Reuters
StoryEditor

Čína prevzala kontrolu nad príbehom zmiznutého miliardára. Jack Ma dostával varovania už dlhší čas

09.01.2021, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Žiadny jedinec a žiadna firma skrátka nie je väčšia ako Komunistická strana Číny, hovorí o prípade odborník.

Čínska vláda nariadila tamojším médiám, aby cenzurovali spravodajstvo o protimonopolnom vyšetrovaní internetovej spoločnosti Alibaba.

Fakt, že Peking chce kontrolovať pokrývanie tejto kauzy, svedčí o tom, že vec nadobudla politickú dôležitosť, napísal v piatok denník Financial Times (FT).

V októbri sa v Šanghaji konala technologická konferencia, na ktorej miliardár Jack Ma prítomným povedal, že sa pred svojím prejavom cítil nervózny a váhal, či má vôbec vystúpiť, píše portál Bloomberg.com.

Nakoniec tak však predsa len urobil a predniesol dvadsaťminútovú prednáškou o tom, ako komunistická vláda svojimi reguláciami podkopáva rozvoj inovácií v Číne.

Zakladateľ čínskej internetovej spoločnosti Alibaba, ktorý v roku 2019 odstúpil z jej vedenia, sa od tej chvíle už dva mesiace neobjavil na verejnosti. Nebol ani v televíznom programe, kde mal účinkovať v úlohe porotcu. Mnohí po celom svete špekulovali o jeho súčasnom mieste pobytu.

Niektoré zdroje oboznámené so situáciou - citované napríklad americkou agentúrou Bloomberg - uvádzajú, že Ma je v poriadku, len mu bolo z vysokých kruhov odporúčané nedávať o sebe vedieť a necestovať z krajiny. Trhy 5. januára na túto správu zareagovali kladne a pád akcií Maovho impéria sa ľahko zabrzdil.

Nažive, ale chudobnejší?

Jeho dlhodobá kritika režimu v ekonomických otázkach však viedla k úplne jasným krokom: zrušenie primárnej verejnej ponuky (IPO) akcií čínskej finančnej technologickej spoločnosti Ant Group, ktorá je divíziou Alibaby. To znamenalo, že akcie boli prvýkrát prístupné širokej verejnosti.

Rozhodnutie prišlo v noci na 3. novembra a zaskočilo finančníkov na burzách od New Yorku až po Šanghaj.

O týždeň neskôr rozhodnutie nasledoval 22-stranový manuál antimonopolných pravidiel, ktorý podľa Bloombergu mnohí vnímali ako akési "varovanie" pre podnikateľov ako je Ma, aby zmiernili svoju rétoriku.

Ant Group spadá pod Alibabu, ktorej akcie odvtedy klesli zhruba o 30 percent. V širšom kontexte podľa korešpondentky CNN Seliny Wangovej stráca Peking trpezlivosť s prílišným vplyvom technologických gigantov ako sú Alibaba, Ant či Tencent.

Bežný Číňan sa bez nich v každodennom živote nezaobíde. Sú nevyhnutné okrem iného pre komunikáciu, nákupy na internete, investície na akciovom trhu alebo pre uzavretie poistenia. Tieto firmy sú čím ďalej viac vnímané ako ohrozenie ekonomickej a politickej stability krajiny.

Krok za krokom k pádu

Varovania dostáva Ma už dlhšiu dobu. Niektorí pozorovatelia napríklad vnímali ako jedno z nich aj moment v roku 2018, keď čínsky vládny denník vydal zoznam stovky prominentov, ktorí sa v uplynulých 40 rokoch zasadili o modernizáciu najľudnatejšieho štátu zemegule.

Ma medzi nimi samozrejme nechýbal, ale jeho meno bolo doplnené o malú zmienku, že patrí medzi členov Komunistickej strany Číny, ku ktorej sa radí asi len 5 percent tunajšieho obyvateľstva.

To bolo vzhľadom k jeho názorom a prejavom prekvapenie. Potom sa podnikateľ na určitú dobu odmlčal, lenže zrejme nie dostatočne, ako naznačujú udalosti nasledujúce po šanghajskom vystúpení.

Spoločnosť Ant Group je teraz nútená reorganizovať svoje pôžičky aj ďalšie finančné produkty a vytvoriť samostatnú holdingovú spoločnosť, aby vyhovela kapitálovým požiadavkám. Kríza sa však nevyhla ani spoločnosti Alibaba.

Na Štedrý deň pristúpili regulačné orgány dokonca k ešte tvrdším krokom a začali vyšetrovanie spoločnosti z dôvodu podozrenia na monopolné praktiky, uviedol portál Guardian.

"Myslím, že Peking sa Alibaby do istej miery bojí. Vláda v tejto spoločnosti vidí konkurenta," povedal FT nemenovaný štátny zamestnanec. Alibaby sa pritom navyše priamo dotýkajú aj problémy Ant Group, lebo takmer väčšina transakcií vykonávaná na weboch Alibaby je sprostredkovaná práve skrze túto platobnú platformu.

Ma v posledných týždňoch prišiel o zhruba 11 miliárd dolárov, "podriadime sa tomu, čo od nás úrady chcú," znie jediné oficiálne stanovisko, ktoré spoločnosti založenej Jackom Ma pred koncom roka 2020 vydali, píše Víkend, príloha českých Hospodářských novin.

"Necitujte zahraničie a držte sa oficiálneho stanoviska"

Teraz podľa FT propagandistické oddelenie čínskej vlády nariadilo médiám, aby sa v prípade protimonopolného vyšetrovania Alibaby držali striktne oficiálnej línie výkladu a bez dovolenia nerobili žiadne zmeny a nepúšťali sa do širších analýz.

"Ak sú vyhlásenia spoločnosti v rozpore s oficiálnym stanoviskom, nepublikujte ich ani ich nezdieľajte na internete. Necitujte zahraničné médiá," stojí podľa zdrojov FT v direktíve.

Agentúra Bloomberg s odkazom na FT vo svojej správe uvádza, že jednému nemenovanému čínskemu médiu, ktoré je podporované Alibabou a ktoré vydalo redakčné stanovisko obsahujúce varovanie pred nadmerným trestaním čínskych technologických gigantov, bola na mesiace pozastavená činnosť.

"Investície spoločností Jacka Ma sú priamo spojené s niektorými z najmocnejších čínskych rodín. Konflikt s čínskym štátom znamená, že v pozadí stojí pravdepodobne vysoká politika. Nejde iba o jeden prejav, ktorý sa dotkol (čínskeho prezidenta) Si Ťin-pchinga alebo nejakého iného aparátnika," povedal k tomu Siao Čchiang, ktorý pôsobí na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

"Myslím, že komunistická strana tým všetkým vysiela jasný odkaz," povedal profesor Rana Mitter, ktorý na Oxfordskej univerzite prednáša históriu a politiku modernej Číny. "Žiadny jedinec a žiadna firma skrátka nie je väčšia ako Komunistická strana Číny," upresňuje.

01 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 02 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 03 - Modified: 2024-04-14 06:24:37 - Feat.: - Title: Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael. Chce zabrániť eskalácii 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 06:26