Kto: Daisann McLaneová, pracovala pre New York Times Frugal Traveller a je zakladateľkou Little Adventures v Hongkongu. Ako ušetriť: Vidieť Hongkong a ušetriť je mimoriadne ťažké. Mesto sa totiž pravidelne umiestňuje medzi najdrahšími na svete. „Najlepšia rada je: žite čo najviac ako miestni,“ odkazuje McLaneová. Ubytovanie bude prvým problémom. Mini reťazce, ako je skupina Butterfly Hotels Group majú ale prijateľné ceny a v skvelých lokalitách. Pre skutočne autentický pocit z Honkongu, zvážte noc v Mei Ho House, kde sa cena pohybuje od 100 dolárov (86 eur) za izbu. Väčšina miestnych obyvateľov sa spolieha na verejnú dopravu, vy by ste mali tiež a ak si vybavíte kartu Octopus (ide o čipový preukaz ako je londýnsky Oyster), bez námahy sa dostanete z autobusu na metro, cestujete vlakom a aj trajektom. Jeho cena je 22 dolárov (19 eur). Vyhnite sa drahým reštauráciám a uprednostnite lacnejšie verzie, možností je tu dosť. Najväčšou výhodou Hongkongu je to, že je tu jeden blok plný pamätihodností a atrakcií. Prechádzky a jeho objavovanie je úplne zadarmo. Vydajte sa trajektom z centrálneho Hongkongu na odľahlé ostrovy. Cesta stojí okolo 3,50 dolárov (v prepočte 3 eurá, ale môže na ňu využiť aj vyššie spomenutú čipovú kartu). Môžete preskúmať miesta ako ostrov Cheung Chau alebo ostrov Peng Chau, objaviť malé pláže, jesť čerstvé morské plody a zažiť život v Hongkongu, aký býval pred 50 rokmi.Pixabay
StoryEditor

Nad biznisovým Hongkongom sa zmráka. Firmám vadí kontroverzný zákon

05.07.2020, 13:06
Autor:
divdiv
Od utorka platia v Hongkongu nový bezpečnostný zákon a ten je tŕňom v oku nielen miestnom aktivistom, ale aj časti zahraničných firiem.

"Všeobecne platí, že podnikateľská komunita chce právny štát a stabilné podnikateľské prostredie. Pokiaľ to tento bezpečnostný zákon zaistí, je to v poriadku," hovorí vedúci lektor financií na čínskej univerzite v Hongkongu Simon Lee.

Taktiež niektoré nadnárodné firmy, ktoré majú základňu aj v Hongkongu, zákon podporili - napríklad HSBC, Standard Chartered, Swire alebo Jardine Matheson.

Podnikatelia majú strach

Napriek tomu časť firiem aj tamojších podnikateľov je z toho, čo prináša nový zákon, nervózna. Majiteľ barov a reštaurácií Gordon Lam CNN povedal, že zákon je najzávažnejším útokom na slobodu mesta.

"Mnoho majiteľov podnikov sa bojí, že budú potrestaní za svoje názory," uviedol podnikateľ, ktorý vedie Hongkongskú federáciu malých a stredných reštaurácií.

Podnikatelia tiež majú strach z toho, že nový zákon povedie k obťažovaniu aj narušovaniu súkromia. Aktivisti aj odborníci sa obávajú, že môže narušiť aj poloautonómne postavenie Hongkongu.

Odchod do Singapuru?

Niektoré americké spoločnosti preto zvažujú presun svojich aktív inam. Avšak v regióne príliš veľa alternatív nemajú. V podstate jedinou možnosťou je Singapur, ktorý je hlavným finančným centrom v Ázii.

Avšak aj kvôli nemu panujú určité obavy. Vzbudzuje ich napríklad kontroverzný minuloročný zákon o šírení fake news zavedený singapurskou vládou, ktorý podľa kritikov viedol k zvýšenej cenzúre.

Hongkong je pre zahraničné firmy atraktívny najmä kvôli tomu, že tam môžu fungovať, na rozdiel od pevninskej Číny, bez akéhokoľvek obmedzenia.

Peking totiž na pevnine reguluje všetky podnikania zahraničných spoločností. Ovplyvňuje napríklad objem kapitálu, ktoré môžu spoločnosti investovať alebo veľkosti podielov, ktoré môžu vlastniť vo svojich vlastných podnikoch.

Čína chce väčšiu kontrolu

Stály výbor čínskeho parlamentu schválil kontroverzný bezpečnostný zákon pre Hongkong v pondelok, do platnosti vstúpil v utorok. Zákon konkretizuje definície štyroch trestných činov, ktorými sú separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráca s cudzími silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť.

Zároveň zákon vymedzuje tresty za tieto činy. Najťažším trestom, s ktorým bezpečnostný zákon pre Hongkong počíta, je doživotné väzenie.

Nový zákon môže mať pre Hongkong najzávažnejšie dôsledky od roku 1997, kedy sa táto britská kolónia vrátila pod čínsku správu. Umožnil by okrem iného prvýkrát rozmiestniť bezpečnostné zložky pevninskej Číny v Hongkongu, ktorý má Pekingom zaručenú vysokú mieru autonómie.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 03 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 05 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:16