Diamant v tvare hrušky, ilustračný obrázok.FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Globálny trh s diamantmi je v ohrození. Sankcie voči Rusku vyvolávajú paniku

13.05.2022, 10:34
Autor:
ČTKČTK

Strata prístupu k diamantom by v dlhodobom horizonte mohla zničiť odvetvie, upozorňujú analytici. Ohrozené sú tisícky pracovných miest.

Sankcie, ktoré na ruského ťažiska diamantov Alrosa zaviedli Spojené štáty, vyvolávajú paniku v celom odvetví diamantov. Alrosa totiž dodáva asi tretinu svetovej produkcie. Obchodníci tak hľadajú možnosti, ako naďalej využívať jeden z hlavných zdrojov týchto drahých kameňov na svete, píše agentúra Bloomberg.

Výrobcovia luxusných šperkov, ako je Tiffany & Co alebo Signet Jewelers, plánujú prerušiť predaj ruských diamantov. V USA sa ale blíži sezóna sobášov a zúfalí zástupcovia firiem hľadajú východisko v Indii, ktorá je najväčším vývozcom diamantov. Vybrúsi a vyleští sa tam deväť z desiatich kameňov.

Ohrozené dodávky

USA odoberú z Indie zhruba polovicu diamantov. Narušenie obchodu by tak mohlo obmedziť dodávky v celej Severnej Amerike a štát Indii v tomto štvrťroku 2,5 miliardy amerických dolárov (vyše 2,4 miliard eur), čo je takmer desať percent ročných tržieb.

Vzhľadom na to, že pandemické obmedzenia sa zmiernili, Signet a ďalšie klenotníctvo v USA tento rok očakávajú 2,5 milióna sobášov, čo by bolo najviac za posledných 40 rokov.

V indickom meste Surat v štáte Gudžarát, jednom z najväčších svetových centier spracovania diamantov, je v posledných týždňoch pokoj. Dovoz kameňov klesol, ceny klesli, robotníci nemajú prácu a takmer všetci sa sťažujú na to isté - sankcie dostali vývozcu do ťažkej situácie.

Sankcie zatiaľ umožňujú dovoz ruských kameňov, ak sú výrazne upravené v krajinách, ako je práve India. Indickí spracovatelia ale tvrdia, že klienti začali odmietať kamene z Ruska a označujú ich za konfliktné.

Pripravujú sa preto na označovanie pôvodu každého kameňa a ruské kamene potom chcú presmerovať na priateľskejšie trhy v Číne, juhovýchodnej Ázii alebo Spojených arabských emirátoch.

Druhým najväčším producentom diamantov na svete je spoločnosť De Beers. Jej možnosti dodávok sú však obmedzené a jej bane idú na plný výkon.

Výpadky nie je možné nahradiť

Existuje len veľmi malá pravdepodobnosť, že sa jej podarí výraznejšie zvýšiť dodávky pred rokom 2024, keď má byť dokončené rozšírenie jej hlavnej bane v Juhoafrickej republike.

Alrosa zrušila predaj svojich kameňov v apríli a podľa informovaných zdrojov nie je pravdepodobné, že by tento mesiac predala nejaké veľké objemy. Cena neveľkého surového diamantu, ktorý sa hodí do snubného prsteňa, od začiatku marca vzrástla asi o 20 percent.

Analytici upozorňujú, že strata prístupu k ruským diamantom v dlhodobom horizonte môže zničiť odvetvie, ohrozuje tisíce pracovných miest v Indii a zasiahne hlavné obchodné centrá po celom svete. Diamanty nie sú ako ropa, pri ktorej môže výpadok nahradiť iná krajina. Nové bane teraz nikde nevznikajú.

Drahokamy a šperky sú tretím najväčším zdrojom vývozných príjmov Indie. V uplynulom finančnom roku do konca marca vyniesli približne 39 miliárd dolárov (asi 37,4 miliardy eur).

01 - Modified: 2024-04-03 11:26:01 - Feat.: - Title: Stovky kontajnerov s preglejkou. Nemecké úrady zablokovali loď s nákladom z Ruska, ktorý podlieha sankciám 02 - Modified: 2024-03-18 15:37:52 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacií EÚ schválili ďalšie sankcie voči Rusku. Zasiahnu ľudí z justičného systému 03 - Modified: 2024-02-23 13:34:24 - Feat.: - Title: Biely dom pred výročím invázie na Ukrajinu oznámil vyše 500 nových sankcií voči Rusku 04 - Modified: 2024-02-23 13:07:50 - Feat.: - Title: Členské štáty EÚ definitívne schválili trinásty balík sankcií voči Rusku. "Nelegálne," znie z Moskvy 05 - Modified: 2024-02-15 14:46:15 - Feat.: - Title: Maďarsko opäť ako jediné blokuje sankcie Európskej únie voči Rusku, píše Politico
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:32