ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Čínske banky kvôli americkým sankciám sprísňujú prístup pre ruských klientov, píše Bloomberg

16.01.2024, 09:56
Autor:
ČTKČTK

Banky kontrolu rozšíria aj na klientov, ktorí nie sú ruskými občanmi a podnikajú v Rusku alebo prevádzajú kritické položky do Ruska prostredníctvom tretej krajiny.

Čínske štátne banky sprísňujú financovanie ruských klientov. Prístup mení po tom, čo Spojené štáty schválili sekundárne sankcie proti zahraničným firmám, ktoré pomáhajú Moskve v jej vojnovom ťažení proti Ukrajine. Čínski veritelia by inak mohli stratiť prístup k americkému dolárovému systému vysporiadania medzibankových platieb, píše s odkazom na svoje zdroje agentúra Bloomberg.

Americké ministerstvo financií v decembri uviedlo, že použije sekundárne sankcie proti bankám, ktoré sprostredkovávajú Rusku obchody s vybavením potrebným pre jeho vojnovú mašinériu. Najmenej dve čínske banky si tak v posledných týždňoch objednali revíziu svojich ruských obchodov so zameraním na cezhraničné transakcie.

Banky prerušia styky s klientmi na sankčnom zozname a prestanú poskytovať akékoľvek finančné služby ruskému vojenskému priemyslu bez ohľadu na menu alebo miesto transakcie, uviedli zdroje Bloombergu.

image

Veľké zmeny v Slovnafte: rafinéria nahrádza Rusko šiestimi novými ropami, kupuje aj americkú

Banky zintenzívňujú hĺbkovú kontrolu klientov, vrátane kontroly, či ich obchodná registrácia, oprávnení príjemcovia a koneční správcovia pochádzajú z Ruska, uviedli ľudia oboznámení so situáciou, s ktorými Bloomberg hovoril. Banky kontrolu rozšíria aj na klientov, ktorí nie sú ruskými občanmi a podnikajú v Rusku alebo prevádzajú kritické položky do Ruska prostredníctvom tretej krajiny, dodali.

Tento vývoj podľa Bloombergu podčiarkuje, do akej miery sa Čína podriaďuje americkým sankciám napriek tomu, že ich neschvaľuje, a napriek sľubom, že bude s Ruskom udržiavať hospodárske vzťahy. Vláda prezidenta Si Ťin-pchinga sa vyhýba poskytovaniu významnej vojenskej pomoci Rusku. Ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi ale dáva diplomatickú podporu a posilňuje obchod v oblastiach, ktorých sa sankcie netýkajú.

Čínsky vývoz do Ruska v priebehu vojny prudko vzrástol. Krajina sa stala najväčším dovozcom fosílnych palív z Ruska, pričom dodávky uhlia sa od roku 2020 viac ako zdvojnásobili. Sankcie pripravili ruskú centrálnu banku o prístup k približne polovici jej medzinárodných rezerv, takže jej zostalo iba zlato a jüany.

Používanie čínskej meny tak stúplo, pričom podiel vysporiadania v jüanoch sa v septembri vyšplhal na 27 percent z 15 percent na konci roka 2021.

Štyri najväčšie čínske štátne banky už v minulosti dodržiavali predchádzajúce americké sankcie proti Iránu a Severnej Kórei. Činili tak preto, aby nestratili prístup k americkému dolárovému systému vysporiadania medzibankových platieb.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:34