Eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni reagoval na obavy investorov zo šírenia nákazy v celom finančnom sektore. ”Momentálne to nevidím ako významné riziko,” vyjadril sa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kolaps americkej SVB nepredstavuje významné riziko pre Európu, ubezpečil eurokomisár pre hospodárstvo

13.03.2023, 16:16
Autor:
TASRTASR

Dve z najväčších ekonomík EÚ, Francúzsko a Nemecko, už dnes uviedli, že kolaps nepredstavuje žiadne riziká pre ich finančné systémy.

Kolaps amerických bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank nepredstavuje pre Európu vážnu hrozbu. Vyhlásil to v pondelok eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Reagoval tak na obavy investorov zo šírenia nákazy v celom finančnom sektore. TASR správu prevzala z AFP.

"Možnosť nepriameho vplyvu je niečo, čo musíme monitorovať, ale momentálne to nevidíme ako významné riziko," povedal Gentiloni novinárom v Bruseli po tom, ako európske akcie v popoludňajšom obchodovaní prudko klesli.

Uviedol pritom, že vplyv zániku SVB na svetové trhy je "predvídateľný", ale pripomenul, že vplyv je jedna vec a skutočné riziko nákazy je "vec iná".

"Nemyslím si, že v súčasnosti máme v Európe reálne riziko nákazy," povedal. Gentiloni dodal, že Európska únia (EÚ) "monitoruje situáciu v úzkom kontakte s Európskou centrálnou bankou (ECB)".

SVB, kľúčový poskytovateľ pôžičiek pre technologické startupy v Spojených štátoch od 80. rokov minulého storočia, skolabovala po náhlom vyčerpaní vkladov, čo prinútilo regulačné úrady, aby nad ňou prevzali kontrolu.

Dve z najväčších ekonomík EÚ, Francúzsko a Nemecko, už v pondelok uviedli, že kolaps nepredstavuje žiadne riziká pre ich finančné systémy.

Francúzsky minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info v pondelok vylúčil možnosť, že by kolaps amerických bánk mal vo Francúzsku nejaký efekt šírenia nákazy. Aj francúzska centrálna banka skonštatovala, že finančné ústavy v krajine "nie sú vystavené" dôsledkom kolapsu Silicon Valley Bank a Signature Bank.

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:34