Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

V stávke je veľa. Farmaceutickí giganti broja proti Bidenovmu plánu

11.03.2024, 16:33
Autor:
ČTKČTK
  • Američania platia za lieky niekoľkonásobne viac ako ľudia v iných západných krajinách.
  • Prezident Joe Biden to chce zmeniť.

Veľké farmaceutické firmy v Spojených štátoch sa búria proti plánu administratívy prezidenta Joea Bidena regulovať ceny liekov, predovšetkým tých, ktoré bežne užívajú seniori.

Právne spory si veľmi pravdepodobne nájdu cestu až k najvyššiemu súdu, píše dnes denník The Washington Post (WP).

Pre Bidena, ktorý sa už v roku 2020 zaviazal znížiť finančný tlak na Američanov vyššieho veku, je v stávke veľa, rovnako ako pre budúcu legislatívu USA – potenciálne rozhodnutie najvyššieho súdu by mohlo ovplyvniť širšiu schopnosť vlády regulovať ceny liekov.

Hlavným argumentom súčasnej demokratickej administratívy sú vysoké ceny. "Američania platia za lieky na predpis viac ako ľudia kdekoľvek inde na svete. To je zle a so mnou to končí," povedal Biden minulý týždeň pri svojom prejave o stave únie.

image

Amerika sa vezie na Bidenovej zelenej vlne. Nový „Batériový pás“ sa rodí rýchlejšie, než sa čakalo

Zoznam desiatich liekov

Biden v rámci zákona o znižovaní inflácie v auguste 2022 predstavil prvotný zoznam desiatich liekov, o ktorých cene by vláda mala vyjednávať s výrobcami prostredníctvom federálneho programu zdravotného poistenia Medicare.

V programe Medicare je 65 miliónov Američanov, z toho 60 percent z nich užíva nejaký liek na predpis a 25 percent berie aspoň štyri rôzne lieky, uvádza WP.

Výskum verejnej mienky agentúry KFF z minulého leta ukázal, že vládnu iniciatívu podporuje osem z desiatich Američanov.

Najčastejšie používaný liek z danej desiatky, ktorý slúži na liečbu a prevenciu krvných zrazenín a v USA sa predáva pod obchodným názvom Eliquis, užívalo medzi júnom 2022 a májom 2023 cez 3,7 milióna Američanov v rámci programu Medicare, ukazujú vládne údaje.

Podľa tohtoročnej štúdie nadácie The Commonwealth Fund Američania v roku 2021 za spomínaných desať liekov platili trikrát až osemkrát viac ako v Kanade alebo Japonsku. Napríklad v prípade antidiabetika Januvia to však podľa štúdie bolo až desaťkrát viac ako v Nemecku.

image

"Hanba pre našu krajinu." Biden nie je schopný viesť Spojené štáty, reagujú republikáni na prejav

Firmy spustili boj

Veľké farmaceutické spoločnosti Bidenovo opatrenia označujú za protiústavné a uvádzajú, že by mohlo zapríčiniť koniec mnohých liečebných výskumov, ktoré teraz spoločnosti nebudú schopné financovať.

Od minulého roku firmy a ich lobisti podali deväť podnetov na súdy v New Jersey, Ohiu, v meste Washingtone a v Bidenovom rodnom Delaware.

Proti vládnemu opatreniu sa stavajú aj štyri z najväčších amerických farmaceutických firiem - Bristol Myers Squibb, Janssen, Novartis a Novo Nordisk.

Niektorí z ich právnikov argumentujú, že už samotný podpis zmluvy o regulovanej cene bol protiústavný, pretože by ich nútil verejne priznať, že nižšia cena ich produktu je spravodlivejšia, píše WP.

image

Biden kritizoval Trumpa za schôdzku s Orbánom. Maďarský premiér sa usiluje o diktatúru, tvrdí

Zástancovia opatrení sa odvolávajú na rozprávkovo vysoké príjmy farmaceutických firiem; Bristol Myers Squibb, Merck alebo Johnson & Johnson všetky za minulý rok vykázali príjmy z predaja vo výške desiatok miliárd dolárov a medziročný nárast objemu predaja.

Podľa zákona, proti ktorému sa firmy stavajú, by boli povinné zdieľať s vládnymi úradmi dáta ohľadom príjmov a nákladov na výskum, vývoj a produkciu jednotlivých liekov, na základe ktorých by potom vláda rokovala o cene.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 03 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 04 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:47