Logo spoločnosti Nestlé. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Asociácia vo Francúzsku žaluje Ferrero a Nestlé: Spôsobili ste ťažkosti desiatkam ľudí

19.05.2022, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Žaloba má spolu sedem bodov, vrátane uvedenie zdraviu škodlivých výrobkov na trh, ohrozovania života tretích osôb a podvodu s priťažujúcimi okolnosťami.

Asociácia na ochranu spotrebiteľov Foodwatch France dnes oznámila, že podáva žalobu na firmy Ferrero a Nestlé. Obe firmy vinia z toho, že ich výrobky boli závadné a spôsobili zdravotné ťažkosti desiatkam ľudí. Európske úrady už vyšetrujú niekoľko prípadov salmonely, ktoré by mohli súvisieť s čokoládami Kinder od firmy Ferrero.

Vo Francúzsku sa desiatky ľudí nakazili baktériou E.coli po konzumácii pizze Buitoni, ktorá patrí Nestlé. O žalobe informovala agentúra AFP.

Žaloba má spolu sedem bodov, vrátane "uvedenie zdraviu škodlivých výrobkov na trh, ohrozovania života tretích osôb a podvodu s priťažujúcimi okolnosťami".

image

Východnému Slovensku pomôže biznis s nanukmi. Chytia sa ho Francúzi

K žalobe sa pridali aj rodiny, ktorých deti mali zdravotné ťažkosti po konzumácii kritizovaných výrobkov. Právne kroky sprevádza otvorený list, ktorý asociácia poslala na ministerstvá poľnohospodárstva, hospodárstva a zdravotníctva. Pod dokument zbiera podpisy verejnosti.

Foodwatch France chce žalobou poukázať na "nezodpovednosť týchto dvoch potravinárskych gigantov" a "prelomiť atmosféru beztrestnosti nadnárodných firiem". Nestlé a Ferrero podľa nich musí "niesť zodpovednosť za svoje činy".

Taliansky výrobca cukroviniek Ferrero na začiatku apríla pozastavil prevádzku vo svojej továrni v belgickom Arlone kvôli vyšetrovaniu desiatok prípadov salmonely, ktoré by mohli súvisieť s čokoládami tejto spoločnosti.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) k 18. máju evidoval 324 prípadov salmonely, z toho 266 potvrdených, v 14 európskych krajinách, píše AFP. Prípady ale nemusia nutne súvisieť s výrobkami firmy Ferrero.

Od konca februára sa vo Francúzsku preukázala otrava baktérií E.coli u 56 ľudí, v prevažnej väčšine to boli deti. Niektorým z nich zlyhávali obličky, dve deti po konzumácii pizze zomreli. Mrazená pizza značky Buitoni sa vyváža do 23 krajín, z toho 15 je v Afrike.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:22