Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden buduje protiváhu Číne. Šéf Bieleho domu oznámil vznik novej organizácie

23.05.2022, 13:14
Autor:
ČTKČTK

Členské krajiny Indopacifickej sústavy pre ekonomický rozvoj sa na hrubom domácom produkte sveta podieľajú asi zo 40 percent. Zostáva otázkou, ako to bude s Taiwanom, pretože jeho zapojenie by mohlo byť potenciálne kontroverzným krokom.

Americký prezident Joe Biden dnes oficiálne oznámil vznik Indopacifickej sústavy pre ekonomický rozvoj IPEF, ktorá má vytvoriť pôdu pre hlbšie angažovanie Spojených štátov v rýchlo rastúcom regióne, kde posilňuje svoj vplyv Čína. Organizácia má zatiaľ 13 členov a má riešiť nové úlohy, od stanovenia štandardov pre digitálnu ekonomiku, zaistenie bezpečných dodávateľských reťazcov až po zaistenie významných investícií pre prechod na čistú energiu, uviedla agentúra Kjódó.

Spojené štáty ju označujú za ekonomické usporiadanie 21. storočia. Podrobnosti, vrátane toho, ako budú vyzerať rokovania a ako sa budú presadzovať uzavreté zmluvy, ale zatiaľ nie sú jasné. To vyvoláva otázky, či sa iniciatíva môže stať dôveryhodnou alternatívou k veľkým regionálnym dohodám o voľnom obchode, z ktorých Spojené štáty vystúpili, ale Peking sa k nim stále viac snaží pripojiť.

Okrem Spojených štátov sú medzi prvými členmi Austrália, Brunej, India, Indonézia, Japonsko, Malajzia, Nový Zéland, Filipíny, Singapur, Južná Kórea, Thajsko a Vietnam, uviedla americká vláda. Členské krajiny sa na hrubom domácom produkte sveta podieľajú asi zo 40 percent.

Mnohé z 13 členských krajín, vrátane Japonska, Austrálie a Singapure, sú členmi dohody o voľnom obchode pôvodne nazvanej Transpacifické partnerstvo TPP. Tú Spojené štáty za Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa v roku 2017 opustili.

Znižovanie ciel nebude

Bidenova vláda uviedla, že IPEF nebude tradičnou dohodou o voľnom obchode, ktorá by zahŕňala záväzky k zníženiu ciel. To odráža pretrvávajúce obavy vo vnútri USA, že dohody o voľnom obchode a globalizácii v minulosti spôsobili presun firiem do krajín s lacnou pracovnou silou a pokles pracovných miest v USA.

Odborníci na obchodné vzťahy však spochybňujú, či nová organizácia  môže poskytnúť zmysluplné stimuly pre členstvo, keď neponúkne väčší prístup na trh najväčšej svetovej ekonomiky. Ten pri obvyklých obchodných rokovaniach býva ponúkaný ako návnada pre snahy Washingtonu stanoviť prísnejšie pracovné normy alebo zvýšiť ochranu duševného vlastníctva.

Podľa Bidenovej vlády sa sústava zameria na štyri piliere - spravodlivý a pružný obchod, odolnosť dodávateľského reťazca, infraštruktúru a čistú energiu a dane a boj proti korupcii. Členské štáty sa nevyhnutne nemusia pripojiť ku všetkým pilierom a môžu sa rozhodnúť, že sa budú podieľať iba na niektorých častiach rámca.

Vzhľadom na rýchly rozvoj elektronického obchodu v regióne sa obchodný pilier zameria na presadzovanie štandardných pravidiel v digitálnej ekonomike, vrátane štandardov pre cezhraničné toky dát a opatrenia obmedzujúce nakladanie s týmito dátami. Bude sa zaoberať aj obavami o súkromie na internete a neetickým využívaním umelej inteligencie, uviedla vláda USA.

Otázny je Taiwan

IPEF sa tiež bude usilovať o záväzky v oblasti dodávateľských reťazcov, aby sa dalo lepšie predvídať narušeniu týchto reťazcov a ich narušeniu zabrániť. Pandémia choroby covid-19 odhalila krehkosť globálneho dodávateľského reťazca v odvetví polovodičov a pri ďalších výrobkoch.

Biden pôvodne predložil návrh na vytvorenie organizácie vlani na jeseň pri virtuálnom regionálnom stretnutí. Oznámenie o spustení rokovaní prichádza v čase jeho prvej návštevy Ázie od nástupu do funkcie, teda od vlaňajšieho januára. Americká ministerka obchodu Gina Raimondová pred Bidenovou cestou do Ázie uviedla, že USA sa snažia urýchlene zaplniť vákuum, ktoré vzniklo, keď sa Trumpova vláda od regiónu dištancovala.

Jeden z predstaviteľov Bidenovej vlády vo februári vyhlásil, že nie je v pláne zapojiť do IPEF Čínu. Zostáva však otázkou, ako to bude s Taiwanom. Jeho zapojenie by mohlo byť potenciálne kontroverzným krokom, pretože by mohlo rozladiť Čínu a skomplikovať snahy o zapojenie krajín juhovýchodnej Ázie, z ktorých mnohé majú úzke väzby na Čínu.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:31