Krátko pred vlaňajšími Vianocami započala Európska komisia novú éru participatívnej demokracie. FOTO: HN/Autor
StoryEditor

Európa má potravinový problém za 130 miliárd eur. K riešeniu privovali aj troch Slovákov (reportáž HN)

15.02.2023, 00:00
  • Obyvatelia Európskej únie spôsobili v roku 2020 až 57 miliónov ton potravinového odpadu.
  • Vo finančnom vyjadrení je to 130 miliárd eur.
  • Aby tvorcovia európskych politík toto číslo zredukovali, plánujú prijať legislatívne zmeny.
  • Ešte predtým však zorganizovali panel občanov novej generácie, na ktorom sa zúčastnilo 150 náhodne vybraných ľudí z 27 členských krajín.
  • Úlohou panelov je, aby občania predstavili, aké smerovanie od Únie očakávajú pri danej téme.
  • HN zmapovali priamo na mieste, ako sa tejto šance účastníci chopili.

Len zopár uličiek od historického srdca Bruselu nazývaného Grand-Place – známeho dominantnou gotickou radnicou takmer so sto metrov vysokou vežou – sa prechádza hŕstka turistov okolo nenápadného domu.

Netušia, že v jeho útrobách partia profesionálov tvorí kuchyňu svetového rázu. „Robím to tak dlho, že som za ten čas prišiel o všetky vlasy,“ žartuje tridsiatnik Elliott Van de Velde, šéfkuchár luxusnej reštaurácie Entropy, keď opisuje, aké náročné bolo rozbehnúť gastrobiznis. 

Dnes šéfuje nielen chodu kuchyne, ale taktiež celej prevádzke. V nej sa človek s bežnou mzdou naje len horko-ťažko, keďže šesťchodové menu tu stojí 85 eur. Napriek vysokej cene sa k elitnému kulinárskemu zážitku však vedia dostať aj ľudia z nižších príjmových skupín. Belgičan so svojou životnou partnerkou a spoluzakladateľkou Adeline Barrasovou majú totiž spoločné poslanie: bojovať proti plytvaniu potravín.

image

Slovenské mesto duchov: Ekologická katastrofa sa začala úhynom včiel, došlo aj na kravy a ovce

Prostredníctvom svojho projektu zabezpečujú, aby prebytočné jedlo, ktoré nebyť ich úsilia smeruje rovno do koša, putovalo naspäť na stôl. Do chladiarenských áut naložia nepotrebné prebytky a následne z nich tím kuchárov vytvorí výživný obed pripravený na ohrev. Za viac ako tri roky  takto posunuli neziskovkám okolo 200-tisíc porcií a ušetrili viac než tristo ton potravinového odpadu. 

image

Luxusná reštaurácia Entropy bojuje proti plytvaniu potravín. FOTO: HN/Autor

Ide o pozitívny príklad podnikania, ktoré by tvorcovia európskych politík uvítali vo väčšom rozsahu. Napokon jeden obyvateľ Európskej únie vyhodí ročne až 127 kilogramov stále použiteľného jedla.

Aby zoskupenie plytvanie zredukovalo, rozhodli sa pozvať do hlavného mesta Belgicka 150 náhodne vybraných občanov zo všetkých členských krajín vrátane troch Slovákov. Očakávali od nich, že predstavia svoju víziu, ako by mala Únia tento problém uchopiť. 

Ako sa ponúknutej šance chopili, sa HN boli pozrieť priamo v Bruseli.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 70% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-12 05:59:17 - Feat.: 1 - Title: Kaufland vyfúkol pozemok developerovi. Na dlho očakávanom mieste pribudne veľká predajňa 02 - Modified: 2023-02-11 05:34:26 - Feat.: 1 - Title: Nebezpečná detská kaša na našich pultoch. Zákazníčka v nej našla ostrý sklenený črep 03 - Modified: 2023-01-19 08:39:34 - Feat.: 1 - Title: Lidl nechcel prijať hotovosť, dostal za to pokutu. Predaj pyrotechniky ho vyšiel draho
01 - Modified: 2024-12-20 14:52:58 - Feat.: - Title: Šefčovič pomohol EÚ uzavrieť modernizovanú dohodu so Švajčiarskom 02 - Modified: 2024-12-20 13:25:38 - Feat.: - Title: Európska komisia navrhla zavedenie víz pre gruzínskych diplomatov a úradníkov 03 - Modified: 2024-12-20 12:15:45 - Feat.: - Title: Vyjadrenia po rokovaní vlády o situácii v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-12-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Zánik Babylonu vďaka AI pomôže EÚ 05 - Modified: 2024-12-19 23:01:27 - Feat.: - Title: Únia zostáva jednotná v podpore Ukrajiny, ako dlho bude treba, zhodli sa Costa a von der Leyenová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. december 2024 07:19