo.

Šéfka úniovej exekutívy dnes zopakovala, že JTM je súčasťou plánu, s ktorého pomocou chce Brusel počas budúceho desaťročia zabezpečiť pre prechod na udržateľné hospodárstvo najmenej jeden bilión eur. Približne polovica tejto sumy by mala pochádzať z rozpočtu EÚ, tretinu majú tvoriť súkromné ​​investície a o zvyšok sa postarajú národné príspevky a JTM. Niektorí experti pritom tvrdia, že na dosiahnutie ambicióznych klimatických záväzkov bude treba oveľa viac peňazí.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:40