Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Medzinárodný menový fond zhoršil predpoklad rastu globálnej ekonomiky na tento aj budúci rok

26.07.2022, 15:44
Autor:
ČTKČTK
  • Svetovú ekonomiku oslabenú pandémiou zasiahlo niekoľko šokov.
  • Základná projekcia vychádza z predpokladov, že už sa ďalej nezníži tok zemného plynu z Ruska.
  • Zvýšenie úrokových sadzieb by mohlo vyvolať dlhové ťažkosti.

Medzinárodný menový fond zhoršil predpoklad rastu globálnej ekonomiky na tento rok, slabší rast avšak čaká aj v budúcom roku. Fond v aktualizácii svojho jarného predpokladu dnes uviedol, že na tento rok počíta s rastom hrubého domáceho produktu o 3,2 percenta, čo je o 0,4 percentuálneho bodu menej, ako predpokladal v aprílovej prognóze.

Na budúci rok počíta so spomalením tempa na 2,9 percenta, oproti jarnému predpokladu je to o sedem desatín percentuálneho bodu menej.

Od januára je to už tretíkrát, čo menový fond pristúpil k zhoršeniu predpokladu. Vlani svetová ekonomika vzrástla o 6,1 percenta, a výrazne sa tak zotavila z poklesu o 3,1 percenta v roku 2020. Vtedy na ňu doľahla pandémia spôsobená šírením koronavírusu.

Vývoj sa stále zhoršuje

Medzinárodný menový fond upozornil, že po nepresvedčivom oživení v minulom roku sa tento rok vývoj zhoršuje. Globálna produkcia sa v druhom štvrťroku znížila pre pokles v Číne a v Rusku, zatiaľ čo spotrebiteľské výdavky v Spojených štátoch zaostali za očakávaniami.

Svetovú ekonomiku oslabenú pandémiou zasiahlo niekoľko šokov. Patrí k nim vysoká inflácia vo svete, najmä v USA a v hlavných európskych ekonomikách, ktorá vyvolala sprísnenie menovej politiky.

Ďalším šokom bolo nad očakávanie výrazné spomalenie hospodárskeho rastu v Číne pre epidémiu choroby covid-19 a obmedzenia pohybu súvisiace so snahou zastaviť šírenie tejto choroby. Negatívnym faktorom sú aj dopady vojny na Ukrajine.

image

MMF znížil odhady rastu nemeckej ekonomiky na tento aj budúci rok

Základná projekcia vychádza z predpokladov, že už sa ďalej nezníži tok zemného plynu z Ruska do zvyšku Európy, dlhodobé inflačné očakávania zostanú stabilné a nedôjde k nečakaným výkyvom na svetových finančných trhoch.

Existuje však značné riziko, že sa niektoré, alebo aj všetky, tieto základné predpoklady nenaplnia, varoval Menový fond. V posledných mesiacoch sa zvýšila miera ekonomickej neistoty a obavy z blížiacej sa recesie.

Odhady pravdepodobnosti recesie sú tiež vyššie, a preto hrozí, že súčasný predpoklad sa môže ešte zhoršiť.

Kríza môže prísť kedykoľvek

Medzinárodný menový fond vymenoval množstvo rizík, ktoré by mohli zhoršiť súčasný predpoklad. Patrí medzi ne náhle zastavenie dovozu plynu z Ruska do Európy pre vojnu na Ukrajine či ťažšie znižovanie inflácie.

Zvýšenie úrokových sadzieb by mohlo vyvolať dlhové ťažkosti v rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomikách.

Hrozí tiež obnovenie ohnísk výskytu choroby covidu-19 a koronavírusových obmedzení či ďalšia eskalácia krízy v sektore nehnuteľností, ktoré by mohli opäť zbrzdiť rast čínskej ekonomiky. Geopolitická roztrieštenosť potom môže brániť globálnemu obchodu a spolupráci.

Alternatívny scenár Medzinárodného menového fondu počíta s tým, že sa riziká naplnia a inflácia ešte vzrastie.

Predpokladá, že tempo rastu hrubého domáceho produktu sa v tomto roku zníži na 2,6 percenta a na budúci rok na dve percentá. To by znamenalo, že ekonomický rast bude patriť k dolným desiatim percentám výsledkov od roku 1970.

Inflácia stúpa

Medzinárodný menový fond v najnovšom predpoklade revidoval očakávania inflácie smerom nahor kvôli vysokým cenám potravín a energií a pretrvávajúcej nerovnováhe medzi ponukou a dopytom.

Vo vyspelých ekonomikách počíta s infláciou 6,6 percenta, čo je o 0,9 percentuálneho bodu viac ako v predchádzajúcom predpoklade. V rozvíjajúcich sa a rozvojových ekonomikách infláciu odhaduje na 9,5 percenta, o 0,8 percentuálneho bodu viac oproti doterajšiemu očakávaniu.

Keďže rast cien znižuje životnú úroveň na celom svete, zmiernenie inflácie by malo byť pre politikov prvoradou prioritou, dodal Medzinárodný menový fond.

01 - Modified: 2022-07-20 15:17:47 - Feat.: 1 - Title: MMF znížil odhady rastu nemeckej ekonomiky na tento aj budúci rok 02 - Modified: 2022-08-15 12:31:39 - Feat.: 0 - Title: Srí Lanke namiesto čaju rastie dlh. Snaha o ekologické pestovanie spôsobila nedostatok potravín 03 - Modified: 2022-07-10 22:20:41 - Feat.: 1 - Title: Burzy padajú, ale komodity sú zlatou baňou. Ako investovať do trojice top produktov? (prehľad)
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:41