Ropný vrt. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko si hľadá náhradných odberateľov ropy. Ázijským krajinám ponúka zľavu

24.08.2022, 16:22
Autor:
ČTKČTK

Zatiaľ nie je jasné, ako sa k plánu postaví väčšina ázijských krajín. Viaceré z nich mu však už verejne vyjadrili podporu.

Rusko oslovilo niekoľko ázijských krajín s ponukou dlhodobých kontraktov na ropu so zľavou až 30 percent. S odvolaním sa na západného predstaviteľa, ktorý si neželal byť menovaný, to dnes uviedla agentúra Bloomberg.

Ponuka zliav môže byť znakom toho, že sa Rusko snaží odvrátiť snahu skupiny vyspelých krajín G7 o presadenie plánu, ktorý by umožnil tretím stranám ľahšie nakupovať ruskú ropu, ale za nízku cenu stanovenú západnými krajinami.

Postup Ruska však tiež môže byť snahou zabezpečiť si náhradných odberateľov pre ropu, ktorú v súčasnosti predáva do Európy.

Obávajú sa zvyšovania cien

Šieste kolo sankcií, ktoré Európska únia zaviedla voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu, zahŕňa zákaz ruskej ropy. Zahŕňa však aj zákaz pre tretie krajiny, aby využívali pri nákupe ruskej ropy firmy z EÚ pre poistenie a finančné služby.

image

Financial Times: Strata západných technológií bude pre Rusko časom ochromujúca

Tento zákaz nadobudne účinnosť v decembri. Americkí úradníci sa ale obávajú, že súčasný rámec by citeľne zvýšil ceny ropy a priniesol Rusku výrazné zisky.

Niektoré európske krajiny podporili myšlienku výnimky zo zákazu poistenia ropy, ak by sa predávala za cenu pod medzinárodne stanoveným stropom. Iné krajiny však uviedli, že takýto systém by fungoval len v prípade, ak by s účasťou v tomto programe súhlasili významní ázijskí odberatelia ruskej ropy, najmä Indie.

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že krajiny G7 o návrhu vážne diskutujú. Podľa neho však ide o zložitú záležitosť, ktorá by vyžadovala podporu ďalších krajín, ak by mala byť funkčná.

Plánu vyjadrujú podporu

Zatiaľ nie je jasné, ako sa k plánu postaví väčšina ázijských krajín. Viaceré krajiny už mu verejne vyjadrili podporu. Podľa zdrojov sa však India zdráha pripojiť k systému cenových stropov, pretože jej priemyselné spoločnosti majú obavy, že by mohli prísť o možnosť nakupovať zľavnenú ruskú ropu.

Predstavitelia G7 sa snažia vypracovať podrobnosti o tom, ako by mal byť cenový strop stanovený. Zástancovia plánu tvrdia, že aj v prípade, že sa veľké krajiny k dojednaniu oficiálne nepripoja, mohlo by to pomôcť znížiť príjmy Ruska z predaja ropy, pretože aj tieto krajiny by získali ďalšiu páku na Moskvu pri vyjednávaní výhodnejších ropných kontraktov. Dôležité bude ale aj to, na akej úrovni bude cenový strop stanovený.

image

Ropné otrasy postavili do pozoru celý región. Palivá zo Slovnaftu potrebujú aj naši susedia

V prípade prijatia plánu cenového stropu by EÚ musela zmeniť svoj sankčný balík, ktorý bol prijatý po dlhej a ťažkej diskusii. Maďarsko, ktoré zdržiavalo dohodu o sankciách na ruský energetický sektor, dalo najavo, že bude proti akémukoľvek obmedzeniu cien ropy.

01 - Modified: 2022-10-06 09:04:14 - Feat.: 1 - Title: Financial Times: Strata západných technológií bude pre Rusko časom ochromujúca 02 - Modified: 2022-08-10 09:01:00 - Feat.: 1 - Title: Dozvuky ropného šoku na Slovensku. Zostane nám južný ropovod, na jednu rúru nie je spoľah
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:53