Podľa šéfa Eustreamu bol tento kalendárny rok z hľadiska prepravy pre firmu veľmi úspešný.HN Peter Mayer
StoryEditor

Plynári menia smer. Na vodík chceme vyčleniť potrubie, hovorí šéf Eustreamu

24.12.2020, 23:00
Integrácia vodíka nie je len otázkou prepravy, rezonuje naprieč celým plynárenským sektorom, hovorí pre HN Rastislav Ňukovič, generálny riaditeľ Eustreamu.

O zemnom plyne sa v rámci zelenej energetiky hovorí ako o strednodobom riešení. Európska únia sa chce však orientovať čoraz viac na vodík, minister hospodárstva Richard Sulík chce mať zo Slovenska vodíkovú veľmoc. Preorientujete sa na vodíkové technológie a zelený smer?
Táto otázka bude ovplyvňovať všetko ďalšie dianie v plynárenstve, hoci je evidentné, že zemný plyn bude ešte dlho zohrávať dôležitú úlohu v energetickom mixe. Vnímame snahy Európskej komisie o zelenú ekonomiku a aktívne sa na tomto procese zúčastňujeme. Poslednej dekáde dominovali najmä v našom regióne základné témy bezpečnosti dodávok, kde sme sa však už výrazne posunuli. O to viac energie teraz môžeme venovať aj strednodobým a dlhodobým ambíciám spojeným s nízkouhlíkovou budúcnosťou. Plynárenské odvetvie v tejto oblasti ponúka veľmi zaujímavé riešenia a príležitosti. Zriadili sme preto špeciálny tím, ktorý zastrešuje tieto aktivity. Vyčlenili sme na to skúsených manažérov, ktorí majú za sebou viaceré veľké projekty a dnes sú ich hlavnou úlohou práve témy, ako je transformácia systému aj na prepravu vodíka.


Mohli by ste to vysvetliť trochu konkrétnejšie?
Napríklad podrobne riešime možné scenáre, aký vplyv bude mať vodík na naše jednotlivé zariadenia, teda nielen potrubia, ale napríklad aj meracie stanice, kompresory. Jedna cesta je uvažovanie o primiešavaní vodíka v rôznych koncentráciách do zemného plynu. Analyzujeme však aj možnosti vyčlenenia jedného samostatného potrubia na prepravu čistého vodíka. Ako viete, naša sieť pozostáva zo štyroch až piatich paralelných línií, čo otvára priestor aj na takéto odvážnejšie úvahy. Súčasne s tým riešime možnosti výroby energie z obnoviteľných zdrojov a spárovanie s vodíkom. Téma integrácie vodíka do plynárenskej siete však nie je len otázkou prepravy. Rezonuje dnes naprieč celým plynárenským sektorom, a preto v nich spolupracujeme aj s kolegami z distribúcie či prevádzky zásobníkov.


Také zmeny si však budú vyžadovať...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:28