Predseda nórskej vlády Jonas Gahr Störe. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nórsko bude s Úniou spolupracovať na zabezpečení stability v dodávkach plynu

15.09.2022, 12:32
Autor:
ČTKČTK

Zástupcovia nórskych energetických firiem poznamenali, že o dlhodobé kontrakty majú záujem. Chcú však vedieť, kto bude protistranou týchto zmlúv. "Za súčasných cenových úrovní je to pre väčšinu súkromných hráčov až príliš veľké riziko," povedal šéf energetickej spoločnosti Aker Öyvind Eriksen.

Nórsko bude spolupracovať s krajinami Európskej únie na zabezpečení väčšej stability v dodávkach plynu. Povedal to dnes predseda nórskej vlády Jonas Gahr Störe, ktorý rokoval so zástupcami najväčších ťažobných firiem v Nórsku o kríze na energetickom trhu v Európe. Prudké výkyvy v cenách plynu podľa premiéra nie sú v záujme Nórska.

Störe so zástupcami ťažobných firiem hovoril o tom, ako na trhu dosiahnuť zníženie cien plynu, ktorý Nórsko dodáva do ďalších európskych krajín. Bavili sa aj o možnosti dlhodobých zmlúv na dodávky plynu.

"Nie je v záujme Nórska, aby sme pri plyne mali také mimoriadne cenové nárasty," povedal premiér po schôdzke. Nórsko je teraz najväčším dodávateľom plynu v Európe prostredníctvom siete potrubia, uviedla agentúra Reuters.

Zástupcovia energetických firiem poznamenali, že o dlhodobé kontrakty majú záujem. Chcú však vedieť, kto bude protistranou týchto zmlúv.

"Za súčasných cenových úrovní je to pre väčšinu súkromných hráčov až príliš veľké riziko," povedal novinárom šéf energetickej spoločnosti Aker Öyvind Eriksen. Súčasťou podniku je aj spoločnosť Aker BP, ktorá je druhým najväčším producentom zemného plynu v Nórsku.

"Čiastočne je to teda otázka cenového mechanizmu a čiastočne aj toho, ako môžu štáty a firmy spolupracovať na riešení tejto veľmi vážnej situácie," dodal.

Významným dodávateľom plynu do Európskej únie bývala ruská spoločnosť Gazprom, nad ktorou má kontrolu Kremeľ. Únia však už pred rokmi začala dlhodobé zmluvy s Gazpromom nahrádzať zmluvami krátkodobými, kde ceny oveľa viac kolíšu. Svoj postoj Brusel zdôvodňoval nutnosťou znížiť závislosť na surovinách z Ruska.

Situáciu na trhu skomplikovala invázia ruských vojsk na Ukrajinu vo februári tohto roku. Západné štáty po nej zaviedli sériu tvrdých protiruských sankcií a urýchľujú snahu prestať z Ruska odoberať ropu a plyn.

01 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 05 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:47