Ruský prezident Vladimir Putin na návšteve Gazpromu. FOTO: Sputnik/Reuters
StoryEditor

Ako sa Putin prepočítal. Kľúčový nástroj jeho moci je otupený, plán B nebude stačiť

13.10.2023, 07:55
Autor:
ČTKČTK

Pád energetického gigantu Gazprom môže podľa agentúry Bloomberg spôsobiť ruskej ekonomike veľké problémy.

Ruský prezident Vladimír Putin precenil svoje možnosti, keď sa pokúsil využiť ruský štátny plynárenský gigant Gazprom na to, aby dostal Európu na kolená. A teraz sú jeho snahy o posilnenie Gazpromu vydané na milosť a nemilosť Číne, napísala agentúra Bloomberg.

Gazprom sa niekoľko rokov sústredil na export prostredníctvom plynovodov do Európy a zanedbával investície do kapacít na vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG). Možnosti podniku sú tak teraz obmedzené, čo sa prejaví budúci týždeň, keď sa s Putinom v Pekingu stretne čínsky prezident Si Ťin-pching.

image

Rusko predáva plyn Číne podstatne lacnejšie ako Európe

Kremeľ by rád uzavrel nové exportné dohody, ktoré by posilnili medzinárodnú prítomnosť Gazpromu. Tú podkopala Putinova neúspešná snaha vydesiť európske krajiny podporujúce Ukrajinu hrozbami, že Európania budú v zime bez ruského plynu vo svojich domovoch mrznúť.

Čína nenahradí Európu

Čína je teraz pre Gazprom najväčším dostupným trhom, nedokáže však plne nahradiť stratu európskeho trhu.

Aj v prípade najoptimistickejšieho scenára Kremľa, v ktorom by všetky súčasné aj plánované projekty dosiahli v riadnom termíne plnú kapacitu, by Čína odoberala len zhruba dve tretiny objemu plynu, ktorý v minulosti prúdil z Ruska do Európy.

VIDEO: Putin oznamuje spustenie exportu plynu do Uzbekistanu:

Ceny dodávok do Číny budú navyše nižšie ako do Európy a dosiahnutie ich plánovanej úrovne bude trvať ešte niekoľko rokov a vyžadovať rozsiahle investície.

"Zdá sa, že sa Putin prepočítal, keď odstrihol Európu (od ruského plynu)," uviedla Maria Snegovayaová z washingtonského Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá.

"Rusko stratilo veľkú časť európskeho trhu a geopolitická dôležitosť Gazpromu zjavne klesá - toľko k ambíciám Ruska ako plynovej supermocnosti," dodala. "Gazprom je ako ekonomická zbraň výrazne otupený," vyhlásil Maximilian Hess z amerického Výskumného inštitútu pre zahraničnú politiku.

image

Gazprom sa v druhom štvrťroku prepadol do straty. Dôvodom je kolaps exportu ruského plynu do Európy

Pretože dodávky ruského plynu do Európy v súčasnosti robia iba zlomok v porovnaní s objemami pred ruskou inváziou na Ukrajinu, rastie v Rusku podľa Oxfordského inštitútu pre energetické štúdiá tlak na nahradenie kedysi najväčšieho odbytiska skôr, než sa negatívne dôsledky jeho straty rozšíria do celej ruskej ekonomiky.

Zašlá sláva Gazpromu

Čína však ruský plyn potrebuje menej naliehavo, upozorňuje Bloomberg.

"Napriek horlivému úsiliu na ruskej strane nevidím veľkú šancu na to, že Rusko tento rok dosiahne novú plynovú dohodu s Čínou," uviedol analytik Kevin Tu z výskumnej spoločnosti Agora Energy Transition China. Dodal, že Peking už dovoz energetických surovín z Ruska zvýšil, ale zjavne sa poučil z problémov Európskej únie spôsobených nadmernou závislosťou na ruskom plyne.

Akákoľvek dohoda s Čínou nebude stačiť na to, aby sa Gazpromu vrátila jeho predošlá sila. Trhová hodnota Gazpromu, ktorá bola kedysi tretia najvyššia na svete, je teraz polovičná oproti trhovej hodnote nórskej plynárenskej firmy Equinor. Ľudia oboznámení so situáciou Gazpromu navyše nevidia veľké šance na skoré obnovenie trhovej hodnoty podniku, píše Bloomberg.

