Reuters
StoryEditor

Najväčší prepad v dejinách. Koronavírus vymazal tretinu ekonomiky USA

30.07.2020, 14:39
Autor:
ČTKČTK
​Prepad HDP je najhlbší minimálne od roku 1947, kedy sa tieto údaje začali v terajšej podobe sledovať.

Americká ekonomika v druhom štvrťroku zaznamenala kvôli dopadom šírenia nového koronavírusu najhlbší prepad v zaznamenanej histórii. Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že hrubý domáci produkt sa v prepočte na celý rok znížil o 32,9 percenta.

Výsledok je napriek tomu mierne lepší, než čakali analytici. Tí v priemere predpokladali, že hospodársky prepad dosiahne zhruba 34 percent.

Historický prepad

​Prepad HDP je najhlbší minimálne od roku 1947, kedy sa tieto údaje začali v terajšej podobe sledovať.

"HDP je blízko odhadom, ale je to samozrejme historický prepad," povedal k číslam hlavný analytik maklérskej spoločnosti Spartan Capital Securities v New Yorku Peter Cardillo.

"Samozrejme, že sú to staré správy, ale čo to znamená do budúcnosti? Tie čísla sú také zlé, že aj keď teraz prechádzame zotavením, vplyv nových prípadov nákazy koronavírusom by ten proces zotavovania mohol zastaviť," citovala ho agentúra Reuters.

Kvôli rýchlemu šíreniu koronavírusu sa americká vláda na konci marca rozhodla citeľne utlmiť ekonomickú aktivitu. Zavrieť musela časť firiem, čo sa dotklo napríklad hotelov, reštaurácií, barov a ďalších služieb.
Desiatky miliónov ľudí sa tak ocitli bez práce - práve služby sa totiž na tvorbe HDP v Spojených štátoch podieľajú najviac.

Podobný prepad pred sto rokmi 

Spotrebiteľské výdavky, ktoré v USA zaisťujú zhruba 70 percent ekonomickej aktivity, klesli ročným tempom 34 percent. Kvôli koronavírusu sa zastavilo napríklad aj cestovanie, vrátane leteckej dopravy osôb. Firmy prestali investovať, výrazný útlm zaznamenala výstavba obytných domov a menej utrácala tiež vláda. Tej chýbali daňové príjmy, pretože mnoho firiem bolo nútených prepúšťať a časť aktivít prerušiť.

Až doteraz zaznamenali Spojené štáty najhlbší hospodársky prepad vo svojej povojnovej histórii v roku 1958, kedy bol prezidentom Dwight Eisenhower. Ekonomika vtedy vo štvrťroku spadla o desať percent, uviedla agentúra AP. Server CNBC upozornil, že porovnateľný prepad ako teraz mali Spojené štáty naposledy v polovici roka 1921, teda pred takmer 100 rokmi.

V prvom štvrťroku americká ekonomika klesala ročným tempom piatich percent. V tej dobe tiež vstúpila do recesie, ktorá sa definuje ako dva štvrťroky hospodárskeho poklesu po sebe. Skončila tak rekordná konjunktúra, ktorá trvala 11 rokov.

Iný výpočet

Spojené štáty vývoj HDP sledujú inak ako Európska únia. Tá používa pri porovnaní zmenu jednak proti predchádzajúcemu štvrťroku, jednak proti rovnakému obdobiu pred rokom. Naopak Američania vo svojej štatistike berú do úvahy sledovaný štvrťrok a pri prepočte na celý rok predpokladajú, že situácia v ďalších mesiacoch zostane viacmenej rovnaká.

Napríklad v prvom štvrťroku HDP Európskej únie oproti predchádzajúcim trom mesiacom klesol o 3,2 percenta. Ak by sa uplatnila rovnaká metodika v USA, potom by americká ekonomika klesla o 1,3 percenta, nie o päť percent, ako ukazuje prepočet na celý rok.

Akciové trhy v reakcii na štatistiku oslabovali. Dow Jonesov index krátko po začatí odpisoval približne 1,1 percenta na 26 254 bodov, zatiaľ čo euro k doláru bolo takmer bez zmien na 1,1796 dolára.

01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 02 - Modified: 2024-04-04 12:39:44 - Feat.: - Title: Veľké prepúšťanie. Firmy v Spojených štátoch oznámili plány na zrušenie mnohých pracovných miest 03 - Modified: 2024-03-26 22:29:56 - Feat.: - Title: Americké akcie mierne oslabili, čaká sa na nové údaje o ekonomike 04 - Modified: 2024-03-26 19:42:39 - Feat.: - Title: Americký Fed vykázal za minulý rok rekordnú stratu 05 - Modified: 2024-03-25 13:34:15 - Feat.: - Title: Realitný trh tam prekvitá. Počet nových stavebných povolení v Spojených štátoch stúpol nad očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:04