Reuters
StoryEditor

Británia odíde z rokovaní, ak dohoda nebude do polovice októbra, vyhlásil Johnson

07.09.2020, 07:55
Autor:
TASRTASR
Boris Johnson tvrdí, že odchod z EÚ bez dohody by bol dobrým výsledkom pre Spojené kráľovstvo.

Britský premiér Boris Johnson v nedeľu pred dôležitým kolom pobrexitových obchodných rozhovorov s Európskou úniou pohrozil, že Londýn by mohol v najbližších týždňoch odísť z rokovaní.

Podľa jeho slov by bol odchod z EÚ bez dohody "dobrým výsledkom pre Spojené kráľovstvo", informovala agentúra AP.

V čase viaznucich rozhovorov Johnson povedal, že dohoda bude možná len vtedy, ak sú vyjednávači EÚ pripravení "prehodnotiť svoje súčasné pozície".

EÚ naopak obviňuje Britániu z toho, že nerokuje seriózne.

Rokovania viaznu

Británia oficiálne vystúpila z EÚ 31. januára. Do konca tohto roka plynie prechodné obdobie, počas ktorého by sa obidve strany mali dohodnúť na budúcich politických a obchodných vzťahoch.

Rokovania o obchode však viaznu, keďže Londýn odmieta pristúpiť na požiadavky EÚ, najmä v otázkach ako rybolov a štátna pomoc pre firmy. Bez dohody by Nový rok priniesol clá a ďalšie ekonomické bariéry medzi oboma stranami.

Ďalšie rokovania sa začínajú v utorok v Londýne. Hlavný britský vyjednávač David Frost a jeho náprotivok z EÚ Michel Barnier sa stretnú na v poradí už ôsmom kole rozhovorov.

Británia odmieta kompromisy

Barnier minulý týždeň uviedol, že je "znepokojený a sklamaný" nedostatkom pokroku, pričom Londýn podľa neho nerokuje "konštruktívne".

Frost v rozhovore pre nedeľňajšie noviny Mail on Sunday povedal, že Británia nebude robiť kompromisy v základných otázkach, ako je kontrola nad vlastnými zákonmi.

EÚ tvrdí, že dohoda musí byť uzavretá do novembra, aby zostal čas na jej parlamentné schválenie a právne preskúmanie pred vypršaním prechodného obdobia.

Johnson v najnovších vyjadreniach hovorí ešte o kratšej lehote - dohoda podľa neho musí byť dosiahnutá do summitu EÚ 15. októbra.

"Ak sa nedokážeme dohodnúť dovtedy, potom si nemyslím, že budeme mať dohodu o voľnom obchode, a mali by sme to akceptovať a ísť ďalej," povedal vo vyhlásení, ktoré jeho kancelária zverejnila pred tým, ako ho v pondelok prednesie.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:32