Reuters
StoryEditor

Spojené štáty zostanú bohatšie ako Čína ešte aspoň 50 rokov, hovorí ekonóm

29.03.2021, 13:42
Autor:
ČTKČTK
Medzinárodný menový fond odhaduje, že HDP na hlavu v Číne za minulý rok bol zhruba len šestinový oproti USA.

Spojené štáty zostanú bohatšie ako Čína ešte aspoň 50 rokov, teda ešte dlho potom, kedy by Čína mala prekonať USA a stať sa najväčšou ekonomikou sveta.

Spravodajskému portálu CNBC to povedal ekonóm analytickej spoločnosti Economist Intelligence Unit (EIU) Simon Baptist.

"Myslím si, že je veľmi nepravdepodobné, že sa Čína dostane v HDP na obyvateľa, čo je naša mierka bohatstva, na úroveň USA už v najbližších 50 rokoch, ak vôbec," povedal Baptist. Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa meria výkon ekonomiky na obyvateľa a je meradlom prosperity.

Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že HDP na hlavu v Číne za minulý rok predstavoval 10 582,1 dolárov. Bol tak zhruba len šestinový oproti HDP na hlavu v USA, kde predstavoval 63 051,4 dolárov.

Termín bol posunutý

Čínska ekonomika by podľa Baptista mohla v nominálnom dolárovom vyjadrení prekonať americkú ekonomiku a stať sa najväčšou ekonomikou sveta okolo roku 2032. Skoršie odhady hovorili o roku 2034, kvôli pandémiu však bol tento termín posunutý, uviedol Baptist.

Čínskej ekonomike sa podarilo rýchlo oživiť z krízy spôsobenej koronavírusom a stala sa vlani jedinou veľkou ekonomikou, ktorá vzrástla, a to o 2,3 percenta. HDP Spojených štátov sa podľa amerického vládneho úradu pre ekonomickú analýzu naopak o 3,5 percenta znížil.

Americká ekonomika sa "nakoniec stane menšia len preto, že populácia Číny je oveľa väčšia", povedal Baptist. V skutočnosti podľa neho neznamená nič špeciálne, keď sa prekoná dolárová hodnota HDP, je to však trochu míľnik.

Baptist je však  vo svojom odhade konzervatívnejší než napríklad ekonómka Bank of America Global Research Helen Quaová. Tá minulý mesiac CNBC povedala, že Čína prekoná USA niekedy v období rokov 2027 a 2028.

Kľúčová Ázia

Podľa Baptista sa Čína stane na globálnej scéne ďalšou veľkou mocnosťou vedľa USA. Ktorá z týchto dvoch bude silnejšia, závisí však na tom, kde budú mať svoju moc. "Myslím si, že v Ázii bude pre USA ťažké zostať po roku 2030 najmocnejšou krajinou, dlho však zostanú zhruba na rovnakej úrovni," dodal.

Ázia sa stala dôležitým miestom v súboji o moc medzi USA a Čínou. Peking rozšíril svoj ekonomický a politický vplyv v regióne, keď sa zdalo, že sa USA pod vedením bývalého prezidenta Donalda Trumpa z oblasti sťahujú.

Naopak nový prezident Joe Biden urobil z Ázie prioritu svojej zahraničnej politiky. Najal do svojej vlády niekoľko prominentných odborníkov na Áziu a v jednom zo svojich prvých zahraničných angažmánov ako prezident sa virtuálne stretol s lídrami Japonska, Indie a Austrálie.

Na zlepšenie vzťahov medzi Čínou a USA pod vedením Bidenovej vlády to zatiaľ však nevyzerá. Nedávne prvé stretnutie na vysokej úrovni medzi oboma krajinami sa hneď v úvode nieslo v znamení výmeny urážok. Minulý týždeň potom USA a niektorí západní spojenci uvalili sankcie na čínskych činiteľov a subjekty za porušovanie ľudských práv v čínskom Sin-ťiangu.

Biden na svojej prvej oficiálnej tlačovej konferencii po nástupe do funkcie povedal, že nedovolí, aby sa Čína stala globálnym lídrom.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:07