Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Ceny potravín v Maďarsku vzrástli najviac v Európskej únii. Stali sa hlavným motorom inflácie

22.04.2023, 10:30
Autor:
TASRTASR

Nekupujem ovocie. Zemiaky sme dostali od samosprávy, takže ich nemusíme kupovať, ale cibuľa zdražela, povedala AP 83-ročná dôchodkyňa Magdolna Gozonoválová, ktorá prestala tiež kupovať mliečne výrobky a len zriedka nakupuje mäso.

Ceny potravín v celej Európe v uplynulých mesiacoch dramaticky vzrástli. V marci 2023 napríklad stúpli medziročne o 19,6 percenta a stali sa tak hlavným motorom inflácie, keďže náklady na energie klesli. 

Podľa štatistického úradu Európskej únie Eurostat ceny potravín stúpli najstrmšie v Maďarsku, o viac ako 45 percent. Vysoko tak prekonali druhú najvyššiu mieru tzv. potravinovej inflácie, a to na Slovensku, kde prekročila 29 percent. Pre niektoré domácnosti v Maďarsku sa tak viaceré potraviny stávajú luxusom.

Dôchodcovia museli obmedziť nákupy

"Nekupujem ovocie. Zemiaky sme dostali od samosprávy, takže ich nemusíme kupovať, ale cibuľa zdražela," povedala AP 83-ročná dôchodkyňa Magdolna Gozonoválová, ktorá prestala tiež kupovať mliečne výrobky a len zriedka nakupuje mäso.

Prudké zdraženie potravín tvrdo zasiahlo domácnosti v Maďarsku a núti ich meniť nákupné zvyklosti a zvažovať, čo si môžu dovoliť. Firmy zase vedie k tomu, aby prehodnotili, čo ponúkajú na predaj.

image

Argentínsky prezident Fernández sa neuchádza o znovuzvolenie. Inflácia v krajine vzrástla na 100 percent

"Zvyky sa určite zmenili, ľudia skutočne premýšľajú o tom, čo kupujú. Sme takmer v bode, keď sa klobása a šunka považujú za luxusné potraviny," povedala Szilvia Buktaová, manažérka mäsiarskeho stánku v historickej budapeštianskej tržnici.

Niektoré druhy potravín v Maďarsku za posledný rok zdraželi takmer dvojnásobne. Základné potraviny, ako vajcia, mlieko, maslo a chlieb, stoja o 72 až 80 percent viac.

A aj keď väčšina európskych ekonomík čelí podobným ťažkostiam, keďže ruská vojna na Ukrajine podnecuje krízu životných nákladov, neefektívnosť v poľnohospodárskom a potravinárskom priemysle v Maďarsku a historická devalvácia forintu spôsobili extrémnu infláciu v krajine, ktorá je horšia ako inde v Európskej únii, povedal Péter Virovácz, hlavný ekonóm ING Hungary.

Najvyššia inflácia v Únii

Celková miera inflácie v Maďarsku dosiahla v marci 25,2 percenta a bola najvyššia v Únii, kde sa minulý mesiac znížila na 8,3 percenta. Rastúce životné náklady viedli k rýchlemu zvýšeniu miezd, čo sú dodatočné náklady, ktoré podniky čiastočne prenášajú na zákazníkov.

A hoci je Maďarsko významným producentom pšenice, kukurice, olejnatých semien a mäsa, podľa štúdie Národného úradu pre bezpečnosť potravinového reťazca v roku 2022 sa približne 30 percent potravín doviezlo. Navyše maďarský forint sa v minulom roku oslabil o viac ako 40 percenta voči americkému doláru a o vyše 20 percent voči euru, čím sa náklady na dovoz, a tým aj bežné ceny, ešte zvýšili.

image

Heger prijal eurokomisára pre rozpočet a administratívu. Inflácia ovplyvní reálnu hodnotu peňazí z Únie

"To jednoducho znamená dodatočné náklady pre dodávateľov, ktoré sa nakoniec snažia preniesť na spotrebiteľov," povedal ekonóm  Virovácz.

Rast cien potravín v Maďarsku medzitým vykázal slabé známky spomalenia, keď klesol o tri body z decembrového maxima, ktoré predstavovalo takmer 50 percent. Ale Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Bulharsko nedávno zakázali dovoz obilia z Ukrajiny, keďže podľa nich poškodzuje miestnych farmárov. To mohlo opäť zrýchliť infláciu cien potravín.

Virovácz však upozornil, že ľudia míňajú menej, pretože ich kúpna sila a úspory sa vyčerpávajú, takže pravdepodobne nebudú ochotní platiť viac za chlieb a iné potraviny, čo bráni dodávateľom prenášať dodatočné náklady.

"Dostali sme sa do bodu, keď dochádza k takému nárastu cien a takému vyčerpaniu zásob domácností, že ľudia si v skutočnosti začali uťahovať opasky a začali konzumovať oveľa menej," uzavrel.

01 - Modified: 2023-04-21 11:01:30 - Feat.: 1 - Title: Lepšie hospodárenie Slovenska vlani zaplatili ľudia, Ficov Smer chce schôdzu parlamentu 02 - Modified: 2023-04-24 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: V inflácii eurozóny máme našliapnuté na medailové pozície (Brífing HN) 03 - Modified: 2023-04-21 07:51:58 - Feat.: 0 - Title: Valorizácia dôchodkov by mala nastať od konca leta. Pozrite si, o koľko sa zvýšia (+ tabuľka)
01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:03