Majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák. FOTO: Kaprain.cz
StoryEditor

Hospodárske noviny majú nového majiteľa. Vlastníkom Mafry sa stala česká skupina Kaprain

01.02.2024, 14:51
01.02.2024, 16:51
Autor:
ČTKČTK

Kaprain predpokladá, že príprava stratégie ďalšieho rozvoja zaberie niekoľko mesiacov.

Skupina Kaprain podnikateľa Karla Pražáka sa dnes stala vlastníkom mediálnej skupiny Mafra, firmy Londa prevádzkujúcej rozhlasové stanice a pardubickej chemickej spoločnosti Synthesia.

Skupina Kaprain oznámila, že na to získala súhlas všetkých piatich protimonopolných úradov, ktoré transakciu posudzovali. Kaprain predpokladá, že pri spoločnostiach Mafra a Londa príprava stratégie ich ďalšieho rozvoja zaberie niekoľko mesiacov.​

Novým podpredsedom predstavenstva vydavateľstva Mafra sa stal prevádzkový riaditeľ investičnej spoločnosti Kaprain Ján Kolací. Predsedom naďalej bude Štěpán Košík a ďalším podpredsedom Michal Hanák. Novým predsedom dozornej rady je marketingový riaditeľ Kaprainu Jakub Dlouhý a novým podpredsedom Michal Adamovský.

"Je úplne prirodzené, že sa v prvom rade musíme detailne zoznámiť s fungovaním celej mediálnej skupiny. Až po dokončení tejto analýzy začneme pracovať na stratégii ďalšieho rozvoja. Rozhodne teda neprídu žiadne rýchle a neuvážené zmeny," uviedol v liste zamestnancom Kolací.

Do médií Pražák doteraz neinvestoval

Kaprain firmy prevzal z trustových fondov bývalého českého premiéra Andreja Babiša (ANO). Dohodu o predaji Kaprain a Babišov koncern Agrofert oznámili začiatkom vlaňajšieho septembra. Pražák kúpou rozširuje svoj záber v chemickom priemysle, pretože Kaprain vlastní spoločnosť Spolchemie v Ústí nad Labem. Do médií Pražákova skupina doteraz neinvestovala.

"Vzhľadom na to, že pre skupinu Kaprain ide o prvú akvizíciu v mediálnej oblasti, detailné zorientovanie sa a následná príprava stratégie ďalšieho rozvoja týchto spoločností zaberú niekoľko mesiacov," uviedol Kaprain.

image

Kaprain môže prevziať vydavateľstvo Mafra. Rozhodol český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže

Súhlas s prevzatím spoločností Mafra, Londa a Synthesia vydali protimonopolné úrady v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Rakúsku a Turecku. Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže okrem iného odmietol námietku, ktorá sa týkala trhu s nitrocelulózou, spomenul Kaprain.

"Akvizíciou pardubickej Synthesie rozvíjame naše doterajšie pôsobenie na európskom trhu špeciálnej chémie a stávame sa jedným z najdôležitejších hráčov v regióne," uviedol Pražák.

Synthesia Pardubice sa zaoberá výrobou produktov pre odvetvie náterových hmôt a tlačových farieb alebo farbív pre textilný, papierenský a kožiarsky priemysel. Vyrába tiež nitrocelulózu, oxycelulózu a množstvo organických a anorganických chemikálií. Agrofertu patrila od roku 2002.

Spolchemie zo skupiny Kaprain patrí medzi najväčších výrobcov živíc v Európe a má silnú pozíciu vo výrobe náterových hmôt. Súčasťou Kaprainu je aj tradičná slovenská chemická firma Fortischem.

Budúci rozvoj

Všetky tri spomínané chemické spoločnosti zamestnávajú dokopy takmer 3 500 ľudí a majú obrat takmer 20 miliárd korún (803 miliónov eur), z čoho ide drvivá väčšina na export, upozornil Kaprain. Očakáva, že budúcemu rozvoju Spolchemie a Synthesie pomôže aj spolupráca ich výskumných ústavov. "Získané areály nám umožnia prípadnú výstavbu nových prevádzok v rámci špeciálnej chémie," podotkol riaditeľ Spolchemie Daniel Tamchyna.

image

Český holding Agrofert kupuje rumunského obchodníka s obilím East Grain

Mafra vydáva okrem iného denníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro,týždenníky Téma a 5plus2. Je prevádzkovateľom portálov iDNES.cz či Expres.cz, prevádzkuje aj hudobnú televíziu Óčko a virtuálneho operátora Mobil.cz. Na Slovensku vydáva Mafra Slovakia napríklad denník Hospodárske noviny, časopisy Evita, Eurotelevízia, Téma, Čarovné Slovensko či Stratégie. Prevádzkuje aj spravodajský portál HNonline.sk.

Predvlani znížila Mafra stratu na 85 miliónov korún (3,4 milióna eur) zo 113 miliónov (4,5 milióna eur) o rok skôr. Spoločnosť Londa je prevádzkovateľom rádií Impuls a RockZone.

Nový český zákon 

Agrofert, ktorého biznis sa okrem chemického priemyslu sústreďuje najmä na poľnohospodárstvo a potravinárstvo, o predaji dávnejšie povedal, že mu umožní sa do budúcnosti viac sústrediť na kľúčové segmenty jeho podnikania.

Koncern však mohli k predaju firiem Mafra a Londa motivovať aj nové pravidlá, podľa ktorých vrcholní politici v Česku nesmú vlastniť prevádzkovateľov rozhlasového a televízneho vysielania a vydavateľov periodickej tlače ani prostredníctvom trustového fondu. Nový zákon sa vzťahuje aj na poslancov, ktorým Babiš v súčasnosti je.

image

Český protimonopolný úrad povolil Kaprainu kúpiť Mafru a Synthesiu, rozhodnutie nie je právoplatné

Kaprain je investičná skupina založená v roku 2013 Karlom Pražákom. Sústredí sa na päť základných oblastí, priemysel, nehnuteľnosti, šport a zábava, financie a retail. Podľa informácií na webe Kaprain.cz skupina v súčasnosti obhospodaruje majetok v hodnote 40 miliárd korún (1,6 miliardy eur) a vykazuje 40-percentný priemerný medziročný rast.

Spravuje 40 investičných projektov. Do priemyselnej vetvy patria napríklad spoločnosti Spolchemie, Rubena Náchod alebo AVE Odpadové hospodárstvo. Od roku 2019 je Kaprain vlastníkom českého hokejového klubu HC Sparta Praha.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 05 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:23