Nemecká jadrová elektráreň Isar 2. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Fungovať budú aj na jar. Nemecká vláda po dlhej diskusii predĺžila činnosť jadrových elektrární

19.10.2022, 12:46
Autor:
ČTKČTK

O ukončení výroby elektrickej energie z jadra v Nemecku rozhodla už predchádzajúca vláda konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej. Podnetom k tomu bola havária jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime v roku 2011.

Nemecká vláda kancelára Olafa Scholza dnes vyslovila súhlas so zmenou zákona tak, aby posledné tri nemecké jadrové elektrárne mohli fungovať až do 15. apríla budúceho roka.

Na Twitteri to oznámil spolkový minister financií Christian Lindner. Nemecko pôvodne plánovalo na konci tohto roka s výrobou elektriny v jadrových elektrárňach skončiť, pre energetickú krízu ale muselo rozhodnutie prehodnotiť.

"V kabinete sme finálne odsúhlasili zákon o jadrovej energetike. Ako spolková vláda tak udávame jasný smer. Pokračovaním prevádzky všetkých troch jadrových elektrární posilníme stabilitu našej rozvodnej siete a vysielame jasný signál k zníženiu ceny elektriny na trhu," napísal Lindner.

Nemecko chcelo pôvodne odpojiť posledné reaktory na konci tohto roka, minister hospodárstva za Zelených Robert Habeck ale v septembri oznámil, že jadrové elektrárne Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku zostanú pre energetickú krízu ako rezerva prevádzkyschopné do jari a tretia, ktorou je nukleárne zariadenie Emsland v Dolnom Sasku, sa podľa plánu odpojí. Liberálny minister financií Lindner chcel zachovať v chode všetky tri zariadenia, a to do roku 2024.

Habekov spor s Lindnerom skomplikoval ďalší postup, pretože o predĺžení musí rozhodnúť parlament. Do sporu nakoniec v pondelok zasiahol kancelár Scholz, ktorý obom ministrom listom oznámil, že všetky tri jadrové elektrárne zostanú k dispozícii do 15. apríla. Obaja ministri kancelárovo rozhodnutie podporili.

Teraz o úprave zákona budú rokovať poslanci Spolkového snemu, kde má vláda väčšinu. Očakáva sa, že pre návrh zdvihnú ruku tiež opoziční konzervatívci, ktorí ale chcú rovnako ako liberáli odpojiť reaktory až v roku 2024.

image

Predtým neslýchaný nápad, dnes črtajúca sa realita. Plynová kríza láme protijadrový postoj Nemecka

O ukončení výroby elektrickej energie z jadra v Nemecku rozhodla už predchádzajúca vláda konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej. Podnetom k tomu bola havária jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime v roku 2011.

Trojica posledných jadrových elektrární bude formálne na konci roka prevedená do rezervy. Habeck už ale na konci septembra oznámil, že kvôli napätej situácii na energetickom trhu po ruskej invázii na Ukrajinu je pravdepodobné, že Neckarwestheim 2 a Isar 2 bude nevyhnutné v záujme bezpečnosti a sieťovej stability ponechať po celý čas pripojené k sieti.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:20