Generálny riaditeľ spoločnosti Siemens. FOTO: Reuters ​
StoryEditor

Siemens v prvom štvrťroku zvýšil zisk aj napriek útlmu v divízii automatizácie

08.02.2024, 11:11
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť očakáva, že podmienky na jeho treťom najväčšom trhu po USA a Nemecku zostanú náročné.

Nemecký koncern Siemens v prvom štvrťroku svojho finančného roka zvýšil zisk z priemyselných aktivít medziročne o tri percentá na 2,72 miliardy eur, napriek útlmu v kľúčovej divízii priemyselnej automatizácie a digitalizácie. Firma to dnes uviedla v tlačovej správe. Čistý zisk vzrástol o 56 percent na 2,55 miliardy eur. Prvý štvrťrok finančného roku 2024 skončil v decembri.

Analytici očakávali nižší zisk

Zisk z priemyselných aktivít prekonal očakávania analytikov, ktorých oslovila sama firma. Tí v priemere predpokladali, že zisk dosiahne 2,64 miliardy eur. Divízia Digital Industries, ktorá firmám dodáva softvér a riadiace panely na prevádzku výrobných liniek, zaznamenala pokles nových zákaziek asi o tretinu. Zdôvodňuje to okrem iného horšou situáciou na trhu.

Zákazníci, ktorí si vlani vytvorili zásoby komponentov, aby sa vyhli ich nedostatku, teraz odložili nákupy nového zariadenia a rozhodli sa svoje zásoby znížiť, uviedol Siemens. Pokles bol najviac viditeľný v Ázii a v Austrálii, najmä kvôli slabnúcemu dopytu z Číny.

image

Siemens Mobility kúpila slovenskú HMH, výrobcu vlakového zabezpečovača Mirel

Napriek tomu, že situácia v Číne sa oproti predchádzajúcemu štvrťroku zlepšila, Siemens očakáva, že podmienky na jeho treťom najväčšom trhu po Spojených štátoch a Nemecku zostanú náročné.

"Predpokladáme regionálne rozdiely v spôsobe, akým zákazníci nakoniec znížia svoje zásoby na normálnu úroveň," povedal novinárom generálny riaditeľ Roland Busch. "V prípade Číny by to mohlo trvať o niečo dlhšie, záležať bude na rýchlosti a rozsahu oživenia jej ekonomiky," citovala ho agentúra Reuters.

Kríza v Červenom mori Siemens nezasiahla

Pokles zákaziek v divízii priemyselnej automatizácie pomohol vyrovnať silnejší výkon v divízii Mobility, ktorá vyrába vlaky. Divízia Smart Infrastructure potom mala svoj najlepší štvrťrok. Rovnako ako u ostatných priemyselných firiem aj v prípade Siemensu analytici považujú hospodárske výsledky tohto podniku za ukazovateľ stavu globálnej ekonomiky.

Busch tiež povedal, že kríza v Červenom mori, kde na obchodné lode útočia jemenskí povstalci, nemá na Siemens prakticky žiadny vplyv. Je to kvôli jeho miestnym dodávateľským reťazcom a skúsenostiam s riešením takých problémov, povedal Busch.

image

Zisk Siemensu klesol o viac ako tretinu, tržby však prekonali očakávania

Tržby za prvý finančný štvrťrok vzrástli o dve percentá na 18,41 miliardy eur, zatiaľ čo odhad bol vyšší a predstavoval 18,58 miliardy eur. Hlavnou príčinou sú výkyvy kurzov mien, najmä kvôli silnejšiemu doláru. Tieto vplyvy potom znížili hodnotu tržieb, ktoré firma vykazuje v eurách.

Siemens potvrdil výhľad na celý rok a uviedol, že stále očakáva rast tržieb o štyri až osem percent. Tento výhľad neberie do úvahy prípadný odpredaj majetku a kurzové výkyvy. Busch tiež upozornil, že hodnota nevybavených objednávok dosahuje 113 miliárd eur, čo mu dodáva dôveru do budúcnosti.

 

01 - Modified: 2023-08-10 06:14:24 - Feat.: 1 - Title: Siemens je znovu v zisku, je však opatrný ohľadom svojej najväčšej divízie
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Nemocnica Bory je priekopníkom v digitalizácii. Systém od Siemens Healthineers bezpečne ukladá komplexné dáta o pacientoch 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia v diagnostike 03 - Modified: 2024-04-10 07:01:11 - Feat.: - Title: Inovatívne technológie sú veľkým prínosom pre modernú diagnostiku 04 - Modified: 2023-11-20 15:19:12 - Feat.: - Title: Siemens Mobility kúpila slovenskú HMH, výrobcu vlakového zabezpečovača Mirel 05 - Modified: 2023-11-16 08:29:22 - Feat.: - Title: Zisk Siemensu klesol o viac ako tretinu, tržby však prekonali očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 14:29