Reuters
StoryEditor

Hrozí bankrot USA? V októbri môžu štátnej kase dôjsť peniaze, varuje ministerka

15.09.2021, 00:00
Autor:
mtmmtm
Bez navýšenia limitu nebude môcť americké ministerstvo financií získavať peniaze vydávaním dlhopisov.

Ak americkí zákonodarcovia nezdvihnú federálny limit toho, koľko peňazí si USA môžu požičať, hrozí, že v októbri štátnej kase dôjdu peniaze. V liste zástupcom Kongresu pred tým varovala ministerka financií Janet Yellenová. Navýšenie by mohli zablokovať republikáni, ktorí odmietajú plány administratívy prezidenta Joea Bidena na masívne míňanie v sociálnej oblasti.

Možnosti "mimoriadnych opatrení", ktorými americké ministerstvo financií od začiatku augusta zaisťuje dostatok prostriedkov pre vládu, sa podľa Yellenovej budúci mesiac vyčerpajú. Ministerka to v stredu napísala v liste zákonodarcom z Kongresu. Dodala, že presný termín kedy k tomu dôjde zatiaľ nie je známy.

"Akonáhle budú všetky dostupné opatrenia a hotovosť plne vyčerpané, Spojené štáty by prvýkrát v histórii neboli schopné plniť svoje záväzky," napísala Yellenová. Zdvíhanie dlhového limitu sa v minulosti stalo v Kongrese rutinnou záležitosťou, hoci v rámci politického boja demokratov s republikánmi sa s tým niekoľkokrát otáľalo do poslednej chvíle.

"Z minulosti sme sa poučili, že čakanie na poslednú chvíľu na pozastavenie, respektíve zvýšenie limitu dlhu môže vážne narušiť dôveru podnikov a spotrebiteľov zvýšiť daňovníkom krátkodobé náklady na požičiavanie peňazí a negatívne ovplyvniť úverový rating USA," varovala Yellenová v liste.

Bez navýšenia limitu nebude môcť americké ministerstvo financií získavať peniaze vydávaním dlhopisov. S obmedzenými príjmami by muselo voliť medzi vyplácaním miezd štátnych zamestnancov, sociálnych dávok a platbami úrokov štátneho dlhu. Ak by sa rozhodlo neplatiť úroky, znamenalo by to v podstate štátny bankrot.

Chýba desať hlasov

Na navýšenie dlhového limitu potrebujú vládnuci demokrati 60 hlasov v Senáte, v hornej komore amerického Kongresu však majú iba 50 kresiel. A takmer všetci republikánski senátori chcú hlasovať proti, uviedla agentúra Bloomberg. Dôvodom je ich odpor k chystanému rekordnému balíku v hodnote 3,5 bilióna dolárov, ktorým chce Bidenova administratíva riešiť zmeny klímy, posilniť vzdelávanie či rozšíriť sociálne služby pre seniorov a deti.

"Nedokážem si predstaviť žiadneho republikána, ktorý by v tejto situácii hlasoval pre navýšenie limitu," uviedol v júli šéf senátnych republikánov Mitch McConnell. Prezident Biden naopak na začiatku augusta povedal, že republikáni USA zbankrotovať nenechajú.

Demokratickí predáci v Kongrese Nancy Pelosiová a Charles Schumer minulý týždeň hovorili o "rôznych možnostiach" ako dlhový limit navýšiť, bližšie však žiadnu z nich nešpecifikovali.

Ťahanice o výšku dlhového limitu bývajú bagatelizované ako politické divadlo, píše denník Financial Times. Zatiaľ sa totiž potrebné zmeny zakaždým podarilo schváliť. Limit existuje od roku 1917 a od tej doby bol navýšený už viac ako 100-krát, väčšinou bez vážnejších prieťahov. Jednou z mála výnimiek bol spor z roku 2011, ktorý spôsobil, že agentúra Standard & Poor's znížila Spojeným štátom rating.

Finančný armagedon

Ak by však Spojené štáty neboli schopné plniť svoje finančné záväzky, bola by to podľa odborníkov katastrofa globálnych rozmerov. "Bol by to finančný armagedon. Je úplným šialenstvom vôbec uvažovať o nápade, že by sme nezaplatili naše dlhy včas," povedal stanici CNN Mark Zand, hlavný ekonóm analytickej spoločnosti Moodys Analytics.

Úrokové sadzby by v takom prípade vystrelili nahor a akciové trhy by sa zrútili, čo by zasiahlo úspory desiatok miliónov Američanov. Dlhopisy vydávané americkou vládou sú totiž považované za jednu z najbezpečnejších investícií vôbec a slúžia ako meradlo výkonnosti prakticky všetkých ostatných cenných papierov.

Americký štátny dlh, ktorý je nominálne najvyšší na svete, narástol až na takmer 29 biliónov dolárov aj kvôli tomu, že požičiavanie peňazí na finančných trhoch je pre USA relatívne jednoduché a lacné.

Za celú svoju históriu totiž zakaždým splnili svoje finančné záväzky a americký dolár sa stal najpoužívanejšou svetovou menou. Aj preto analytici nepovažujú hrozbu amerického bankrotu za reálnu, riziká sú totiž príliš veľké.

01 - Modified: 2021-09-05 14:56:09 - Feat.: 0 - Title: Na stole je hrozba krachu americkej vlády
01 - Modified: 2021-10-04 19:05:58 - Feat.: - Title: Spor o dlh v USA pokračuje. Biden nevie zaručiť, že krajina bude mať peniaze 02 - Modified: 2019-08-23 18:31:52 - Feat.: - Title: Bilión dolárov v mínuse. Americký rozpočet mieri k najvyššiemu deficitu od krízy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:28