StoryEditor

Ceny čierneho zlata klesajú. Trhy očakávajú slabší dopyt po surovine a rast dolára

19.09.2022, 17:19
Autor:
ČTKČTK

Silnejší dolár zdražuje ropu a ďalšie komodity z pohľadu držiteľov iných mien, čo spravidla podkopáva dopyt.

Ceny ropy dnes klesajú pre očakávania slabšieho globálneho dopytu a silného dolára pred možným zvýšením úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou (Fed). Výraznejšiemu poklesu cien bránia obavy z obmedzenia dodávok.

Severomorská ropa Brent okolo 17:00 hodine SELČ klesala o zhruba 0,4 percenta na 90,99 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) si odpisovala okolo pol percenta na 84,70 dolára za barel.

Viaceré centrálne banky po celom svete tento týždeň pre infláciu zrejme zvýšia úrokové sadzby. Nie je vylúčené, že Fed sadzby zdvihne o jeden percentuálny bod, uvádza Reuters. "Blížiace sa zasadnutie Fedu a silný dolár držia ceny pod pokrievkou," myslí si maklér firmy PVM Tamas Varga.

Cena ropy tento rok prudko vzrástla. Severomorská ropa Brent sa v marci priblížila svojmu maximu, ktoré je 147 dolárov, keďže ruská invázia na Ukrajinu posilnila neistotu ohľadom dodávok. Obavy zo slabšieho hospodárskeho rastu a dopytu odvtedy tlačili ceny suroviny nadol.

Americký dolár sa pred rozhodnutiami Fedu a ďalších centrálnych bánk drží blízko 20-ročného maxima. Silnejší dolár zdražuje ropu a ďalšie komodity z pohľadu držiteľov iných mien, čo spravidla podkopáva dopyt.

Na trh tiež pôsobia prognózy slabšieho dopytu. Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) minulý týždeň predpovedala, že rast dopytu po rope sa vo štvrtom kvartáli tohto roka zastaví. Zdôvodnila to spomalením rastu globálnej ekonomiky a problémami v Číne, ktorej hospodárstvo brzdia nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Výraznejšiemu poklesu bránia obavy z obmedzenej ponuky. "Nad trhom stále visí začiatok európskych sankcií na ruskú ropu. Prerušenie dodávok nastane na začiatku decembra, ale je nepravdepodobné, že trh zaznamená nejakú rýchlu reakciu zo strany amerických producentov," uviedli analytici ANZ.

Európska únia už skôr stanovila, že tento rok od piateho decembra zavedie embargo na dovoz ruskej ropy, ktoré od piateho februára budúceho roka rozšíri aj na ropné produkty.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 04 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:24