Demonštranti pochodujú počas demonštrácie proti reforme dôchodkového systému v Paríži. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Francúzi zmenu nechcú ísť do dôchodku skôr. Snemovňa má posledný deň na prerokovanie Macronovej reformy

17.02.2023, 10:34
Autor:
ČTKČTK

Podľa Emmanuela Macrona a francúzskej vlády je zvýšenie dôchodkového veku nevyhnutné pre ekonomickú udržateľnosť francúzskeho dôchodkového systému, ktorý je považovaný za relatívne štedrý.

Už len do dnešnej polnoci môžu francúzski poslanci na pléne Národného zhromaždenia prerokúvať návrh dôchodkovej reformy presadzovanej prezidentom Emmanuelom Macronom. Ani na začiatku posledného dňa rozpravy nebolo kvôli prívalu pozmeňujúcich návrhov jasné, či sa zákonodarcovia dostanú ku kľúčovému paragrafu o zvýšení hranice odchodu do dôchodku zo 62 rokov na 64. V dôsledku vládnej stratégie návrh po dnešku prejde do Senátu bez ohľadu na to, či v dolnej komore dôjde na konečné hlasovanie.

Posledný deň rozpravy uzatvára búrlivé dva týždne na pôde parlamentu, píše agentúra AFP. Debatu o pláne vlády podporovanej Macronom označuje ako "dialóg hluchých", ktorý sprevádzali vypäté rétorické strety a opakované incidenty vrátane prerušovania alebo vylúčenia jedného z opozičných poslancov z rokovacej sály. To všetko na pozadí pouličných protestov a štrajkov proti snahe zvýšiť do konca dekády dôchodkový vek pre väčšinu Francúzov.

image

Nespokojní Francúzi opäť vyrazili do ulíc. Protestujú proti zvyšovaniu dôchodkového veku

Vláda nemá väčšinu

Vládny blok v snemovni nemá väčšinu a za odporu ľavicových strán a krajne pravicového Národného združenia sa usiluje o hlasy Republikánov, ktorí vládu v niektorých otázkach podporujú. Zároveň na presadenie dôchodkovej reformy zvolil legislatívny nástroj, ktorý exekutíve umožňuje po istom čase opatrenia uvádzať do platnosti aj bez súhlasu parlamentu. Výsledkom tejto stratégie je tiež striktné obmedzenie dĺžky diskusií v oboch zákonodarných komorách.

Vláda tak v snemovni zožala kritiku nielen za obsah svojho návrhu, ale tiež za taktiku označovanú kritikmi za antidemokratickú. Opozícia v posledných týždňoch prišla s návrhmi na vyvolanie referenda o reforme či hlasovaní o nedôvere vláde a tiež s asi 20-tisíc pozmeňujúcich návrhov k samotnému obsahu reformy.

Pred posledným dňom rozpravy podľa webu franceinfo poslanca stále delilo vyše 3000 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov od diskusie o jadre sporov, ktorým je postupný posun hranice odchodu do penzie o dva roky. Drvivú väčšinu predložila ľavicová strana Nepodrobené Francúzsko, ktorá by ich ešte mohla stiahnuť.

image

Macron zvažuje, že Putinovi odoberie najvyššie francúzske vyznamenanie. Čakám na správnu chvíľu, tvrdí

Nevyhnutné opatrenie

Podľa Macrona a francúzskej vlády je zvýšenie dôchodkového veku nevyhnutné pre ekonomickú udržateľnosť francúzskeho dôchodkového systému, ktorý je považovaný za relatívne štedrý. Plán reformy okrem tohto opatrenia počíta aj so zrušením viacerých špeciálnych režimov pre rôzne povolania či rýchlejším zvyšovaním prahu pre vznik nároku na plný dôchodok.

Reforma vychádzajúca z dlhodobých plánov prezidenta Macrona nie je podľa prieskumov u francúzskej verejnosti populárna. Za posledný mesiac proti nej vo francúzskych mestách opakovane protestovali státisíce ľudí a odbory na 7. marca plánujú generálny štrajk. Podľa nich existujú aj iné spôsoby, ako zabezpečiť, že dôchodkový systém neskolabuje. Spomínajú napríklad zdanenie superbohatých či zvýšenie príspevkov zamestnávateľov.

Osud návrhu, ktorý vláda predložila 10. januára, zostáva po takmer desiatich dňoch poslaneckých debát neistý. Republikáni uvádzajú, že reformu chcú podporiť, avšak napätie v strane podľa AFP narastá. Stredopravicová strana je kľúčová aj vzhľadom na svoju pozíciu najsilnejšieho zoskupenia v Senáte, ktorý sa podľa aktuálneho harmonogramu začne návrhom zaoberať na konci mesiaca.

Francúzsky parlament dostal na prerokovanie návrhu 50 dní, ktoré vyprší 26. marca. Ak v tejto lehote nedospeje ku konečnému stanovisku, môže vláda začať svoj plán prevádzať do praxe prostredníctvom dekrétov. Francúzske médiá uvádzajú, že na takýto scenár ešte nikdy nedošlo.

01 - Modified: 2023-02-16 09:33:18 - Feat.: 1 - Title: Prebytok zahraničného obchodu Nemecka minulý rok padol o približne polovicu. Je najnižší od roku 2000 02 - Modified: 2023-02-16 05:57:59 - Feat.: 1 - Title: Šéf čínskej diplomacie začal cestu po Európe, stretol sa s Macronom. Obaja chcú prispieť k mieru na Ukrajine 03 - Modified: 2023-02-15 17:44:15 - Feat.: 1 - Title: Krajiny NATO sa dohodli na zvýšení výroby munície. Zásoby sa zmenšili po ruskej invázii na Ukrajinu
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:38