"Gazprom nemá na nasledujúcich päť až desať rokov žiadne vyhliadky," uviedol bývalý vysokopostavený manažér Gazpromu Alexander Riazanov. "Je ťažké sa dohodnúť s Čínou, cena nebude dobrá," dodal.

Zraniteľné Rusko

Problémy Gazpromu ukazujú zraniteľnosť Ruska v dôsledku medzinárodného tlaku a Putinovej tvrdohlavosti, píše Bloomberg.

Firma sa v tohtoročnom druhom štvrťroku prepadla do straty. Produkcia podniku v prvom polroku medziročne klesla o 25 percent a dostala sa na najnižšiu úroveň v jeho 30-ročnej histórii.

Putin napriek tomu zostáva neústupný. "Gazprom je sebavedomý, pokojný a zvláda to," uviedol ruský prezident na energetickej konferencii v Moskve. Dodal, že čínsky dopyt sa bude zvyšovať, a vyčítal Európe, že ruský plyn nekupuje.

image

Putinov dekrét zachraňuje rubeľ: Ruská centrálna banka obnovuje kapitálové kontroly, mena v reakcii posilnila

Neistota okolo vojny na Ukrajine a strata veľkej časti európskeho trhu oslabila vyjednávaciu pozíciu Ruska pri rozhovoroch o dodávkach plynu do Číny.

Nálada v kruhoch blízkych Gazpromu je teraz pesimistická. Aj keby Peking voči Putinovi prejavil dobrú vôľu uzavretím plynovej dohody, neponúkol by rovnaké finančné podmienky ako Európa, uviedol nemenovaný bývalý vedúci pracovník Gazpromu. Dodal, že na vine je zatiahnutie Gazpromu do politiky.

Nástroj moci

Jedným z prvých veľkých Putinových ekonomických opatrení po prevzatí moci v roku 2000 bolo obnovenie kontroly nad rozsiahlym energetickým bohatstvom krajiny, ktoré zahŕňalo vymenovanie spojencov do vedúcich funkcií Gazpromu. Následne Putin z podniku vytvoril nástroj svojej zahraničnej politiky, píše Bloomberg.

Putin niekoľko rokov pestoval vzťahy s Európou, snažil sa napríklad získať bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, ktorý sa stal dobre plateným lobistom Ruska.

V čase minuloročného  útoku na Ukrajinu sa Putin podľa bývalých vedúcich pracovníkov Gazpromu domnieval, že má dostatočné páky na to, aby prinútil Európu upustiť od podpory Ukrajiny. Tento zámer však nakoniec Putinovi nevyšiel. Európa sa vyhla nedostatku plynu vďaka relatívne teplej zime, vyšším dodávkam plynu z Nórska a rozsiahlemu dovozu LNG po mori.

Ruská vláda už niekoľko mesiacov tvrdí, že rokovania s Čínou o plánovanom novom plynovodu Sila Sibíri 2 sa nachádzajú v konečnej fáze, zatiaľ však nie je vidieť žiadny konkrétny pokrok.

Plynovod by pomohol zvýšiť celkové dodávky ruského plynu do Číny na takmer 100 miliárd kubických metrov ročne. Do Európy pritom Rusko pred útokom na Ukrajinu dodávalo zhruba 150 miliárd kubických metrov ročne, píše Bloomberg.

Turecká cesta

Hoci plynovod Nord Stream vedúci z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora vlani poškodili explózie, Putin stále považuje za jednu z možností obnovenia dodávok do Európy.

Nedávno vyhlásil, že Rusko je pripravené dodávať plyn doposiaľ nevyužívaným potrubím Nord Stream 2. Berlín však uviedol, že na certifikácii tohto potrubia na prevádzku sa nepracuje a že nemecké spoločnosti úspešne nahradili dovoz ruských energetických surovín z iných zdrojov.

Putin naďalej považuje Gazprom za dôležitý, jeho administratíva však podľa zdroja blízkeho Kremľa pripúšťa, že bolo chybou spoliehať sa na Európu a neinvestovať viac peňazí do kapacít pre export LNG.

V snahe vyhnúť sa prílišnej závislosti na Číne teraz Gazprom pracuje aj na posilnení vzťahov s Tureckom a navrhuje vytvoriť v tejto krajine centrum pre obchodovanie s plynom.

Putin začiatkom septembra pri stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom uviedol, že dohoda je blízko. Odvtedy sa však žiadne nové informácie neobjavili, píše Bloomberg.

01 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 02 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 03 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 04 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 05 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 19:40