StoryEditor

Firmy sa už pripravujú na najhoršie

14.11.2011, 19:00
Producenti sa pre neistotu na západných trhoch chystajú na pokles objednávok. V hre je aj prepúšťanie.

Slovenské podniky sa už pripravujú na zlé časy. Viaceré očakávajú pokles objednávok, ktorého dôsledkom môže byť aj prepúšťanie. „Uvedomujeme si,  že negatívne trendy na svetových trhoch budú mať budúci rok značný dosah na objem našej výroby, keďže 90 percent našej produkcie je exportne orientované,“ odkázala Monika Slezáčková zo spoločnosti Delta Electronics. Aj podľa údajov Štatistického úradu sa slovenský priemyselný motor zadrháva. V septembri totiž medzimesačne klesli nové objednávky v priemysle o vyše pol percenta.

Problémy budú vo výrobe
Spoločnosť ArcelorMittal Gonvarri zaznamenala pokles objednávok najmä kvôli sezónnym vplyvom. Hoci výrazný pokles zatiaľ nenastal, vylúčený nie je. „Ak by také niečo nastalo v budúcnosti, podobne ako pred 3 rokmi by sme reagovali znižovaním nákladov a s tým súvisí i prípadné prepúšťanie zamestnancov,“ povedala zástupkyňa spoločnosti Miriam Chropovská.

Podľa odborníkov sa na budúci rok budú v najväčších problémoch topiť najmä výrobcovia elektroniky. „Dopyt po elektronike tvoria domácnosti. Tie budú vo väčšej neistote a budú viac šetriť,“ predpokladá analytik UniCredit Bank David Dereník. Aj jeden z lídrov slovenského elektrotechnického priemyslu pripúšťa, že s možnosťou poklesu ráta. „Takéto scenáre treba mať pripravené, neistota stále rastie,“ priznal hovorca spoločnosti Samsung Anton Ondrej.

Ten zároveň dodáva, že pred prepúšťaním zamestnancov uprednostnia flexikonto. „Každá firma má vždy obmedzené zdroje. Až keď sa zdroje vyčerpajú, je možné uvažovať o prepúšťaní. Prvoradý záujem je uchovať si zamestnancov a využiť flexibilné nástroje,“ reagoval Ondrej.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:18