Venezuelu sužuje chudoba, ľuďom chýbajú základné potraviny. Pre ich nedostatok majú aj vysoké ceny.REUTERS/Carlos Jasso
StoryEditor

V extrémnej chudobe sa kvôli pandémii ocitne 60 miliónov ľudí, varuje šéf Svetovej banky

07.06.2020, 15:50
Autor:
ČTKČTK
Pandémia podľa Davida Malpassa zasadila globálnej ekonomike zničujúcu ranu, po ktorej sa viac ako 60 miliónov ľudí ocitne v extrémnej chudobe.

Ekonomické dopady pandémie spôsobenej novým typom koronavírusu budú možno viditeľné až desať rokov. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4 to povedal prezident Svetovej banky David Malpass.

Definícia extrémnej chudoby

Pandémia podľa neho zasadila globálnej ekonomike zničujúcu ranu, po ktorej sa viac ako 60 miliónov ľudí ocitne v extrémnej chudobe. Až niekoľko miliárd ľudí pocíti dopady na svojej životnej úrovni.

Svetová banka definuje extrémnu chudobu ako situáciu, keď má človek k dispozícii menej ako 1,90 dolára na deň. Kvôli pandémii sa ale podľa Malpassa dá očakávať, že viac ako 60 miliónov ľudí bude mať k dispozícii menej ako 1,25 dolára na deň.

"Kombinácia samotnej pandémie a uzávierok znamená miliardy ľudí, ktorých živobytie bolo narušené. To je znepokojujúce," upozornil šéf Svetovej banky. "Priame dopady, čo znamená stratu príjmu, tak aj dopady na zdravie, a teda sociálne vplyvy, sú naozaj tvrdé," dodal.

"Vidíme, že aj keď akciové trhy v Spojených štátoch sú relatívne vysoko, tak ľudia v chudobných krajinách nielenže sú bez práce, oni si nedokážu prácu zabezpečiť ani mimo oficiálnu ekonomiku. A to bude mať dopady až desať rokov," povedal šéf Svetovej banky.

Svetová banka, rovnako ako ďalšie globálne finančné inštitúcie, poskytuje podporu krajinám najviac zasiahnutým koronavírusom.

Už ale avizovala, že bude potrebná ešte ďalšia pomoc, a to v oveľa väčšom rozsahu. Komerčné banky či dôchodkové fondy Svetová banka vyzvala, aby chudobným krajinám odpustili časť dlhov.

Pomoc v sto rozvojových krajinách

Malpass by bol rád, aby úverové inštitúcie pravidlá poskytovania pôžičiek zjednodušili, aby ostatní investori mali väčšiu dôveru do ekonomík týchto krajín vkladať peniaze.

Malpass koncom mája povedal, že Svetová banka už spustila núdzové programy koronavírusovej pomoci v 100 rozvojových krajín a zaviazala sa poskytnúť zvýhodnené pôžičky a garancie zhruba za 5,5 miliardy dolárov.

Šéf Svetovej banky pripustil, že problémom sú škody, ktoré utrpel globálny obchod, rovnako ako snaha dostať dodávateľské reťazce bližšie k domovu alebo zavádzať obchodné bariéry.

"Keď obmedzíte obchod, vytvárate ďalšie napätie a nerovnosť ... Ja som si istý, že (globálna ekonomika) bude v budúcnosti prepojená, ale možno menej, než bola pred covidom," povedal. Nakoniec sa podľa neho ale podarí ťažkosti prekonať, pretože ľudia sa prispôsobia a dokážu sa s problémami vyrovnať.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 02 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 04 - Modified: 2024-04-04 18:42:35 - Feat.: - Title: Jedinou kandidátkou na čelo Medzinárodného menového fondu je súčasná šéfka Georgievová 05 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:01