StoryEditor

Lídri EÚ sa dohodli na embargu. Končí prevoz ropy tankermi, ropovod Družba dostane výnimku

31.05.2022, 08:36
Autor:
ČTKČTK

Embargo sa nebude vzťahovať len na samotnú ruskú ropu. Opatrenia pocíti aj ruská banka Sberbank či vysielacie spoločnosti. 

Summit Európskej únie v noci na dnešok našiel zhodu na embargu, ktoré sa bezprostredne dotkne viac ako dvoch tretín dovozu ruskej ropy.

Na Twitteri to krátko pred polnocou oznámil šéf vrcholných únijných schôdzok Charles Michel. Cieľom je podľa neho čo najviac zvýšiť tlak na Rusko, aby ukončilo svoju vojnu na Ukrajine. Lídri sa podľa neho zhodli aj na poskytnutí deviatich miliárd eur Kyjevu v rámci okamžitej pomoci.

Obmedzené financovanie vojny 

Rozhodnutie šéfov štátov a vlád európskeho bloku týkajúce sa ruskej ropy uvítala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Prakticky to ku koncu roka zastaví okolo 90 percent ropných importov z Ruska do EÚ," poznamenala na Twitteri.

Michel doplnil, že sankčný balík, ktorému dali šéfovia štátov a vlád teraz zelenú, obsahuje aj ďalšie tvrdé opatrenia, vrátane odpojenia významnej ruskej banky Sberbank od medzinárodného platobného systému SWIFT.

image

Heger sa snažil dostať Orbána "na palubu". Na summite EÚ ho prehováral k zmene názoru

Ďalšími bodmi je zákaz troch ruským štátom vlastnených vysielacích spoločností a sankcie namierené proti konkrétnym osobám, zodpovedným za vojnové zločiny na Ukrajine.

"Dohoda na zákaze exportu ruskej ropy do EÚ," uviedol Michel s tým, že únia svojim rozhodnutím odsekáva významnú časť financovania ruského vojnového stroja.

Výhrady voči balíku 

Lídri sa zhodli na tom, že dvadsaťsedmička zakáže dovoz ruskej ropy tankery, preprava ropovodom Družba má dostať časovo obmedzenú výnimku. Maďarsko trvá na uistení, že v prípade výpadku či zastavenia ropovodov bude môcť doviezť ruskú ropu iným spôsobom alebo že mu ju poskytnú ďalšie únijné štáty.

Podľa dobre informovaného únijného zdroja obsahuje dohoda zo summitu "veľmi podrobný rámec" pre finálnu podobu sankčného balíka, ktorý doladia zástupcovia členských štátov v blízkej dobe.

image

Ropa zdražuje. Trh čaká na výsledok rokovaní EÚ o embargu na ruskú ropu

Európska komisia navrhla v poradí šiesty súbor sankcií začiatkom mája, najmä kvôli maďarskému nesúhlasu s podmienkami ropného embarga sa však na ňom únia napriek naliehaniu Kyjeva takmer mesiac nedokázala zhodnúť. Čiastkové výhrady malo aj Česko či Slovensko, ktorým však podľa diplomatických zdrojov komisia prisľúbila vyjsť v ústrety.

Popri sankciách sa dnes lídri zhodli aj na ďalšej finančnej pomoci Ukrajine, ktorá podľa Michela EÚ v najbližšom čase poskytne deväť miliárd eur. Kyjev odhaduje, že na základný chod štátu sa mu kvôli ruskej invázii nedostáva približne päť miliárd mesačne. Európsky blok chce pre najbližšie tri mesiace poskytnúť väčšinu potrebnej sumy, časť by mali dodať aj Spojené štáty.

Reakcia Hegera 

Podľa slov predsedu vlády  je výsledok rokovaní dobrou správou pre Slovensko. "Rokovali sme o sankciách na ruskú ropu a požiadavky Slovenska boli akceptované. To znamená, že Slovensko bude môcť využívať ruskú ropu až do momentu, keď bude mať za ňu plnohodnotnú alternatívu," uviedol.

01 - Modified: 2022-05-30 21:25:35 - Feat.: 1 - Title: Summit EÚ sa chystá dať zelenú balíku sankcií, spor o ruskej rope zrejme neukončí 02 - Modified: 2022-05-30 18:31:00 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj vyzval účastníkov summitu EÚ na jednotu
01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:05