Reaktor 4. bloku jadrovej elektrárne Tianwan v čínskom meste Lianyungang. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojené štáty zaostávajú 15 rokov za Čínou. Peking má náskok v rozvoji vyspelej jadrovej energetiky

17.06.2024, 09:34
Autor:
ČTKČTK

Spojené štáty majú najviac jadrových elektrární na svete. Vláda prezidenta Joea Bidena považuje tento prakticky bezemisný zdroj elektriny za dôležitý pri obmedzovaní klimatických zmien.

Spojené štáty sú v rozvoji špičkovej jadrovej energetiky až 15 rokov za Čínou. Peking má náskok vďaka štátnej podpore tejto technológie a rozsiahlemu financovaniu. S odvolaním sa na štúdiu washingtonského výskumného inštitútu Information Technology & Innovation Foundation to dnes uviedla agentúra Reuters.

Čína má vo výstavbe 27 jadrových reaktorov a priemerný čas výstavby je zhruba sedem rokov. To je oveľa kratší čas ako v iných krajinách, upozornila štúdia.

Spojené štáty majú najviac jadrových elektrární na svete. Vláda prezidenta Joea Bidena považuje tento prakticky bezemisný zdroj elektriny za dôležitý pri obmedzovaní klimatických zmien.

image

Mali fungovať 30 rokov, budú možno aj 80. Z Ameriky prichádza na Slovensko riešenie na energetické suchoty

Ale po tom, ako boli v rokoch 2023 a 2024 uvedené do prevádzky dve veľké elektrárne v Georgii, ktorých rozpočet bol prekročený o miliardy dolárov a výstavba sa oneskorila o niekoľko rokov, sa v USA žiadne jadrové reaktory nestavajú. Moderná elektráreň, ktorej výstavba bola plánovaná v jednom z amerických laboratórií, bola vlani zrušená.

Čínske štátne banky môžu ponúkať úvery s úrokom 1,4 percenta, čo je oveľa menej ako v západných ekonomikách. Odvetvie jadrového hospodárstva krajiny tiež profituje z trvalej štátnej pomoci a lokalizačných stratégií, ktoré umožnili Číne získať dominantné postavenie v odvetviach, ako je obnoviteľná energia a elektromobily.

Vlani v decembri začal v Číne prevádzku prvý vysokoteplotný plynom chladený reaktor označovaný za reaktor štvrtej generácie. Čínska asociácia pre jadrovú energiu tvrdí, že projekt zahŕňal vývoj viac ako 2200 sad svetoznámeho zariadenia a že podiel materiálov domácej výroby na ňom je 93,4 percenta.

image

Slovensko má záujem o poľské rakety. Opačne zas Varšava môže využiť slovenské skúsenosti s jadrom (rozhovor)

Zástancovia vyspelých reaktorov tvrdia, že sú tieto reaktory bezpečnejšie a efektívnejšie ako súčasné elektrárne. Kritici naopak uvádzajú, že technológie a materiály používané v týchto reaktoroch by mohli byť zneužité na výrobu jadrových zbraní alebo že by mohli byť nebezpečné z hľadiska bezpečnosti a ochrany pred rádioaktívnou kontamináciou.

Ani v prípade Číny však nie je všetko bezproblémové. Čínska asociácia pre jadrovú energiu varovala, že vo výrobe jadrových komponentov je veľký prebytok a že nadmerná konkurencia znižuje ceny a spôsobuje straty.

Autor správy Stephen Ezell uviedol, že ak to Spojené štáty myslia s jadrovou energetikou vážne, mali by vypracovať dôkladnú národnú stratégiu zahŕňajúcu väčšie investície do výskumu a vývoja, identifikáciu a urýchlenie sľubných technológií a podporu rozvoja kvalifikovanej pracovnej sily. "Amerika je síce pozadu, ale rozhodne môže technologicky všetko dohnať," uviedol Ezell.

01 - Modified: 2024-07-04 18:12:39 - Feat.: - Title: Američania oslavovali Deň nezávislosti, gratulovali Biden aj Zelenskyj 02 - Modified: 2024-07-04 17:51:49 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch v máji nečakane klesli 03 - Modified: 2024-07-04 15:06:46 - Feat.: - Title: Tlak na Bidena rastie, k výzvam na odstúpenie z kampane sa pridávajú aj sponzori 04 - Modified: 2024-07-04 09:44:55 - Feat.: - Title: Európska únia zavádza dočasné clá na dovoz čínskych elektromobilov 05 - Modified: 2024-07-04 09:35:59 - Feat.: - Title: USA bojujú s lesným požiarom, situáciu zhoršujú vyschnuté porasty. Tisíce ľudí museli evakuovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. júl 2024 20:21