Reuters
StoryEditor

Gazprom zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska

27.04.2022, 07:45
Autor:
ČTKČTKnasinasi
Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG zastavenie dodávok do Poľska potvrdila. Bulharsko začalo preskúmavať všetky dohody s Gazpromom.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom úplne zastavila dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že miestne plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Gazprom zároveň varoval, že pri nepovolenom odbere ruského plynu z tranzitných dodávok do tretích krajín tieto tranzitné dodávky znížia o objem neoprávnene odobratého plynu.

V utorok upozornil, že zastaví dodávky plynu dnes o 08:00 SELČ.

Ruský podnik tiež uviedol, že naďalej pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez Ukrajinu, a to v súlade s požiadavkami európskych zákazníkov. Tieto požiadavky sú však podľa neho nižšie ako v utorok.

Ráno bola situácia nejasná

Cez Poľsko vedie plynovod Jamal, ktorý prepravuje ruský plyn cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka. Agentúra Reuters už skôr informovala, že ešte krátko cez 06:30 SELČ prúdil do Poľska ruský plyn týmto plynovodom, a že boli dodávky obnovené potom, čo klesli na nulu.

Taktiež dodávky ruského plynu do Bulharska podľa prevádzkovateľa bulharskej plynárenskej siete Bulgartransgaz v skorých ranných hodinách ešte pokračovali.

Bulharsko už zaplatilo za aprílové dodávky ruského plynu, zastavenie dodávok preto bude pokladať za porušenie platnej zmluvy, uviedli bulharskí predstavitelia.

Reakcia Poľska: Je to útok na krajinu

Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG dnes potvrdila, že ruská spoločnosť Gazprom zastavila dodávky zemného plynu do Poľska.

Prerušenie dodávok označila za porušenie zmluvy a vyhradila si právo žiadať odškodné, informovala agentúra Reuters. Poľský podnik upozornil, že jeho zákazníci naďalej dostávajú plyn podľa svojich potrieb.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki naopak označil zastavenie dodávok za "priamy útok" na krajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Rusko opäť o niečo ďalej posunulo hranicu svojho imperializmu, plynového imperializmu," povedal Morawiecki v stredu v poľskom parlamente.

Moskva sa podľa neho Poľsku mstí za to, že uvalilo sankcie na ruských oligarchov a firmy, medzi ktorými je aj plynárenský koncern Gazprom.

Morawiecki uistil poslancov, že Poľsko má dostatočné zásoby plynu. "Počas uplynulých mesiacov sme pumpovali plyn do poľských zásobníkov. Zdôrazňujem, do poľských zásobníkov, nie do zásobníkov v Nemecku, ktoré sú v ruskom vlastníctve."

Bulharsko skúma zmluvy

Bulharsko preskúmava všetky dohody s ruským plynárenským koncernom Gazprom, vrátane tých o tranzite plynu do ďalších krajín. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal bulharský premiér Kiril Petkov.

Ako už bolo z Bulharskej strany uvedené, bulharský premiér označil prerušenie dodávok za vydieranie a Gazprom podľa neho porušil zmluvu, pretože zmenil spôsob platieb za odobratý plyn.

Petkov tiež uviedol, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová mu povedala, že Európska únia bude na vývoj reagovať spoločne.

Reakcia EÚ a Moskvy

"Je to neoprávnené a neprijateľné. A znova to dokazuje, akým je Rusko nespoľahlivým dodávateľom plynu. My sme na tento scenár pripravení," uviedla von der Leyenová. Členské krajiny Európskej únie majú podľa nej núdzové plány práve pre túto situáciu, na ktorej sa s ohľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu pripravovali.

​Naopak, rozhodnutie ruského Gazpromu zastaviť dodávky plynu Poľsku a Bulharsku schvaľuje šéf dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin.

"Je to správne rozhodnutie, zástupcovia Štátnej dumy ho podporujú. Bulharsko a Poľsko mohli využiť ponuku nášho prezidenta (Vladimira Putina) a platiť za plyn v rubľoch," napísal Volodin na sociálnych sieťach.

"Je nutné rokovať aj vo vzťahu s ostatnými, nie priateľskými krajinami," dodal. Ruská vláda zoznam krajín, ktoré považuje za nie priateľské voči Rusku, aktualizovala tento rok 7. marca v súvislosti so sankciami, ktoré na Rusko Západ uvalil pre vojenský vpád na Ukrajinu.

Moskva tiež uviedla, že ruské finančné záväzky voči týmto štátom budú vyplácané len v rubľoch. K týmto štátom patrí aj Slovenská republika.

01 - Modified: 2022-03-25 13:49:18 - Feat.: 0 - Title: Európu by mohlo podržať Holandsko, má masívne ložisko zemného plynu. Ťažbu však ukončuje 02 - Modified: 2022-03-17 10:49:51 - Feat.: 0 - Title: Izraelský plyn ako eso v rukáve? Plynovod EastMed by Európe energeticky odľahčil 03 - Modified: 2022-04-22 15:27:06 - Feat.: 0 - Title: Vojna posiela Európu do plynovej pasce. V konkurencii s USA neobstojíme 04 - Modified: 2022-04-19 09:08:29 - Feat.: 0 - Title: Le Penová nazýva Macrona elitárom. On chce z Francúzska prvú veľkú ekonomiku bez plynu a ropy 05 - Modified: 2022-04-13 15:56:27 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensko prišiel list z Moskvy, Rusi žiadajú za plyn ruble. Štát určil ďalší postup
01 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:17