Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fed bude pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, ak to bude potrebné, povedal Powell po zasadnutí

03.05.2023, 21:47
03.05.2023, 22:41
Autor:
TASRTASR

Sme pripravení urobiť viac, ak bude ďalšie sprísnenie menovej politiky opodstatnené, povedal šéf Fedu Jerome Powell.

Menový výbor americkej centrálnej banky dnes na záver dvojdňového zasadnutia podľa očakávania zvýšil základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do pásma päť percent až 5,25 percenta. Centrálna banka vo vyhlásení naznačila, že možno pozastaví ďalšie zvyšovanie úrokov. Šéf Fedu Jerome Powell to neskôr počas svojho vystúpenia nepotvrdil. Fed zvýšil základnú úrokovú sadzbu, ktorá je teraz najvyššie od roku 2006, po desiaty raz za sebou.

Zvyšovaním úrokov sa Fed snaží spomaliť infláciu, ktorá v marci predstavovala päť percent. Rast úrokov má znížiť výdavky za tovary a služby a dostať infláciu späť k dvojpercentnému cieľu. K zvýšeniu úrokových sadzieb prikročila centrálna banka napriek známkam spomaľovania americkej ekonomiky a bankovej krízy. Za necelé dva mesiace skrachovali tri veľké americké banky, naposledy to bola tento týždeň First Republic Bank.

image

Fed zvýšil kľúčovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na päť až 5,25 percenta, snaží sa spomaliť infláciu

"Pri posudzovaní vhodného nastavenia menovej politiky bude výbor naďalej sledovať dopady prichádzajúcich informácií na hospodársky výhľad," uviedol Fed vo vyhlásení. Monitorovať bude okrem iného vývoj trhu práce a inflácie, ďalej finančné trhy a medzinárodný vývoj.

Investičný stratég Sam Stovall zo spoločnosti CFRA Research vidí podobne ako iní analytici hlavný posun v jedinom slove. Kým po minulom zasadnutí Fed "predpokladal", že ďalšie zvýšenie úrokov bude nevyhnutné, dnes vo vyhlásení uviedol, že "vyhodnotí", či ďalšie zvýšenie úrokov bude nevyhnutné. "Nahradením slovesa ‘očakávať‘ slovesom ‘vyhodnotiť‘ Fed v podstate trhom hovorí, že má teraz pauzu," konštatoval Stovall.

Powell neskôr na tlačovej konferencii uviedol, že Fed stále považuje infláciu za príliš vysokú a že vysoké cenové tlaky sú pre centrálnu banku naďalej zdrojom obáv. Z tohto dôvodu je podľa Powella príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, že cyklus zvyšovania sadzieb je pri konci.

image

Ruský exprezident Medvedev vyzval na fyzickú likvidáciu Zelenského po údajnom atentáte na Putina

Powell povedal, že bankári sú pripravení na ďalšie zvyšovanie sadzieb, ak to bude potrebné. Zástupcovia Fedu sa na zasadnutí nerozhodli, že na júnovom zasadnutí zvyšovaním sadzieb prerušia. Čo sa bude diať so sadzbami ďalej, budú podľa svojho šéfa bankári rozhodovať "zasadnutia od zasadnutia".

Podľa analytikov spoločnosti Ebury skončilo jedno z najagresívnejších období sprísňovania úrokových sadzieb v histórii Spojených štátov. "Aktuálne očakávania trhu, ktoré počítajú s tým, že úrokové sadzby v USA do konca roka klesnú až o pol percentuálneho bodu, pokladáme za prehnané. Naopak, stále sa kloníme k názoru, že sadzby zostanú na aktuálnej úrovni počas celého tohto roka," uviedol Tomáš Kudla zo spoločnosti Ebury.

01 - Modified: 2023-05-02 11:00:17 - Feat.: 1 - Title: Americká ekonomika výrazne spomaľuje. Prečo hlavné burzy aj tak rastú a čo s tým spraví Fed? 02 - Modified: 2023-04-28 16:20:38 - Feat.: 1 - Title: Fed priznáva zlyhania pri dohľade nad Silicon Valley Bank. Uvažuje o sprísňovaní pravidiel
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:04