Zákazníci nakupujú počas prvého dňa predaja Iphonu 14 v obchode Apple v Pekingu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Apple tento rok stratí šesť miliónov iPhonov. Ide o dôsledok nepokojov v čínskom závode

28.11.2022, 12:46
Autor:
TASRTASR

Podľa niektorých analytikov situácia v Číne možno prinúti Apple a Foxconn urýchliť diverzifikáciu svojej výrobnej základne a hľadať alternatívu na miestach, ako sú India a Vietnam.

Nepokoje v kľúčovom čínskom závode amerického koncernu Apple v Čeng-čou pravdepodobne vyústia tento rok do výpadku výroby takmer šesť miliónov kusov smartfónov iPhone Pro, podľa osoby oboznámenej so situáciou vo výrobe. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Vývoj v závode zostáva neistý a odhad straty vo výrobe sa môže zmeniť, uviedol tento zdroj, ktorý nechcel byť menovaný, pretože ide o súkromnú informáciu.

Podľa neho veľa bude závisieť od toho, ako rýchlo dokáže Foxconn Technology Group, taiwanská spoločnosť, ktorá prevádzkuje čínsky závod, dostať ľudí späť k montážnym linkám po protestoch proti obmedzeniam na zastavenie ochorenia COVID-19. Ak budú blokády pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch, výroba by mohla klesnúť ešte viac.

Miestnym úradom v Čeng-čou sa už celé týždne nedarí dostať epidémiu koronavírusu pod kontrolu. Tisíce zamestnancov Foxconnu utiekli v októbri pre chronický nedostatok potravín. Nahradili ich noví zamestnanci, ktorí sa vzbúrili proti platovým a karanténnym praktikám.

Závod Foxconnu vyrába veľkú väčšinu iPhonov 14 Pro a Pro Max, najžiadanejších mobilných telefónov spoločnosti Apple v tomto roku. Apple znížil svoj celkový cieľ výroby na približne 87 miliónov kusov z predchádzajúcej projekcie 90 miliónov kusov, uviedla agentúra Bloomberg News.

Apple aj Foxconn zároveň revidovali nahor svoje odhady výpadku výroby v Čeng-čou za uplynulé dva týždne, uviedol zdroj, podľa ktorého očakávajú, že v roku 2023 budú schopní nahradiť stratenú produkciu v objeme šesť miliónov kusov.

K tejto strate vo výrobe však došlo počas kľúčovej vianočnej sezóny. Problémy v Číne sú pripomienkou rizík, ktoré pre Apple predstavuje jeho rozsiahly dodávateľský reťazec v tejto ázijskej krajine.

Foxconn sa snažil potlačiť protesty, za ktorými sú väčšinou noví zamestnanci. Tí odmietajú náročné kontroly spojené s epidémiou. Vedenie ponúklo všetkým pracovníkom, ktorí sa rozhodnú vrátiť do továrne, štedré odmeny.

Podľa niektorých analytikov situácia v Číne možno prinúti Apple a Foxconn urýchliť diverzifikáciu svojej výrobnej základne a hľadať alternatívu na miestach, ako sú India a Vietnam.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:31