Čerpadlá z ropných vrtov na Inglewood Oil Field, najväčšom mestskom ropnom poli v Spojených štátoch. Viaceré firmy dávajú najavo, že nemienia obmedzovať produkciu ropy a plynu.
StoryEditor

Nemienime obmedzovať produkciu ropy. Dodávatelia fosílnych palív sa odkláňajú od svojich klimatických sľubov

17.07.2023, 16:19
Autor:
ČTKČTK

Energetické spoločnosti sizároveň v minulom roku pripísali rekordné zisky v nadväznosti na nárast cien ropy a plynu po ruskej invázii na Ukrajinu.

Poprední dodávatelia fosílnych palív ako BP, Shell a Exxonmobil tento rok ustupujú od svojich skorších sľubov okolo znižovania uhlíkových emisií a obmedzovania produkcie ropy a zemného plynu. Upozornil na to denník The Guardian, podľa ktorého sa veľké energetické spoločnosti snažia blokovať odklon ľudstva od fosílnych palív, ktorých spaľovanie spôsobuje globálne klimatické zmeny.

VIDEO: Podrobnosti o klimatickej kríze

Ropné spoločnosti v uplynulých rokoch oznamovali rôzne ekologické plány, pričom ako motiváciu uvádzali obavy z klimatickej krízy. Napríklad BP si stanovila cieľ do roku 2030 znížiť svoje emisie o 35 percent. Tento rok vo februári ale cieľ zmenila na 20 až 30 percent, píše The Guardian.

image

Čína ryžuje na ruskej vojne na Ukrajine. Teraz už vieme ako veľmi (analýza)

Spaľovanie fosílnych palív je motorom klimatickej krízy

Ako ďalšie príklady denník uvádza rozhodnutie firmy ExxonMobil v tichosti obmedziť financovanie pre medializovaný plán vyrábať biopalivo z rias. Ďalší ropný gigant Shell oznámil, že tento rok nenavýši investície do energie z obnoviteľných zdrojov, hoci predtým sľúbil, že dramaticky zníži uhlíkové emisie.

Rovnaké firmy medzitým dávajú najavo, že nemienia obmedzovať produkciu ropy a plynu. BP rozšírila ťažbu plynu, zatiaľ čo šéf ExxonMobil Darren Woods v júni oznámil plán zdvojnásobiť do piatich rokov produkciu ropy z amerických bridlicových nálezísk. Firma Shell síce tento rok uviedla, že už splnila sľub znížiť do roku 2030 výrobu ropy o 20 percent, avšak pokles bol daný odpredajom časti jej operácií inej ropnej spoločnosti. "Emisie do atmosféry teda neznížila," uvádza The Guardian.

Článok vyšiel v čase, keď svet zažíva extrémne horúce leto s rekordnými či mimoriadne vysokými teplotami v Číne, Európe i v Spojených štátoch. Nové vlny horúčav opäť zvýrazňujú hrozbu klimatických zmien, ktoré podľa vedcov zvyšujú pravdepodobnosť a intenzitu takýchto úkazov. A motorom klimatických zmien sú emisie skleníkových plynov pochádzajúce prevažne zo spaľovania fosílnych palív.

image

Biely dom upozornil obyvateľov východného pobrežia USA na znečistené ovzdušie, požiare v Kanade sú rozsiahle

Sme vôbec pripravení na svet bez fosílnych palív?

Energetické spoločnosti si zároveň v minulom roku pripísali rekordné zisky v nadväznosti na nárast cien ropy a plynu po ruskej invázii na Ukrajinu. Ich predstavitelia v tejto situácii menia rétoriku okolo prechodu na nízkoemisné zdroje energie a zdôrazňujú, že ľudstvo ropu a plyn stále potrebuje a nie je na svet bez fosílnych palív pripravené.

"Odvetvie fosílnych palív masívne zarába na predaji nebezpečného tovaru a nevinní ľudia a vlády po celom svete teraz platí za ich nezodpovednosť," myslí si historička Naomi Oreskesová z Harvardovej univerzity, ktorá mapuje ropný priemysel. S kritikou ropných spoločností nedávno vystúpil aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý ich obvinil zo snahy "ochromiť" klimatickú politiku.

Spoločnosť Shell denníku The Guardian povedala, že verí v potrebu zakročiť proti zmene klímy a že svoje sľuby v tomto ohľade napĺňa. "Naďalej máme za to, že globálny dopyt po energiách bude rásť a bude uspokojovaný rôznymi typmi energie, vrátane ropy a plynu," dodal hovorca.

01 - Modified: 2024-04-29 17:50:27 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli takmer o dolár, Brent sa pohybuje nad 88,60 dolára za barel 02 - Modified: 2024-04-29 14:03:53 - Feat.: - Title: Pozitívna nálada Slovákov sa zlepšila, dobré správy prichádzajú aj z Nemecka či zo zvyšku eurozóny 03 - Modified: 2024-04-28 09:31:08 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli v reakcii na napätie na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 05 - Modified: 2024-04-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom je Európa. Štúdia zistila, aké to bude mať dopady na ľudské zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 15:39